Blog premiat

joi, 8 aprilie 2010

Iertarea

Ca sa incep sa vorbesc despre acest subiect a trebuit sa ma intorc la copilaria meala primii ani din viata cand mama mea m-a invatat ca atunci cand gresesti ceva e bine sa ceri iertare celui caruia i-ai gresit...ca sa pot sa-mi insusesc atitudinea, cred ca am trecut prin multe momente de mahnire, pentru ca mama mea, ma trata cu tacere pana cand nu -i ceream iertare pentru ceea ce greseam si eu plangeam ca mama ma ignora, ma gandeam atunci"offf!! n-o sa cresc si eu mai mare sa nu-mi mai cer atata iertare?"...mama ramanea mai departe neinduplecata, imi spunea doar atat:"plangi degeaba, pana nu iti ceri iertare si promiti ca n-o sa mai faci asta nu te iert!"...ei! aici era buba! ca eu stiam ca prostioare mai fac si mi-era frica ca promit degeaba, ea insa ma ierta , credea in mine, pentru ca era singura ei mangaiere si ma iubea ca pe ochii din cap....
Si acum stau sa ma gandesc oare iertarea inseamna iubire?pentru ca mama prin comportamentul ei cam asta mi-a dat de inteles..o facea oare pentru ca impacarea cu mine ii dadea ei o liniste sufleteasca sau pentru ca ma iubea atat de mult ca putea trece peste tot ce-i faceam?acum sa nu fiu inteleasa gresit, sa nu credeti ca eu am fost o copila foarte rea...nu!!! am fost o fetita care face tot felul de nazbatii, un picut cam zglobie, pentru ca neavand frati am fost rasfatata la maxim de mama...iar copii rasfatati ajung uneori sa intreaca masura.
Tocmai de aceea eu am dorit sa am macar doi copii lucru pe care D-zeu mi i-a si dat,si am incercat in educatia pe care le-am dat-o din copilarie sa le fac sa inteleaga ceea ce eu poate n-am inteles cand am fost mica.Le-am sensibilizat sufletelul lor cum am stiut eu mai bine dar au inteles ca daca ma iubesc nu trebuie sa profite de iubirea mea si sa ma supere,dar le-am aratat de fiecare data ca eu pot sa le iert,datoria lor este ca sa nu mai repete aceeasi greseala.
Am cunoscut pe forumul  unui site un tanar scriitor, Lucian Bogdan Dragos, pe care  am si  placerea de a-l avea pe lista mea de messenger , mi-a atras atentia felul lui de-a gandi am sa il citez pentru ca merita,uite ce spune domnia sa:
Imi e mai usor sa cer iertare in linistea sufletului meu decat cu glas tare.

Imi e mai usor sa imi cer iertare pentru ceva ce consider ca nu am facut bine, decat pentru ceva la care eu ma consider nevinovat. Totusi, degeaba aduc argumente pentru nevinovatia mea, caci pe celalalt nu l-a afectat gestul meu, ci ce a inteles EL din acel gest. Ca atare, pentru el nu conteaza ce cred eu despre gestul meu, ci doreste un pansament pentru rana lui, adica sa imi cer iertare.

Imi e mai usor sa imi cer iertare pentru ceva ce am facut eu altcuiva, decat pentru ceva ce consider ca mi-a facut el mie. Il judec pentru un gest facut, pe care EU l-am interpretat intr-un anume fel, totusi nu consider ca e nevoie sa ii cer iertare ca l-am judecat. Nici nu ma gandesc ca, cerandu-mi primul iertare, poate ca il ajut si pe el sa isi deschida sufletul si sa isi ceara iertare, eliberandu-se de o povara pe care poate ca ii e greu sa o arate.

Imi e mai usor sa imi cer iertare de la divinitate, decat de la oameni. Imi e mai usor sa imi cer iertare de la oameni, decat de la mine.
Imi e mai usor sa imi cer iertare cu gesturile, decat cu gandurile. Imi e mai usor sa imi cer iertare cu gandurile, decat cu vorbele. Imi e mai usor sa imi cer iertare cu vorbele, decat cu sufletul.
Imi e mai usor sa gasesc motive ca sa nu imi cer iertare, decat sa ma gandesc ca iertarea nu are nevoie de niciun motiv.

