Blog premiat

duminică, 10 aprilie 2011

"Cartea te face om"!

   "Citeste! Citind mereu mintea ta va deveni un laborator de idei si imagini din intelesul carora vei intocmi sensul si filozofia vietii" cam asa spunea Eminescu  in urma cu cativa ani....cat adevar!..sigur,veti spune in secolul vitezei e greu sa "semeni"dragostea de carte copiilor tai,patima cititului n-o imbratiseaza toti,ma intreb  este datoria scolii sau poate a parintilor  in primii ani de viata a copilului,cand  s-ar cuveni sa inoculeze acesta dorinta in mintea copilului?
    Un sondaj facut acum sapte ani de catre Institutul Cultural Roman arata ca 47 % din romani nu au citit niciodata nicio carte....trist !nu-i asa????? 
    Ei,bine...cum stau lucrurile acum,nimic remarcabil,oamenii cumpara din ce in ce mai putine carti...exista si emisiuni la TV,unde  sunt indemnati spre carte prin diferite forme,prezentandu-se ultimele aparitii sau  anunturi  de lansari de carti...dar,tinerii prefera filmele pe internet,jocurile pe internet dar si cluburile.
    Foarte adevarat ca si pe internet sunt  ziare si reviste online,carti online,edituri online...a aparut apoi  in Occcident fenomenul blogurilor,care s-a extins urgent si la noi,tinerii au raspuns foarte bine acestei porvocari...au aparut blogurile ca si ciupercile dupa ploaie ,unele sunt jurnale(asa cum as putea sa-l numesc pe undeva si pe al meu,mai ales la inceputul lui in 2007,tocmai de aceea am sters multe articole,mi s-au parut  prea rupte din mine...dar,a fost o adevarata terapie ,m-au ajutat enorm sa depasesc starea prin care treceam prin mesajele care au inceput sa apara  dupa cateva articole...)...hmm!!!magic netul asta!
     Asadar  clasica hartie a fost inlocuita,dar patima cititului prinde culoare si  prin aceasta maniera si zic eu este un lucru imbucurator,este la fel cum televiziunea  a absorbit lumea din salile de cinematograf ,filmul a avut de suferit,dar n-a disparut!
     Ma gandesc ca unele  articolele din bloguri vor ajunge sa fie publicate,pentru ca marturisesc,am intalnit in blogosfera oameni cu un adevarat talent ,oameni care merita cititi si care au un trafic mare.
     In ce ma priveste patima cititului m-a urmarit toata viata,cartea a fost pentru mine un refugiu,o oaza de liniste  si daca  cineva m-ar inchide intr-o biblioteca si mi-ar da de mancare  doar o singura data pe zi...m-as declara multumita!...sau  putin spus multumita...as fi fericita!
   Astept si parerile voastre ,parerile vor fi citite la radio luni 11 aprilie, intre orele 18-20 la emisiunea"Cutiuta cu iluzii".
   O saptamana cu frumos si iubire de noi si ceilalti!!!


Edit later:
Imaginea este din biblioteca doctorului satmarean Alexandru Vasvari,am primit-o dar din partea domniei sale,cred ca este satmareanul cu cea mai uriasa biblioteca personala...cinste lui!!!Mare OM!!!!

8 comentarii:

  1. La capitolul asta trebuie sa-i multumesc fratelui meu, care mi-a indus aceasta...pasiune, as putea spune. Pe vremea aceea era profesor de lb si lieratura romana si vorbea atat de captivant despre carti, citit...cat de benefic este in viata omului, cate lumi te face sa descoperi, trairi si momente inedite. Ce mai, a avut niste metode foarte bune pentru a ma detrmina sa ma apuc de "spotul acesta" Nu m-a obligat niciodata, dar a fost suficient sa-mi dea niste carti bune pentru inceput si apoi nu ma mai putea opri. :)
    Foarte frumos articolul tau, te imbratisez cu mare drag si voi face tot posibilul sa fiu maine seara alaturi de tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincera sa fiu, nu ma omor cu cititul cartilor, insa arunc ochii pe net pe la cate ceva, nu stiu motivul insa cititul ma adoarme:) insa cand termin de citit o carte care imi mai trebuie pe la scoala ma simt foarte "satisfacuta" sa zic asa:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant subiect de discutie ,dar ma intreb, nu si –a pierdut semnificatia acest cuvant ??? Cati il mai pronunta astazi ?????Cati mai stiu drumul la biblioteca ,chiar la scoala .Imi amimtesc cu placere de anii cand eram eleva si –mi intrase in reflex sa merg de 2 ori pe saptamana la biblioteca .Ce sa mai spun de anii de activitate cand am indrumat generatii de elevi sa mearga la biblioteca sau sa nu uit sa las lista cu lectura suplimentara pentru vacanta de vara .Privesc cu nostalgie si durere in acelasi timp ca nu se mai citeste .Cu tehnica noua si atitudenea tineretului scolar fata de citit ,nu cred ca biblioteca mai are cititorii de alta data .De admirat acei oameni care au o biblioteca personala cu volume de valoare .Ce-i de facut privind prezentul si viitorul bibliotecilor in Romania, rolul pe care il au acestea in viata copiilor nostrii .?Pentru mine ramane o intrebare retorica .Voi ,ce parere aveti ?????

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place foarte mult sa citesc. Am inceput sa citesc din liceu, si desi nu am mereu timp, este una din activitatile pe care mereu o fac cu placere. Imi place atat de mult sa citesc, incat uneori cand dau de cate o carte buna si mai am o suta de pagini din ea, anulez tot ce era de facut in ziua respectiva numai ca sa o termin, ignorand telefoanele sau orice se intampla de obicei. Evident ca in acele momente toate grijile de zi cu zi chiar nu mai conteaza. Ma deconectez mai tare decat daca as merge in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru C.L.M...Mai stiu si eu ca unora nu le place sa citeasca, fie ca la scoala a citi era ceva obligatoriu si cartile erau neinteresante si depasite, fie ca nu au avut niciodata norocul sa dea peste autorul potrivit. Sunt atat de multe carti acum, asa de multi autori, incat este mult mai greu sa nimeresti din prima exact o carte care iti place, asa ca este normal ca multora sa le scada interesul pentru citit. Insa ar fi pacat sa nu mai dea inca o sansa cititului, pentru ca este o experienta extraordinara! Si daca o carte nu va place, lasati-o si incercati alta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun articolul!...De multe ori preferam filmele in locul cititului, pentru ca este mult mai simplu sa ne uitam la un film, si stim cu totii ca o imagine poate face cat o mie de cuvinte. Evident ca si mie imi plac filmele, si nu as spune nimanui sa renunte la ele, pentru ca este imposibil. Insa niciodata, absolut niciodata, un film nu poate inlocui o carte! Din mai multe motive,niciodata doi oamenii nu vor reusi sa aiba aceleasi conceptii regizorul va schimba ceva in viziunea lui totul va decurge altfel...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate Anamaria!In plus intr-un film tot timpul trebuie sa se intample ceva, pe cand in carti pot exista pasaje in care personajele se gandesc, reflecta, si monologurile astea interioare nu pot fi transpuse in toata bogatia lor intr-un film. Intr-un film cel mai des se selecteaza momentele principale, actiunea, si se pierde cred eu cam 80% din carte. De multe ori am vazut filme facute dupa o carte in care nici macar ce vroia sa transmita autorul nu era la fel. Mai bine nu m-as fi uitat la ele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Citesc , nu prea mult dar ceea ce citesc vreau sa acumulez cat mai bine informatia citita.
    Foarte frumos si interesant articolul , mi-a placut in mod special introducerea. De-a lungul vremii oamenii au pus pe hartie experientele traite , cu bune si rele , impartasind tuturor tocamai pt a invata intelesul , sensul si filozofia vietii asa cum e spus in introducere.
    Cine invata din greselile altora este un om si jumatate , ceicare invata din proprie experienta este om.
    Eu intai am trait experienta apoi am pus mina pe carte.

    RăspundețiȘtergere