Blog premiat

marți, 6 noiembrie 2012

Cum luptam impotriva violentei domestice?

    Tot mai des auzi in mass media despre cazuri de violenta in familie, auzi chiar si in cadrul celor din jurul tau, ca   barbatul o bate zi de zi sau o termina psihic cu tot felul de injurii  incat se ajunge la un moment dat la disperare, unele isi iau viata iar in alte cazuri viata le este luata de partenerul  lor si cad victima chiar sub ochii copiilor care privesc spectacolul neputinciosi.
    Cum procedeaza agresorii? unii aduc injurii asa cum spuneam de  natura verbala, ba ca este grasa , ba ca nu stie sa se imbrace, ba ca-i o mama nepriceputa, ba ca nu stie sa gateasca, intimidand astfel si  incercand sa ameninte partenera, " nu faci cum iti se spun , te parasesc!" si evident  ca sa traiesti in astfel de teroare, nu-i chiar simplu,ajungi sa  iti pierzi increderea in tine, devii ineficienta, nesigura si iti vine sa pleci unde vezi cu ochii,  insa unele chiar nu au unde sa plece, cunosc un caz concret, femeia suporta batai saptamanale, dar nu se  poate desprinde de camin, pentru ca  nu-i permite pensia mica pe care o are o chirie...mai cu seama ca are si unele datorii bancare....trist, dar adevarat! se intreaba zilnic ce-i de facut? hmmm! nu-i prea simplu cand esti in pielea acelei persoane, dar...hai sa demaram acum o campanie impotriva violentei si sa incercam sa gasim poate alte solutii, sugestii,(poate mai bune decat cele pe care organele in drept le-au gasit pana acum).
     Multe cazuri de violenta pornesc de la gelozie, sunt  foarte posesivi si acuza victima de flirt sau de o relatie adulterina, ba mai mult interzice victimei sa-si vada rudele sau prietenii, obligand-o  sa stea mai mult in casa...iar izolarea de restul lumii mi se pare o" pedeapsa" mult prea mare!
     Am intalnit in urma cu ceva timp un caz chiar la o fina de-a mea, primea batai  de batai, in una din zile, a dus-o in padure , a legat-o de un copac si batut-o pana cand a cazut in nesimtire, a ajuns acasa mai mult moarta decat vie, nu gaseai un loc pe corp neinvinetit, m-am speriat cand m-a sunat sa  vin sa o intalnesc la mama ei unde se refugia periodic cand se intampla asa ceva..
     Are doi copii, de dragul lor suporta batai inutile, pentru ca nici macar nu indraznea sa arunce ochii la un barbat mai acatarii, ( ca deh! oameni suntem, ce-i frumos si lui D-zeu ii place!...)de frica sotului care o acuza mereu de flirt (ea avand un local unde evident  se perindau zilnic sute  de persoane).
     Lipsa protectiei sociale in Romania (...sau daca este , este superfciala) face ca numarul  acestor violente sa creasca simtitor mai ales in conditiile de criza financiara prin care trecem....barbatul este  factorul decizional in familie, este capul cu alte cuvinte, sau asa am fost educate din mama in fiica"femeia sa asculte de barbat"...dar ce ne facem cand el este un betiv, un curvar, un om de nimic, cu care am apucat sa facem unu, doi sau chiar trei copii???
    Nu vreau sa fiu acuzata de misandrinism dar studiile arata ca in majoritatea cazurilor a iesit la iveala proportia ingrijoratoare a violentei asupra femeilor:

"Pentru S.U.A se apreciază ca fiind cuprinsă între 1,8 si 4 milioane de femei (Brukcner, 1982): alte studii vorbesc de 12 milioane de femei maltratate in familie ( Pagelow, 1984)

Pentru Germania aprecierile sunt intre 100.000 şi 4 milioane de femei- aproape fiecare a treia femeie căsătorită/ pe an ( Lau, 1979).

Studiile întreprinse în Finlanda arată ca nr. femeilor victime ale violenţei în familie este între 40.000 şi 60.000 în fiecare an.

Cercetările arată că nr. cel mai mare de abuzuri au loc acasă, între membrii familiei şi că din confruntarea dintre femei şi bărbaţi, victime sunt mai ales femeile, iar autorii sunt în majoritatea cazurilor bărbaţii. Dobash & Dobash au constatat că: în 91% din cazuririle de violenţă domestică autorii sunt bărbaţi, iar femeile reprezintă doar 9%.