Si atunci, ce inseamna, de fapt, iertarea?

Nu stiu. Nu am reusit sa gasesc raspunsul la aceasta intrebare.
Dar imi place ce imi aduce fiecare zi in care o invat.
Fiecare zi care e, mereu, prima zi."


Intrebarea mea este,voua dragi mei cum va este mai usor?
Iertati si uitati sau iertati si nu uitati?(desi ultima varianta este ca si cum n-ai ierta...parerea mea)
Astept gandurile voastre,le voi citi in seara aceasta la radio...unde sunteti astepti cu mare drag incepand cu ora 18.oo.
Sa aveti o zi cu pace in suflet, o zi pe masura sufletului vostru!

29 de comentarii:

  1. Nu stau pe gânduri atunci când ştiu că am greşit şi trebuie să îmi cer scuze indiferent despre cine este vorba, fie că este un copil sau un adult.
    Nu îmi este ruşine şi nici nu am orgolii în astfel de situaţii.
    Nu sunt răzbunătoare şi întotdeauna şterg orice informaţie şi gest care mi-au adus suferinţă.
    Cât reuşesc rămâne de văzut.
    Plec de lângă oamenii care mi-ai mâhnit sufletul, nu mă bălăcesc niciodată. Rup răul de la rădăcină.

    Te îmbrăţişez cu toată dragostea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos! asta cred ca te face sa te simti mai usurata,nu porti raul cu tine,te debarasezi de el...si bine faci ca rupi raul din radacina,te admir pentru curaj!!! te imbratisez si eu cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere
  3. :D Cred eu ca iertarea este un dar , un har cu care nu toti ne nastem.Ca sa iertam trebuie sa ne educam mintea , sufletul si trupul sa putem face asa ceva....mai ales mintea si sufletul.Unii incearca toata viata sa ierte si nu resusec , raman cu ramasite adanc ascunse in suflet si inima , si atunci cand ii navaleste necazul , tristetea , supararea....ies ramasitele la suprafata precum mizeria deasupra apei...Altii resusesc sa ierte , sa treaca peste necaz si sa mearga mai departe fara a duce tristetea sufletului ingreunat de povara razbunarii...
    Ce e iertarea?O notiune abstracta , pe care , ca si pe Mos Craciun , nu a vazut-o nimeni niciodata , insa se poate simtit...asa cum se simte Craciunul , de catre unii... :D
    Te pup si bafta!

    RăspundețiȘtergere
  4. E un fel de joc cu iertarea, ca şi cu hoţul şi păgubitul. Cel care iartă suferă mai mult decât cel ce aşteaptă iertarea. El e deopotrivă rănit şi suferă pentru că trebuie să se menţină pe poziţie, să pară dur, deşi îl doare mai mult greşeala celuilalt decât faptul că acela nu şi-a cerut iertare. Iertarea e suferinţă, e proces de conştiinţă şi lasă mereu cicatrice. Nu vindecă de fapt niciodată, ci aduce gânduri, reflecţii, tristeţi şi nostalgii. Îţi vine să spui ca poetul, iertaţi-mă că am crezut în voi... Iertarea e măsura fragilităţii noastre, aşa cum e şi a generozităţii noastre. Dar nu vindecă niciodată cu adevărat suferinţa de la care a pornit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos ai spus draga Ana-Maria,asa e,un dar...nu toti il primesc,am vazut oameni care nu iarta si poarta greutatea dupa ei o viata intreaga!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vocea de departe,ma bucur mult ca ai trecut si azi,sa stii ca am citit ieri mesajul tau la radio si am primit laude in privat pentru el...multumesc mult!Gandurile tale plac!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Da,iertarea este un dar, dar uneori sufletul ramane brazdat de urmele suferintei si atunci este mai greu sa uiti chiar daca sufletul iti este impacat....

