Blog premiat

duminică, 27 octombrie 2013

Ziua Mortilor sau Luminatia in Ardeal

     
    
      Avem cu totii mortii nostri, mergem la mormintele lor, spunem o rugaciune,aprindem lumanari si punem flori.La randul nostru si noi vom fi mortii cuiva.In ziua de  1 Noiembrie,mai ales in Transilvania,oamenii sarbatoresc Ziua Mortilor.
      Mergem la cimitir,amintindu-ne de cei dragi care au plecat departe, acolo, ne gandim oare la mormantul nostru va veni cineva sa puna o lumanare,o floare? ... In aceste zile cimitirele sunt iluminate de mii de lumanari si de candele si sunt animate de rudele decedatilor care participa la parastase sau se roaga pur si simplu langa mormintele celor trecuti la viata de veci.Ma bucur de un lucru :ca nu se sincronizeaza aceasta data in toate localitatile, reusesc astfel sa merg azi  la mormantul socrului meu  iar sambata care vine  la mama si sotul meu....ei sunt ingerii mei pazitori... :(
      Pot   spune insa ca ingerii sunt si aici pe pamant, intr-un numar mai mare ca oricand, pe masura in care stim sa fim buni cu cei din jurul nostru. Ne aduc calauzire si confirmari, dar mai ales ei ne aduc aminte de iubirea care exista in fiecare dintre noi.


D-zeu sa - i odihneasca in pace!

3 comentarii:

  1. Se spune ca de Ziua Mortilor portile Taramului de Dincolo se deschid, iar mortii vin sa-i viziteze pe cei dragi. Aceasta zi este sarbatorita anual, in 1 noiembrie.Credinciosii au inceput sa faca curatenie deja la mormintele celor dragi, unde se vor intoarce si in noaptea de 1 noiembrie cu lumanari si flori...este un obicei frumos, asa cum spui si noi vom fi mortii cuiva!sa avem grija cat putem de acest lucru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este ... preotii vor oficia slujbe de pomenire a sufletelor celor trecuti in nefiinta, iar cei vii vor da de pomana in memoria oamenilor dragi si pierduti.Sigur fiecare dintre noi ne vom ruga pentru sufletele celor plecati!

      Ștergere
  2. UN gand pios pentru cei plecati dintre noi.

    RăspundețiȘtergere