Dintre cazurile de violenţă în familie:

76% victime sunt femei
11% victime sunt copii
1% sunt bărbaţi

Dintre victimele agresiunilor mortale

53% au fost fete şi femei
43% au fost victime ale membrilor familiei
9% au fost victime ale unei persoane necunoscute"


     Toate parerile venite din partea voastra  sper sa fie citite de cine trebuie, iar ajungand acolo sa speram ca  se vor gasi si solutii  oportune, diferite de cele existente azi in Romania!
     Pe aceasta tema vom discuta si pe radio intr-o proxima emisiune, astept deci cu nerabdare parerile voastre!

Sursa statistica:http://violentainfamilie.blogspot.ro/
Sursa imagine:http://www.acasa.ro/violenta-in-familie/poze

32 de comentarii:

  1. In Romnia, legislatie este cum este, cam la nivel de vorbe...Politia nu intervine in astfel de cazuri. Poti depune o plangere impotriva agresorului, care primeste o amenda, dar ea, femeia, victima unde se duce? va sta o saptamana intr-un centru specializat si apoi trebuie sa se revina in "caminul durerii" unde dupa putin timp istoria se va repeta pana cand unul din cei doi va diparea intr-un fel sau altul...
    Vorbele nu ajuta la nimic. Raman la stadiul de vorbe. Pedepsele sunt masurile care trebuie aplicate. In Italia de ex, agresorul pleaca insotit de carabinieri din casa, iar femeia ramane linistita acasa alaturi de copii. Dupa cateva zile de beci, normal ca salbaticului ii vine mintea in capul sec si daca va putea reveni acasa se va comporta civilizat si respectabil. Daca nu, va fi nevoit sa stea departe de propria casa si chiar sa-si intretina sotia si copii de la departare...Astea sunt masuri de prevenire si combatere a violentei in familie. In momentul in care esti lovit unde doare te faci cuminte. Dar cand legea te protejeaza tot pe tine agresor si oropseste tot victima este normal sa-ti convina sa vii beat acasa si sa faci pe cocosul...sunt curioasa daca in fata unui barbat esti la fel de cocos..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cauzele nu pot fi cautate in lege, ci in mentalul fiecaruia din noi, precum si in motivatiile intime pentru care acceptam sa devenim victime.

      Ștergere
    2. Adevarat si ce spui tu...dar oare nu ar trebui sa fie mai severa legea, asa cum este in alte tari? sa le treca cheful de violenta celor care nu-si pot gestiona trairile!

      Ștergere
  2. Experţii care cercetează această problemă sunt de acord că violenţa este un fenomen larg răspândit, mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate poliţiei sau spitalelor.. Pentru partenerii violenţi, a comunica, în mediul intim al căminului, devine mai mult un prilej de a-l ataca verbal pe celălalt aşa cum spui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai ce spunea mai jos si Doru, rusinea opreste raportarea agresiunilor.Si daca tot s-a creat un precedent, el se repeta uneori cu urmari mult mai grave, pentru ca nu se iau masuri!
      Daca nu apare in timp oportun un "umar de urgenta" putem asista la cazuri de suicid sau de tulburari psihologice grave, cu refugiu in consum de alcool sau de substante tranchilizante.

      Ștergere
  3. Cuantificarea violentei in Romania este cam greu sa facut, nu mai tine doar de mediul social, dimpotriva....Violenta in familie se manifesta in toate mediile socio-culturale, fara exceptie. S-au inregistrat numeroase cazuri de violenta intrafamiliala si in randul persoanelor cu studii superioare si statut social superior, si tocmai de aceea,victimele provenind din aceste medii raporteaza mai greu agresiunile datorita rusinii, presiunii sociale sau temerii ca le va fi afectata imaginea in cercul social sau profesional.




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tine!Singurul sfat coerent ce poate fi dat unui partener de cuplu care constata ca devine victima unui abuz domestic, este sa se salveze la timp...adica, sa plece din relatia opresiva cat isi mai aminteste ca este un om valoros, ce spera mai demult sa aiba o familie in care sa se retraga si sa se odihneasca de tumultul celorlalti semeni.L-am dat nu demult unei persoane care sufera din aceasta problema! E cam greu la o anumita varsta, dar nu imposibil!

      Ștergere
  4. ma mir ca sunt si comentarii de persoane cu gen masculin....oricum e urat ca se ajunge la asa ceva (la agresiuni)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poti incadra pe toti barbatii in aceeasi categorie,mai exista si barbati asa cum spui si tu care iau atitudine, deocamdata sunt doua voci de barbat, doresc sa aflu cat mai multe pareri din partea lor!Multumesc mult ca ai trecut!