    RăspundețiȘtergere
  8. Iertarea...frumos subiect.
    Nu cred ca exista iertare fara sa uiti fapta rea. Asa cum ati spus si dvs. nu e iertare asta. E un fel de iertare de fatada, sa nu zici ca nu ai iertat. Iertarea e din suflet. Pana nu de mult nu am putut sa-mi iert tatal pentru o vorba spusa in vant, o vorba care m-a durut. Dar in timp am invatat sa iert.
    Acum pentru orice greseala facuta in casa cer iertare sotului. Si seara in pat ii mai cer iertare fara motiv. Pur si simplu vreau sa dorm cu sufletul si inima impacata ca ma iarta ca il mai ciufulesc.
    Si eu sunt singura la parinti si am fost rasfatata, dar in anumite limite. Si eu imi doresc nespus doi copii pe care sa ii invat ce nu am avut eu.
    Bafta la emisiune. V-am ascultat aseara, o sa va ascult si azi. Bafta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu recomand iertarea - este cea mai bună dintre toate. E adevărat că nu putem să uităm niciodată dacă a încercat să ne facă rău cineva, dar asta nu înseamnă că trebuie să plătim cu aceeaşi monedă... Bună tema de discuţie... O zi bună, Tasha!

    RăspundețiȘtergere
  10. Magda,de acord!nu e usor sa iertam unele lucruri,ne dor,dar mai tare doare daca le pastram acolo mereu ...nu ne eliberam de greutate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vocea de departe,
    eu iti multumesc mult!:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc mult Veronica! sa-mi scrii pe chat ce-ai dori sa asculti...o sa -ti dedic ceva diseara!>:D<
    Ma bucur ca ai asa un suflet de bun si poti sa treci peste toate...asa sunt si eu!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristian,
    Nu uita ca iertarea fara uitare e cam degeaba...eu zic ca nu merita pastrat sentimentul de ura,ne miceste sufletul...

    RăspundețiȘtergere
  14. V-am scris si pe chatul radioului nu m-am dumirit eu din prima de unde citeati aseara mesajele de la ascultatorii dvs: de pe chat sau de pe id de mess? M-ar interesa tare mult.
    Ce-mi place? Multa muzica buna imi place dna Olga, numai sa fie buna. Am dedicat aseara "Stay with me" sotului meu. Imi place nespus melodia....de cand am descoperit-o o ascult mereu si mereu. E o prea frumoasa poveste de dragoste. Inchid ochii si mi-o imaginez.

    RăspundețiȘtergere
  15. Te asteapta premii pe alese la mine pe blog! Pupicei primavaratici!

    RăspundețiȘtergere
  16. Veronica draga mea,le culeg de pe chat,de pe mess,de pe mess-ul d-nei Drumes care mi le transmite apoi mie,de peste tot!da-mi oricunde vrei si ele vor fi spuse pe post...imi pare rau ca nu ti-a placut Lady Gaga...in seara de revelion am fost la Viena,dupa valsul vienez,prima melodie transmisa la Radio Viena a fost Bad romance ,vienezi au iesit la foc de artificii afara si au deschis radiourile dansau ca nebunii alaturi de LadyGaga,de aceea am si transmis-o...

    RăspundețiȘtergere
  17. Stiu despre Lady Gaga. Am citit pe celalalt blog al dumneavoastra. Nu-i bai ca nu-mi place mie, e emisiunea dvs si o mederati dupa placul inimii. Si plus de asta e o melodie in trend acum, poate se cere. Deci trebuie sa impacati ambele tabere. Va inteleg perfect ca am crescut in radio vreo 4 ani si am facut si eu radio vreun an. Oricum a fost tare frumos. Mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  18. ai scris frumos:)

    eu imi cer iertare mereu, si cateodata si atunci cand nu gresesc numai ca sa pot sti ca un om e mai bucuros:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Veronica,ma bucur sa stiu ca ai facut radio,inseamna ca stii ce inseamna asta,online,e uneori destul de greu,din cauza netului te pierzi cu firea,te enervezi ca pica,ca ma rog apar probleme la server si asta iti da peste cap totul...te fura de la tema emisiunii.
    Multumesc ca esti alaturi de mine!o sa mai vorbim in privat niste lucruri,cand ai timp!:)

    RăspundețiȘtergere
  20. Monica,ma bucur ca ti-a placut!
    Ma bucur ca ma citesti in fiecare zi!asta fac si eu,pentru ca imi esti draga!:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Tasha draga in numele fetelor de pe blogul lui Anis iti multumesc pentru dedicatie si iti urez mult succes in continuare ,ne incalzesti sufletele cu muzica ta , suntem alaturi de tine in fiecare zi . Ai o voce calda si placuta pe zi ce trece esti tot mai buna si mai stapana pe emisiune . Pupici:!:

    RăspundețiȘtergere
  22. Cu mare,mare drag! o sa va dedic in continuare melodii frumoase,va pup pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  23. Nelu.....din Brasov9 aprilie 2010 la 10:52

    Buna ziua, in zori de zi,

    `` IERTARE `` un cuvant cu o demnifcatie iesita parc a din neant, un cuvant pe cat de sublim, pe atat de `` GREU DE INTELES ``, oricat l-am rasucii pe toate partile....
    As vrea sa pot, sa cred ca stiu, care este aevarata `` SEMNIFICATIE `` a acestui cuvant deosebit, despre care fiecare dintre noi, ne facem fel de fel de pareri.
    Oare cand ne place sa vorbim mai mult despre substanta adevaratului sens al acestui cuvant, greu de inteles, de altfel, atunci cand IERTAM, ori atunci cand `` DORIM SA FIM IERTATI ``, pentru ca eu consider ca sunt 2 puncte de vedere TOTAL diferite.
    Si anume al celui care IARTA si al celui care DORESTE sa fie IERTAT, ne vine mai usor sa `` cerem `` sa fim intelesi si sa fim IERTATI, decat `` sa intelegem `` si sa oferim `` IERTAREA ``.
    Ce ar trebui sa facem in momentul in care, persoana draga noua, din diverse motivatii mau mult sau mai putin dependente de vointa ei, face unele greseli, ni se solicita sa spunem `` CU REGRET si SINCERITATE `` sa o IERTAM, si bineinteles ca datorita IUBIRII pe care o purtam acestei fiinte, nu putem alege alta cale, decat `` IERTAREA ``, dand trecutului, uitarea.
    Insa altfel se pune problema, in momentul in care persoana draga noua, `` PERSISTA `` in greseala, si de fiecare data `` CERSESTE IERTAREA MULT DORITA ``, Cconsiderand de fiecare data, aceasta `` I SE CUVINE DE DREPT, MEREU ``, insa fara a tine nici un pic seama de faptul ca la randu-i, acea fiinta mult iubita care `` I-A OFERIT IERTAREA DIN IUBIRE ``- are la randul sau nevoie de `` iertare ``.
    Va urma....

    RăspundețiȘtergere
  24. Nelu din ... Brasov9 aprilie 2010 la 11:09

    Continuare....
    Oare cand ne simtim MAI BINE si mai profund MULTUMITI de noi insine, si cand consideram ca intradevar am reusit sa dam o DEFINITIE mai clara, despre acest cuvant MAGIC, atunci cand `` IERTAM `` ori atunci cand suntem `` IERTATI ``,???
    Eu personal, nu cred ca putem fii multumiti doar sa ne dorim sa fim `` IERTATI `` dar fara sa intelegem CA AVEM DATORIA sa si `` IERTAM ``.
    Deoarece asa precum intreaga lume, si eu si ceilalti GRESIM din varii motive, si a tunci cand spui din SUFLET `` IARTA-MA ``, ai intradevar sentimentul, ca realizezi ca ai facut o greseala, fata de PERSOANA DE LANGA TINE si nu ai alta SPERANTA decat sa fii `` IERTAT ``.
    Deci, la acest moment, asa precum am facut-o si in cursul noptii, nu pot sa spun altceva decat `` TE ROG DIN SUFLET, SINCER, IARTA-MA, CACI TE IUBESC !!! ```.

    Nelu....din Brasov

    RăspundețiȘtergere
  25. Sigur ca putem discuta dna. Olga. Va las id meu de messenger:delfinas_love@yahoo.com sau pe mail la delphinash@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  26. buna TASHA ce pot sa-ti spun decat ca in momentul cand cineva imi face rau il urasc dar pe parcurs incep sa-l iert dar nu pot uita asta-i un defect al meu ,dar asta sant ptr. ca yo caut intotdeauna sa nu fac rau nimanui si tot asa imi doresc sa fiu tratata

    RăspundețiȘtergere