Blog premiat

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Vacanta la Sangeorz- Bai



Am devenit tare umblareata de la o vreme,nu ma satur de drumuri si unde pui ca abia m-am intors dar se pare ca in curand voi pleca departe,departe....nu vreau insa sa dezvalui destinatia pana nu am biletul de avion ,pana nu stiu sigur data...dar pana atunci hai sa va povestesc cum a fost la Sangeorz-Bai.
Asa cum v-am spus am plecat cu inca trei prietene,mai precis cu doua vecine din Satu Mare si o prietena,dar tot vecina din Negresti-Oas...am plecat cu masina,ne-a dus fiica-mea cea mica incolo,am prins un timp extraordinar de bun,o singura zi ploioasa in rest zile de toamna superbe...nu mi-a venit sa cred ca pot iesi la plimbare doar cu hanoracul pe mine.
Sangeorz-ul nu este un oras mare,este amplasat in partea de sud a Muntilor Rodnei,mai precis la 50 de km de Municipiul Bistrita,statutul de statiune balneara se pare ca l-a dobandit la inceputurile secolului XVII,imi povestea cineva ca s-ar fi descoperit pe vremea ceausista si izvoare termale,dar localnicii speriati ca statul le va lua la pret de nimic terenurile,au incercat sa ascunda cat mai bine acest lucru...



Am fost cazata la hotelul Hebe,proprietate privata,candva arata foarte bine,asa cum va povestisem in articolul trecut fusesem aici in urma cu multi ani si era cel mai bun la acea vreme,acum insa a ramas la ** stele,dar nu asta a contat...pe mine ma fascineaza muntele,am avut ca atare parte de un loc mirific,e superb sa te trezesti dimineata si sa privesti  de la fereastra dealurile  in bogatia culorilor toamnei,nu ma saturam,pur si simplu!!!! am avut si norocul sa primesc o camera orientata spre munte....astfel incat m-am declarat multumita din primul moment.






In fata hotelului exista un parc frumos care in urma unei tabere organizata in vara cu artisti plastici  cunoscuti a primit o nota prieteneasca,labirintul meselor te imbie parca sa te opresti o clipa  sa admiri perisajul si ce poate fi mai frumos decat  sa privesti cum adie vantul si mai trimite cate-o frunza ruginie in poala ta?
N-am rezistat sa nu ma urc putin pe munte,era atat de atragator peisajul ca nu aveai cum sa nu o iei la drum...si evident ca am privit de sus totul, nu puteam sa raman indiferenta ,imi scoteam aparatul foto la fiecare suta de metri ,as fi vrut sa imortalizez totul...












De la Cormaia ne-am indreptat spre Rodna,am vrut sa vedem vechea cetate,ce-a mai ramas din ea,vestigiile,si imi spuneam in sinea mea ca noi romanii am stiut foarte bine de-a lungul timpului sa ne aparam fiecare bucatica de pamant,am stiut sa pretuim pamantul stramosesc,nimeni nu l-a calcat fara voia noastra,iar daca l-a calcat ,nu pentru multa vreme...acum ma intreb retoric,de ce nu-l mai vrem?de ce plecam in alte zari????????


M-am rugat  Celui de sus sa ne fie bine,sa ajungem sa ne bucuram cu totii de mai mult bine, nu numai o parte dintre noi ,sa fie  bunastare,ma ingrozesc stirile de la TV,oamnii sunt disperati,raman din cauza disponibilizarilor fara casa,nu mai reusesc sa-si plateasca ratele la banci...traiesc de pe o zi pe alta...Doamne ce vremuri am ajuns!



Atat a mai ramas din Cetatea Rodnei...secolele au macinat-o...



Am facut  si o poza de grup cu cei care am fost in aceasta  frumoasa excursie ,soferul cred ca a fost cadru didactic pentru ca explicatiile pe care le-am primit au fost ca venite din partea unui ghid foarte bine documentat.Se vede ca resursele ,bogatiile ascunse de acesti munti,(sa nu uitam ca  aici au existat de-a lungul anilor mine de aur si argint)resursele minerale,au facut  ca aici sa existe o comunitate viguroasa cu o viata economica prospera.





Biserica veche avea un iconostas extraordinar,cadrul din lemn s-a pastrat atat de bine incat  pur si simplu am ramas impresionata ,pacat ca eu nu am fost atat de priceputa sa surprind bine totul...se pare ca biserica  romano-catolica este datata din 1136 ridicata sub indemnul calugarilor misionari.