      Ștergere
  5. si eu va multumesc ca ati raspuns..... e un lucru foarte urat (violenta)... pacat ca inca se mai intampla..... nu stiu cum ar trebui procedat ca oamenii sa nu mai fie fiare....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine spus "fiare", pentru ca Cel de sus pe noi oamenii ne-a dotat cu ratiune, judecata in gestionarea trairilor.Eu ma uit ori de cate ori am ocazia pe Animal Planet la emisiunea "Animals cops" si inca una al carei titlu nu-l mai retin, si vad ca acolo fiecare persoana care chinuie animalele este pedepsita extrem de aspru, oare "oamenii"(ca numai asa nu-mi vine sa-i numesc) care chinuie oameni, ce pedeapsa ar trebui sa primeasca?! Dar cand va fi asa si la noi, cat va trebui sa mai asteptam sa se intample si la noi in Romania la fel ca in alte tari civilizate???!!!!

      Ștergere
    2. Eu cred ca aceste fiare nu trebuie sa-i domine pe altii si/sau sa-i controleze ca pe o "proprietate", asa cum procedeaza cu partenera multi dintre barbati.Posibil ca violenta poate face parte din tabloul clinic al unor boli psihice, insa acestea presupun si alte componente patologice, care necesita tratament adecvat. TRATATI-VA BARBATILOR, PANA NU E PREA TARZIU!

      Ștergere
  6. De cele mai multe ori am observat ca victimele prefera sa ascunda adevarul,iar agresorii continua tot mai siguri de puterea lor,adevarul rostit oriunde si oricand,riposta ferma si curajul le ajuta pe cele in cauza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, asta spun si eu! din frica ca represaliile vor fi grave.. Coplesita de rusine si de sentimente de inutilitate si de esec in cea mai importanta relatie interpersonala, femeia nu mai este capabila sa joace rolurile impuse de viata de familie....si chiar ajunge sa clacheze!

      Ștergere
  7. "Violenta in familie" mi se pare un non-sens! Aceea e "familie"?
    Servus, Tasha!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Familie, dupa acte, ca dupa comportament, nu prea, ai si tu dreptate!dragostea nu e" nesimtita"... cand iti da mana sa faci pe cineva sa se simta in ultimul hal, atunci nu-l iubesti... oricum eu una sunt de parere ca mai rele sunt abuzurile verbale decat cele fizice... dar, nu sunt de-acord cu niciunele, evident! ...

      Ștergere
  8. Se spune că atunci când iubeşti te sacrifici de dragul persoanei iubite şi este necesar să laşi anumite lucruri sau poate chiar idei de alte tale doar pentru a-l mulţumi pe celălalt şi a-l face fericit. Dar oare intră în această categorie şi violenţa? Adică iubeşti, dar este nevoie să accepţi o persoană care te bate numai pentru acest fapt? Eu cred că nu.
    Este normal ca atunci când iubeşti să schimbi poate anumite lucruri la tine sau să faci unele sacrificii dar de aici şi până la a accepta ca persoana respectivă să te bruscheze sau chiar mai mult , mai sunt mulţi paşi. Iubeşti dar a iubi nu înseamnă a fi sclavul cuiva ci înseamnă a te dărui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt total de acord cu tine atunci cand iubesti e ceva atat de magic incat nu iti poti explica dar de la a iubi a aceepta orice nu e chiar asa.Eu una urasc enorm de mult violenta si trebuie sa fim capabili sa o oprim ,iar un barbat care loveste o femeie nu se poate numi barbat ci animal.

      Ștergere
  9. Nu sunt de acord absolut deloc cu violenta dar unii oamenii asa stiu sa ,,vorbeasca"... sau cum vreti sa spuneti, sa "discute" cu pumnul....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, temperamentele agresive depasesc etapa de abuz verbal sau emotional si recurg la violenta.Isi arata barbatia prin puterea muschilor!

      Ștergere
  10. Cu sau fara statistici, numarul cazurilor de violenta in familie reprezinta o problema ingrijoratoare. Putine femei ce trec prin viata cunoscand doar agresivitate si abuz psihologic sunt constiente de portita de scapare.Nu pot sa-mi explic de ce ramnan femeile intr-o casnicie abuziva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DE FRAIERE! unde traiesc frate? in Afganistan?
      ... ORICAT AR FI DE PACATOASE, NU SUNT DE ACORD CU BATAIA...numai acolo se pedepseste adulterul cu moartea prin bataie......nuia....sau pietre....exista divort, rezolva totul!

