Blog premiat

luni, 25 aprilie 2011

"Stropitul" fetelor in Ardeal

      Ce zboara timpul...! ...dupa ce am "robotit" in ultima saptamana pe rupte sa fie totul gata ca la carte,curatenie in case,curatenie in suflete,bucate alese ca sa primim cum se cuvine lumina sfanta a Invierii,iata-ne deja in a doua zi de Paste,trebuie sa va spun ca doua zi de Paste  in Ardeal  are miros de parfum,miros de voie buna, cu alte cuvinte .
  Stropitul fetelor in a doua zi de Paste este un obicei de sorginte catolica ,el se mai practica si azi in Ardeal si in cateva zone din Banat....de dimineata pleaca la udat copii,pe la casele fetitelor,dar nu uita nici de bunicutele care stau pe bancute in fata portii.Dupa masa tinerii barbati viziteaza casele cunoscutilor si stropesc fetele casei urandu-le multa prosperitate,"gradinarii"au si o poezie:
 "Eu sunt micul gradinar
  Cu sticluta-n buzunar
  Si-am venit la dumneavoastra
  Sa ud floarea din fereastra"
In acest context sigur ca fetele si femeiele stau acasa si asteapta"stropitorii"pregatind pe masa tot ce au mai bun,bucate alese,oua,cozonac,prajituri,vin sau alte bauturi.
      Sigur ca originea obiceiului este incerta. Una dintre legendele care incearca sa o explice spune ca, a doua zi de Pasti, o fata crestina mergea la targ sa vanda oua.

Pe drum s-a intalnit cu o alta fata, pagana, care a vrut sa-i cumpere ouale. Din vorba in vorba, crestina a inceput sa-i explice celeilalte ce inseamna credinta in Dumnezeu si ce bine e sa fii crestin, indemnand-o sa se crestineze.

Pagana a replicat: "Atunci voi crede cand ouale albe pe care mi le-ai vandut se vor face rosii". Minunea s-a infaptuit, ouale au devenit rosii, iar ambele fete au lesinat de spaima.

Pe drum au trecut doi tineri care, vazandu-le lesinate, au alergat la prima fantana, au adus apa si le-au stropit, trezindu-le. Drept multumire, fetele le-au daruit oua rosii.

   Se pare ca obiceiul a ajuns in Transilvania pe filiera saseasca, dar s-a raspandit prin intermediul maghiarilor. Initial, fetele erau stropite cu apa, dar aceasta a fost inlocuita treptat cu parfum. In cele mai multe dintre textele recitate cu aceasta ocazie, fetele sunt comparate cu flori si sunt udate "ca sa nu se ofileasca".

     Doresc  ca aceasta zi sa fie una cu multa voie buna,o zi cu parfum de bucurie,de lumina si zambete!





Sursa legenda: internet




duminică, 17 aprilie 2011

"Ajutati-ma ,sa va pot ajuta!"


   
     Am pornit  articolul de la acest indem biblic,pentru ca am avut parte uneori si eu de ajutor din partea celor din jurul meu,am incercat poate sa ajut si eu la randul meu  pe alti oameni,oameni ,care  am simtit ca au nevoie de ajutor,uneori insa te lovesti de un zid,sunt greu de accesat,refuza din prima ajutorul tau,se inchid ca intr-o carapace,sunt indaratnici,dar sufera "cat cuprinde",la greu,pentru ca vezi asta din comportametul lor.
    Sa intelegem deci ca nu cel care vrea sa te ajute te ajuta cel mai mult ci tu cel care poti fi ajutat......cum???? simplu! daca esti deschis spre ajutor te poate ajuta omul de langa tine si omul superior tie,daca evident ii recunosti superioritatea.Hm! dar ce te faci cand in loc sa te accepte,te judeca si te calca in picioare?
    Am recunoscut superioritatea celor din jur,acest lucru mi-a adus numai bine in viata,am invatat  ca pot sa fiu mai buna daca vreau, ca pot sa fac pasi pe scara evolutiva,prin perseverenta si prin faptul ca am realizat ca este loc   de mai bine,de mult mai bine...mi-am cautat aliati in gandire si actiuni ca sa reusesc o autodepasire,am tins mereu spre asa ceva,acum unii o sa spuna,pai,mai ai timp de schimb de idei...cand pamantul iti fuge de sub picioare si poate ai chiar doua job-uri pentru a putea face fata problemelor pecuniare?...da!! poti daca vrei! asta e parerea mea,voi ce parere aveti?...
   Luand in considerare faptul ca FARA VOIA VOASTRA NIMIC NU VA POATE ATINGE...cat de deschisi sunteti?
    Pentru ca azi sunt Floriile vreau sa urez tuturor celor care poarta nume de floare  ..dar si tuturor femeilor,pentru ca toate sunteti flori,flori minunate,sanatate si iubire cat cuprinde,sa fiti rasfatate asa cum se cuvine!

marți, 12 aprilie 2011

De vorba cu "Papusarul "sef...

   Azi in emisiunea colegei mele  Mariana Stratulat,am facut un comentariu,legat de destin,am afirmat ca" sforile" sunt in mana Lui...si pentru ca stim asta cu totii,incercam sa-l indulcim pe" Papusar" prin comportamentul nostru zilnic,rugandu-l sa ne indrepte pasii spre o viata mai buna...am spus Marianei ca eu ii vorbesc zilnic,nu ma tanguiesc niciodata,ca stiu ca nu-i plac plangaciosii...nu m-am plans niciodata ca-mi doresc ceva material,pe El nu asta il intereseaza,nu!cea mai mare valoare  nu este ceea ce avem in viata ,ci pe cine avem alaturi...iar eu sunt o norocoasa am doua fete minunate care ma iubesc si pe care le iubesc mult!
   Nu ma compar cu nimeni,sunt eu si basta! ma plac asa cum sunt,daca as compara persoana mea cu cei din jur as descoperi ca unii sunt mai rai sau poate mai buni decat mine...si n-ar fi in folosul meu...nu pot sa fac pe nimeni sa ma iubeasca,dar pot ceva...pot sa ma las sa fiu iubita,mi-am construit increderea in oameni in ani,ani buni,unii m-au dezamagit poate,dar nu i-am judecat,am considerat ca nu intamplar El mi i-a scos in calea mea...au fost lectii pe care trebuia sa le am...de la care aveam de invatat.Unora poate n-am stiut sa le spun cat de mult au insemnat pentru mine,au disparut,au plecat  in lumea celor drepti fara sa stie cata iubire le-am  purtat in suflet....dar ma consolez cu gandul ca poate de acolo de sus ma simt,ma aud,ma vad ca le duc dorul....
    De la mama ,D-zeu s-o ierte care era o persoana extrem de evlavioasa,am invatat ca atunci cand sunt suparata,am dreptul sa fiu dar,asta nu-mi da dreptul sa supar pe cei din jurul meu,m-a invatat sa fiu cumpatata, sa  fiu stapana celor ce nu le voi spune dar sa stiu ca voi fi sclava celor ce le voi spune...pentru ca ceea ce seman aia voi culege,daca voi semana barfe voi culege intrigi iar daca voi semana dragoste voi culege fericire....
  
    Am invatat ca fericirea adevarata nu înseamna sa-ti realizezi visele, ci sa fii multumit cu ceea ce ai. Fericirea nu tine de noroc, ea este rezultatul propriilor decizii. Oamenii decid daca traiesc fericiti cu ceea ce au sau daca mor de invidie si de gelozie pentru ceea ce le lipseste sau au nevoie.
 
   Dorinta si iubirea nu sunt  sinonime ci antonime..."a dori" cere totul, "a iubi "ofera totul ...

    D-zeu ne iubeste oricum,dar , nu pentru lucrurile marete pe care le facem in viata ci pentru bunatatea din noi,bunatate care reusim s-o aratam celor din jurul nostru,acum inainte de sfintele sarbatori consider ca  ar trebui sa fim cu atat mai mult, mai buni cu cei din jur,sa nu-i uitam pe cei oropsiti de soarta,sa le oferim pe masura posibilitatii noastre,atat cat putem...pentru ca EL,NE VA DA INZECIT INAPOI!...distanta dintre noi si El este simpla rugaciune!
   Zile cu cu multa lumina,bucurie,zambete si credinta in suflet doresc tuturor cititorilor mei!
 

duminică, 10 aprilie 2011

"Cartea te face om"!

   "Citeste! Citind mereu mintea ta va deveni un laborator de idei si imagini din intelesul carora vei intocmi sensul si filozofia vietii" cam asa spunea Eminescu  in urma cu cativa ani....cat adevar!..sigur,veti spune in secolul vitezei e greu sa "semeni"dragostea de carte copiilor tai,patima cititului n-o imbratiseaza toti,ma intreb  este datoria scolii sau poate a parintilor  in primii ani de viata a copilului,cand  s-ar cuveni sa inoculeze acesta dorinta in mintea copilului?
    Un sondaj facut acum sapte ani de catre Institutul Cultural Roman arata ca 47 % din romani nu au citit niciodata nicio carte....trist !nu-i asa????? 
    Ei,bine...cum stau lucrurile acum,nimic remarcabil,oamenii cumpara din ce in ce mai putine carti...exista si emisiuni la TV,unde  sunt indemnati spre carte prin diferite forme,prezentandu-se ultimele aparitii sau  anunturi  de lansari de carti...dar,tinerii prefera filmele pe internet,jocurile pe internet dar si cluburile.
    Foarte adevarat ca si pe internet sunt  ziare si reviste online,carti online,edituri online...a aparut apoi  in Occcident fenomenul blogurilor,care s-a extins urgent si la noi,tinerii au raspuns foarte bine acestei porvocari...au aparut blogurile ca si ciupercile dupa ploaie ,unele sunt jurnale(asa cum as putea sa-l numesc pe undeva si pe al meu,mai ales la inceputul lui in 2007,tocmai de aceea am sters multe articole,mi s-au parut  prea rupte din mine...dar,a fost o adevarata terapie ,m-au ajutat enorm sa depasesc starea prin care treceam prin mesajele care au inceput sa apara  dupa cateva articole...)...hmm!!!magic netul asta!
     Asadar  clasica hartie a fost inlocuita,dar patima cititului prinde culoare si  prin aceasta maniera si zic eu este un lucru imbucurator,este la fel cum televiziunea  a absorbit lumea din salile de cinematograf ,filmul a avut de suferit,dar n-a disparut!
     Ma gandesc ca unele  articolele din bloguri vor ajunge sa fie publicate,pentru ca marturisesc,am intalnit in blogosfera oameni cu un adevarat talent ,oameni care merita cititi si care au un trafic mare.
     In ce ma priveste patima cititului m-a urmarit toata viata,cartea a fost pentru mine un refugiu,o oaza de liniste  si daca  cineva m-ar inchide intr-o biblioteca si mi-ar da de mancare  doar o singura data pe zi...m-as declara multumita!...sau  putin spus multumita...as fi fericita!
   Astept si parerile voastre ,parerile vor fi citite la radio luni 11 aprilie, intre orele 18-20 la emisiunea"Cutiuta cu iluzii".
   O saptamana cu frumos si iubire de noi si ceilalti!!!


Edit later:
Imaginea este din biblioteca doctorului satmarean Alexandru Vasvari,am primit-o dar din partea domniei sale,cred ca este satmareanul cu cea mai uriasa biblioteca personala...cinste lui!!!Mare OM!!!!