  Am trecut si prin comuna Maieru,(din pacate nu ne-am oprit)locul in care a copilarit Rebreanu si parca il vedeam cu ochii mintii pe Ion a Glanetasului....E greu sa te desprinzi de aceste locuri,dar drumetului ii sta bine cu drumul astfel incat in fiecare zi am incercat sa furam cu ochii tot ce natura din acele parti ne oferea...ascensiunile pe munte cred ca sunt cele mai ravnite dorinte ale celor care poposesc pe aici.E foarte greu sa va prezint zona in cateva cuvinte si ma gandesc ca va rapesc prea mult timp,ca atare,n-am s-o fac,dar am sa va invit sa vizitati locurile,va spun cu toata sinceritatea - MERITA!!!!
Ma gandesc deja ca la anul sa le revad,abia astept!!!

7 comentarii:

  1. Minunat reportaj, m-am bucurat de fiecare rand si imagine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa relatarea ta , Olga! Bine ai revenit si drum bun in urmatoarea excursie! :)
    Intrebai de ce pleaca oamenii?Nu cred ca frumusetea si istoria de mii de ani ii alunga , nu cred ca nu-si mai vor taramurile si tara , mai degraba raspunsul tau , acela in care ai mentionat oamenii muritori de foame , oamenii ce ajung sa cerseasca o bucata de paine pentru copii , oameni pe care furia si umilinta la care sunt supusi ii gonesc in strada sa protesteze si nimeni nu-i baga in seama....si cate ar putea fi mentionate....Ce i-ar tine aici sa moara de foame si sa ajunga cersetori , dupa ce si-au tocit coatele pe banci de scoala?Cand intr-un post asemanator , intr-o tara in care respectul pentru om si munca sunt primordiale , ar castiga dublu fata de cat castiga aici , unde indura nesimtirea si hotia celor ce conduc aceasta biata tarisoara bogata si frumoasa , lasata de Bunul Dumnezeu pe aceste meleaguri si pe care unii o batjocoresc cum le vine mai bine...
    M-am starnit.... :D Eu una , asa starnita cum sunt , trag speranta ca vor veni vremuri mai bune si pe meleagurile noastre...
    Sa ai o saptamana cat mai buna si sa nu ne ti prea mult in suspance!
    Superb acest albastru!

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina,multumesc ca ai trecut,multumesc ca ai avut rabdarea sa ma citesti,te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  4. AnaMaria,ma bucur ca ti-a placut culoarea fundalului,pai sa zici tu ca nu tin eu cont de parerea ta?...;)
    Ei,dar trebuia sa schimb si eu haina blogului,sa vin cu noutati din vacanta,sa nu ziceti ca am venit cu mana goala! :)
    Legat de explicatia ta la intrebarea mea retorica,ai mare dreptate! uite ca nu mai razbesc nici cu fiica-mea cea mica,e jurista la Consiliul Judetean ,dar n-o multumeste retributia si vrea sa plece in strainatate,crede-ma ca ma doare sufletul de cate ori imi spune acest lucru,ma doare ca trebuie sa faca munca necalificata in alta tara,dar n-o mai pot opri,e viata ei si ea alege drumul,nu eu! :(
    Deh! nu stiu cine e de vina ca s-a ajuns aici...si nu vad repede o intorsatura buna a lucrurilor,prea ne-am afundat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur mult ca iti place zona... este intradevar foarte frumos pe aici... ai fost atat de aproape mine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos ai redat plimbarea ta in frumoasa statiune. Mi-ai incantat sufletul si imaginile mi s-au perindat ca un filmulet pe dinaintea ochilor. Nu stiu daca ai fi pututvizita, dar in zona este Pestera Izvorul Tausoarelor , o pestera cam de 5 km lungime descoperita cam prin 1965 in depozitele calcaroase ale M-tilor Rodnei. Pe versantul nordic al muntilor se gasesc ghetari de vale, iar pe cel sudic sunt cei de circ. Sunt aici in partea nordica cam vreo 15 lacuri , unul dintre ele este f. frumos si se numeste Lala, cum o cheama pe o buna prietena a mea. Am adaugat aceste aspecte, poate reusesti sa le vezi data viitoare cand te vei mai duce. Pt. intrebarea care ti-ai pus-o privitor la de ce nu mai suntem interesati...... nu mai vreau sa ma gandesc, prefer sa fac abstractie pt. a ramane cu mintea intreaga si cu sufletul slobod de pacate. Eu mai sper ca va fi soare si frumos si in Romania noastra dodoloata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunat tot, de la descriere si pana la foto, avem o tara frumoasa care asreapta sa fie descoperita!

    RăspundețiȘtergere