Blog premiat

luni, 30 aprilie 2012

Dar sau mita?

Am primit azi pe  mail  o intrebare care incerca sa primeasca si raspunsuri, raspunsuri care chiar pareau edificatoare, chiar daca sunt  spuse in chip de gluma, ascundeau un adevar, intrebarea suna asa:
Care este diferenta dintre MITA si DAR?
- Un DAR este atunci când cel care primeste spune: “Multumesc!”, iar cel care da spune: “Sa nu mai vorbim despre asta!”.
- O MITA este atunci când cel care da spune: “Multumesc!”, iar cel care primeste spune: “Sa nu mai vorbim despre asta!”
Asadar sa vedem ce spune DEX-ul :
MÍTĂ, mite, s. f. Sumă de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească mai conștiincios; șperț, șpagă.
  Sunt convinsa ca toti am dat unui functionar public sau unui medic, ca sa ne" descurce" treaba o spaga, ca asa stau lucurile in Romanica noastra, intrebarea mea este alta...Cand dai? Inainte, ca sa il obligi, sau astepti sa iti faca serviciul si platesti dupa? Este o punere de acord, sunt asteptari diferite intre parti....?
   Dar, despre asa zisele "cadouri"date profesorilor...in ce categorie la incadram? Am citit undeva un citat care spunea ca in fiecare om exista o latura de violator sau de hot. Avem o parte intunecata, care prin educatie si disciplina sociala poate fi educata si, la un moment, dat internalizata....dar care sunt oare sansele de recuperare?...se mai poate trai in tara noastra si fara a oferi spaga sau mita sau cum vreti s-o numiti? exista oameni care refuza mita? exista cinste?
   Astept raspunsurile in emisiunea mea de la ora 21..azi 30 aprilie 2012 , aici sau  accesand id-ul de YM - radiopapucel@yahoo.com, pe skype la id:radio.papucel, puteti fi luati in direct!
    Seara implinitoare!....si va" mituiesc" cu o melodie in "dar" muzical...cea care va poate atinge sufletul  accesand: Radio Papuce&Pupacel

Edit later:

IMAGINILE APARTIN PRIETENILOR DIN GRUPUL"PRIETENI ADEVARATI "si au fost postate pe  profilul radioului nostru de pe Facebook  http://www.facebook.com/groups/272245139509027/

3 comentarii:

  1. Aurora Liiceanu spune cam asa:"Cred ca, antropologic, coruptia este adanc inradacinata. Nimeni nu o sa spuna psihologic de ce unii oameni au tendinta sa fure sau nu. Daca este sa ne gandim la coruptie si la bazele ei, psihologic, se spune ca la patru ani, copilul fura neinvatat de nimeni. S-a facut un experiment cu copii de diferite varste, intr-o camera. La trei ani, copilul nu ia nimic. La patru ani ia bomboanele si nu recunoaste."Carevasazica....ce sa mai spunem?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e si mai trist? apropos de acest subiect... Mita electorala functioneaza dupa regulile economiei de piata. Exista cerere. Lumea ia si, de obicei, se tine de cuvant. Voteaza cu ala care "uite, a dat ceva". Nu conteaza ca, practic, din banii lui i-a dat. Omul simplu, ala manipulabil, nu gandeste asa. Gandeste cu stomacul si gandeste pe termen de cateva zile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MINTA...Taranul e mai usor de dus de nas. Gresit !! Taranul e smecher ! Le ia galetile la toti si-l voteaza pe ala care promite ca-i da ca el sa cam ... stea.
      Daca nu ma credeti intrebati-l pe Ion, Tzaranul Ion .

      Ștergere