Blog premiat

duminică, 6 septembrie 2009

La drum prin tara...






Am lipsit citeva zile si trebuie sa marturisesc ca mi-a fost dor de scris,insa aveam, atatea de povestit ca nu prea stiam de unde s-o apuc...
De la capat o sa ziceti...ok!asa o sa fac... cum mi-a venit ideea plecarii in excursia de 10 zile prin tara cu masina...foarte simplu!stateam de vorba cu o prietena din Craiova pe internet,ii povesteam ca duminica voi ajunge la ea,din camera alaturata fiica-mea aude...si pentru ca era pe laptop imi scrie"ce-ar fi sa plecam toate trei in Oltenia?"la care eu evident am raspuns pozitiv,unde pui ca era si o ora inaintata,trecut de 22.00....am resunat-o pe prietena mea si i-am spus:"vezi ca s-ar putea sa ajung mai repede la tine(era miercuri)..."la care ea s-a bucurat si mi-a spus ca nu cumva sa ma razgandesc peste noapte...
Nu ne-am razgandit,ne-am facut bagajul in acea noapte,iar dimineata am pornit-o la drum...
Am ales un traseu frumos spre Craiova,doar ca drumul este dezastruos,insa una peste alta a meritat,am ajuns la Tg.Jiu seara,unde ma astepta o prietena virtuala de pe alt site,pe care am tinut mult s-o cunosc penru ca imi era tare draga in lumea virtuala,evident ca sentimentul a ramas la fel si in realia,poate mai intens,fata fiind o gazda perfecta.Am vizitat parcul Brancusi care sincer m-a impresionat,era bine ingrijit,dovada ca edilii orasului pretuiesc cultura...am facut poze,ne-am delectat cu niste prajituri la o cofetarie unde totul este natural fara inlocuitori,aditivi,sau alte chestii nocive...am vazut casa memoriala"Ecaterina Teodoroiu"prietena mea fiind chiar ruda cu eroina.....
Dupa doua zile de Tg.Jiu...ne-am indreptat spre Craiova...drum in lucru din nou...asta ne-a cam obosit,dar ne-am bucurat ca Uniunea Europeana are bani pentru infrastructura noastra si am zis,bravo,Romania, esti pe drumul cel bun!
Trebuie sa va spun ca defileul Jiului este superb,am vrut sa oprim la manastirea Lainici dar fetele mele erau la pantaloni scurti si era cam tarziu...am promis insa sa revenim pe acest traseu..
Am ajuns din nou spre seara la Craiova,prietena mea are casa intr-un cartier nou...ne-a dirijat prin telefon...ne-am descurcat oricum si am gasit usor totul.
Casa prietenei mele este frumoasa,dar....are patru caini care sunt obisnuiti sa stea in casa,sunt extrem de jucausi si nu te lasa o clipa libera,se gudura pe linga tine si cersesc iubire...noroc ca salonul ei este imens si au unde sa se zbenguie.Cel mai rau lucru a fost cand i-a inchis in casa pe toti patru...au mancat de furie fotoliile,nu vreau sa va redau ce-a fost la gura prietenei mele...deh!!!placerile se tin cu cheltuiala...am si eu o pechineza...dar este extrem de cuminte nu ataca mobila la suparare,are si ea o hiba insa,incepe sa urle cand se trezeste singurica,de zici ca o musca albina...noroc ca vecina de jos e rabdatoare...
Asa,hai sa las problema animalutelor care cu toata paguba facuta au ramas la fel de dragi stapinei si chiar si noua,ne-am facut poze cu ei,mai ales fiica-mea cea mica care adora animalele.
In Craiova marturisesc mi-a plac foarte tare,ador centrul Craiovei,cladirea prefecturii si a primariei sunt deosebite ,iar fantinile arteziene muzicale din nou sunt ceva aparte.Ce m-a frapat este ca centrul devine pietonal incepind de vineri seara pina luni dimineata...terase cu fotolii comode(zici ca stai la tine acasa pe terasa).