      Ștergere
  11. Eu tocmai asta zic,ca ar trebui sa introducem in legislatie masuri menite sa descurajeze agresorii si sa incurajeze victimele sa raporteze autoritatilor situatia in care se afla...dar, din frica ca odata raportati la organele in drept, barbatii se vor razbuna si vor fi mai periculosi, renunta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate e bine de stiut un lucru!
      Victima poate depune cerere pentru emiterea ordinului de protectie personal, prin reprezentantul ei legal, prin procuror, prin reprezentantul autoritatii sau structurii competente la nivelul unitatii administrativ-teritoriale cu atributii in domeniu sau prin reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale acreditati conform legii, cu acordul victimei. Legea 25/2012 are anexat formularul care trebuie completat de catre victima. Cererea este scutita de taxa de timbru. La cererea persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.

      Ștergere
  12. mo ! va spun la toti: MUIEREA NEBATUTA E CA MOARA NEFERECATA !! asa ziceau batranii..si stiau ei ce ziceau :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica sa inteleg ca esti pro violenta? "Moara neferecata", e o bucurie pentru sotul dornic de comunicare...nu vad nimic gresit in asta!Sigur, mai sunt si cazuri cand femeia ar trebui sa-si puna"lacat pe gura", poate atunci cand vine sotul de la o bauta cu baietii, pentru ca in astfel de cazuri, sigur, lucrurile degenereaza! Daca ne luam dupa ce spun batranii as putea sa mai amintesc si un alt proverb"Femeia e ca si coasa,daca n-o bati, nu asculta"...intreb insa ceva...Ranile psihice si afective nu se pun la socoteala? Anii necesari ca sa mai ai incredere in alta fiinta umana - daca o sa mai ai vreodata? ...intreb asta pentru ca, sa vietuiesti cu un astfel de om, cu o astfel de gandire mi se pare imposibil!Stii bancul acela cu judecatorul si tiganul "... domn' judecator, a matale poate e rea de fund... a mea e rea de gura "....se vede treaba ca poate mai exista si femeia rea de spate....care poate avea probleme cu lombago si-i trebuiau indreptate shalele...:)))))))

      Ștergere
  13. Problema sta cam asa...Sotul violent nu doreste ca sotia lui sa intretina relatii sociale in cadrul carora sa-si poata marturisi suferinta si eventual sa poata primi un sprijin...si uite asa"moare" totul intre cei patru pereti!
    Pe de alta parte, barbatii violenti au ca si caracteristici de personalitate lipsa abilitatilor si a bucuriei de a comunica. Pentru partenerii violenti, a comunica, in mediul intim al caminului, devine mai mult un prilej de a-l ataca verbal pe celalalt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt femei cu constitutii mai gracile(PLAPANDE),mai sensibile ,cu o minte lucida care nu accepta un trai cu compromisuri,cu alte valori de viata,si sunt si femei cu constitutii robuste care nu simt nici sufleteste,nici fizic,durerea agresiunii unui barbat asupra ei....genul din urma de femeie ,atata timp cat nu ia atitudine impotriva unui astfel de comportament,se pare ca are predispozitie spre o astfel de viata.Considera ca traieste in normalitate,nu generalizam dar nici nu ne bagam peste femeile invatate ca "bataia e rupta din rai",mentalitate total gresita,o cutuma de pe la tara, si de pe la tigani.

      Ștergere
  14. Cand iubesti pe cineva, da sa iubesti tata...., sa-ti tremure genunchii, sa-i mai faci si doi copii, sa investesti in sentimentele alea, sa te lupti ca prostul de unul singur, si pe urma sa aflii ca te-a inseleat, oare nu-ti vine sa-i dai vreo doua, si ca femeie, sa-i dai doua barbatului ca s-a dus la una? ma lesi, cred ca te ia toti dracii!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm...cred ca 7 pacate ti-ar fi raspuns mai bine...si cred ca spunea cam asa: ii dadeam una, asa ca sa ma descarc, si inca una pentru prelungiri, si inca una cu dobanda, TVA si altele, comentarii? :)))))))))))))))))))))))

      Ștergere
    2. In teorie stim multe - inclusiv cum sa facem sa oprim pentru totdeauna orice violenta. Doar ca nu o aplicam. De ce ? Pentru ca nu avem forta interioara pentru a face asta.
      Undeva, ne dam seama ca ceva e in neregula cu planeta asta - prea multa violenta. Oamenii simpli vad asta si doresc incetarea agresiunilor de orice fel...dar, din pacate pentru ei, nu au forta de a se face auziti.

      Ștergere
  15. Cauza violentelor se afla doar in interiorul nostru, la nivelul gandurilor, emotiilor, constiintei fiecaruia. Nu in cel din fata ta. Nu poti sterge violenta de pe suprafata pamantului incercand sa agresezi, sa pui la respect, chiar sa elimini fizic pe cineva care iti deranjeaza interesele, eu asa consider!

    RăspundețiȘtergere