vineri, 8 aprilie 2011

Aventuri la Marea Neagra

    Nu stiu daca va amintiti filmul cu Amza Pelea si Nicu Constantin  cand se fura sau mai bine spus se inlocuieste o geanta diplomat care avea un suma imensa,parca un miliard,cu alta geanta care continea imbracaminte si  lenjerie feminina...
    Ei,bine ,la mine nu s-a inlocuit nimic...doar ca din cauza  oboselii am uitat in masina de taxi geanta in care aveam laptopul,un aparat foto digital si inca ceva de mare pret pentru mine care se constituia intr-un dar pentru persoana  cu care trebuia sa ma intalnesc....una peste alta valoarea gentii era pe undeva intre 35-40 miloane vechi.
    Dar s-o iau cu inceputul,soseste trenul in gara orasului unde trebuia sa ajung...eu aveam un troler cam greu,o poseta,o geanta cu laptopul si un alt bagaj care atarna ca o bomba....vorba fetei mele...care ma cam certase la plecare ca mi-am luat cam multe lucruri cu mine..dar asa sunt eu! ...cand plec undeva iau si" dulapul "cu mine!:))
     Asa....,si cobor eu din tren...incarcata ca si Mos Craciun cum va spuneam...se indreapta spre mine un domn care imi spune"Buna ziua!sunt sofer de taxi,pot sa va ajut?"imi zic..."ca sa vezi! ce noroc pe mine! ce de treaba soferii de taxi de aici..."si ma duc spre masina omului...vad ca nu-i galbena si nici nu are inscripie de taxi...dar,deh! dupa ce mi-a carat ditamai bagajele ce era sa-i zic??" pa,multumesc pentru  ca ai facut pe hamalul?"...mi-am zis,asta e! omul lucreaza clandestin si uite ca de data asta incurajez cu buna stiinta practica acestor persoane!
     Pe masina leg o discutie cu omu',care imi povesteste cat de  bine era pe vremea ceausista,toti aveau loc de munca si nu recurgeau la alte practici,nu se fura,...si cate si mai cate...ma rog...din vorba in vorba imi spune cu ce se ocupa,dar ca face si taximetrie sa-si rotunjeasca veniturile...ajung la hotel...acolo ii platesc cursa si el coboara sa-mi dea bagajele din portbagaj,le iau,urc in camera de hotel si observ sa nu am geanta cu laptopul...pfai!!! ma gandisem,e 1 aprilie,.dar chiar asa o farsa sa-mi traga destinul,e prea de tot...asta pentru ca eu glumisem cu colegul meu de radio de dimineata ,ii spusesem lui Alex Oprea ca din aceasta zi nu mai este moderator la Radio Enigma Romania,el realizase ca e o gluma,dar a mers cu gluma mai departe anuntand pe post acest lucru,cum ca de pe data de 1 aprilie nu mai are emisiuni  la radio...lumea ii scrie ca-l regreta,una dintre ascultatoare ii spune la un moment dat ca-i doreste sa fie sanatos si sa auda numai de bine,la care colegul meu spune "pai,sa auziti,veti putea doar daca lasati numarul de telefon,sa va sun...la radio nu mai am nicio sansa....:)) "
    Apoi, din tren o sun pe colega mea Mariana Stratulat si-i spun "draga mea,ma aflu in trenul de Focsani,peste doua ore putem bea o cafea sau un ceai impreuna la Panciu?"..ea era chiar in emisiune...imi spune "nu! ca am fost pacalita azi de toata lumea cu  venitul la Panciu" dar anunta pe post ca Olga va ajunge la Focsani ...cine doreste sa vina sa ma intalneasca,sa mearga la gara! :)
    Dar, sa povestesc mai departe  ...dezolata,ma indrept spre gara,acolo incerc sa aflu numele persoanei ,stiam doar ca are un Logan alb ,indicativul nu-l mai stiam...dar intreband si pe unul si pe altul aflu ca se cheama Nurciu Nicolae,cu aceasta informatie(ce-i drept cam mica...)ma duc la Politia TF,acolo povestesc ce mi s-a intamplat,lucratorul,foarte cooperant,imi spune:"urcati in masina...mergem la Politia Municipala,noi ne-am mutat de curand aici si nu avem calculatoare ,deci sa recunoastem acolo persoana,in baza de date..." recunosc persoana,ma duc apoi cu lucratorul de la TF la serviciul "Circulatie"acolo in speranta ca omul figureaza cu un numar de telefon...nici vorba! dar stiam deja sigur ca este el si are un Logan alb...deci era un pas inainte...ofiterului de serviciul de acolo ii vine in minte sa intrebe de numarul persoanei la toate companiile de telefonie...in final il gaseste la adresa respectiva ,numarul sotiei respectivului individ...sotia da politiei numarul  sotului,este sunata persoana in cauza,cerandu-i-se sa se prezinte la politie...omul intreaba daca e o farsa...politia spune "nu  e farsa...va prezentati acum la politie"...ei bine ,dragii mei,trece o ora si omul nostru nu mai vine...in minte imi facusem deja scenarii,imi inchipuisem ca a amanetat laptopul; si aparatul foto dar si celelalte lucruri din geanta,nu mai aveam stare...politia il suna din nou...de data asta nu raspunde individul...am spus "clar!nu mai pup eu lucrurile pierdute!".Insa lucratorul de la TF,nu se lasa...imi spune mergem acasa la el...ia adresa si cautam blocul respectiv,il gasim cu greutate,acasa numai sotia persoanei respective...ne spune ca omul a venit acasa,dar n-a p[omenit nimic de laptop...lucratorul de politie ii cere sa-l sune si sa-i spuna ca suntem acolo...
    In acel moment soferul a realizat ca suntem pe urmele lui si-i spune sotiei sa ne spuna ca este la hotel,ca s-a dus sa-mi duca geanta pierduta,uitata la el...
    Bucuroasa,ma duc cu masina politiei spre hotel...acolo intradevar era soferul nostru cu laptopul,imi spune "vedeti ,doamna ca ati avut noroc ca ati mers cu mine?"...mda...ma intreb daca nu l-as fi cautat prin  politie,eram oare la fel de norocoasa? pentru ca eu am ajuns in gara la 15 si cand mi-a dus el laptopul la hotel era 18...greu de spus....,cred totusi ca nu mai vedeam niciodata geanta daca lucratorul de la politia TF nu era asa de operativ....nu pot decat sa spun - felicitari domnule agent sef Radu  George Bebe!...ati actionat in mod exemplar!