Insa cel mai mult mi-a placut parcul Romanescu,pe o indindere de 96 ha...iti trebuie o zi intreaga sa-l cuprinzi...trebuie sa va spun ca este unicat in Romania,monument de arhitectura peisajera considerat drept unul dintre cele mai frumoase din Europa.
A fost proiectat gratie edilului de pe acea vreme Romanescu,iar in 1900 a fost premiat cu medalia de aur,ca peste un an lucrarile sa fie incepute sub conducerea arhitectului peisajist francez Emil Redont.
Plantatiile forestiere si ornamentale, cu peste 250 de specii de arbori si arbusti,te fascineaza,lacul cu nuferi este o alta atractie,castelul medieval(pe care cu parere de rau trebuie sa recunosc l-au cam lasat de paragina...podul suspendat pe deasupra lacului este o alta constructie frumoasa,rotonda,hipodromul,velodromul,parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mica gradina zoologica si cateva restaurante...ce mai!!!au oltenii unde sa-si petreaca timpul liber. Un parc romantic,arata magnific,nu ezitati sa-l vizitati daca ajungeti la Craiova...pentru ca jur ca merita!
Asa,timpul a trecut repede la Craiova,dupa 4 zile am hotarit sa mergem mai departe,pentru ca,calatorului ii sta bine cu drumul...mai aveam in plan sa vizitez o alta prietena virtuala care in vara m-a vizitat impreuna cu iubitul ei si niste prieteni de familie,deci am luat-o spre Lugoj...din nou drum in lucru...stat la semafoare cite 20 de minute,nu va spun ce caldura era...mda!!!dar a trecut...
Peisajul este magnific ,defileul Dunarii este grozav ,din nou spre seara am ajuns la gazdele noastre,care la fel de bine ne-au primit...ne-au facut sa ne simtim ca acasa...Aici am avut mai putine obiective de vizitat,insa am vazut un restaurant cu ***** stele foarte elegant,avea o terasa absolut incantatoare,te simteai ca-n rai...se cheama "Royal",va spun cu mina pe inima,am ramas placut impresionata,atatea flori n-am vazut adunate intr-un loc,te innebuneau,pur si simplu!Si da...am mai vazut ceva...casele tiganilor bogati...una avea 60 de camere cica...mastodonti adevarati si erau citiva...foarte adevarat si faptul ca erau chiciuri..multe cladiri din patrimoniul istoric al Lugojului au ajuns pe mana tiganilor care le transforma acum in palate, distrugandu-le ...pacat!!!
La lugoj nu puteam sa nu mancam vestitele clatite lugojene...umplute cu brinza si stafide si bagate la cuptor dupa ce le imbraca intr-o mantie de albus de ou batut cu zahar,grozave...ti se topesc in gura...mmmm!!!
Au trecut si cele doua nopti si doua zile petrecute la Lugoj in mod placut...am pornit multumite spre casa..dar,n-am putut sa nu dam o raita si la Mall la Timisoara,unde fetele mele si-au cautat ceva de gala pentru ca au nunti...sambetele urmatoare.Aici am stat cam multisor,cum te fura shoppingul asta!!!nici mai mult nici mai putin de 4 ore la Mall...ni s-a facut foame,asa ca am mai pierdut ceva timp si cu asta,si din nou am ajuns acasa noaptea,frante,dar...foarte multumite,a fost o excursie grozava!A meritat....
A doua zi m-am apucat de zacusca,trebuie sa va spun ca am cumparat pe drum legume de la tarani,eu prefer sa pun singura conserve pe iarna,ce-i sigur e sigur!...si apoi nu se compara cu cele de pravalie...
Daca am reusit sa va starnesc interesul...nu ezitati sa vizitati si voi orasele prin care am trecut,reiterez ideea...MERITA!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu