Blog premiat

joi, 15 septembrie 2011

Doruri, departari...

    Incercam sa-mi explic zilele acestea, cat de greu le poate fi celor plecati departe de tara, departe de cei dragi sufletelor lor, cat gol  poate exista in sufletele lor, ce mult  ii apasa absenta  celor dragi din orizontul lor...ce greu poti duce dorul acesta timp de un an, pentru ca majoritatea  celor plecati la lucru vin in tara doar odata pe an,  imi aminteam ceva,ceva din perioada cand lucram  la Muzeul Tarii Oasului,  luna august era luna cu cei mai multi vizitatori, multi, foarte multi romani plecati  la lucru in strainatate, se intoaceau cu prietenii din acele locuri unde si-au gasit de lucru si cu mandrie le prezentau tara de unde au plecat, iar  bucuria din ochii lor era nemarginita, se vedea pe fata lor setea pe care au avut-o de locurile natale, de cei apropiati lor, trairile sunt greu de descris...
    Am gasit pe net  o parere legata de dor a parintelui Dumitru Staniloae, care mi-a placut foarte mult, el spune totul  despre dor in aceste cuvinte:
   "Dorul vine de la persoana dorită la cel ce o doreşte şi îl duce pe acesta cu un gând persistent, penetrant şi afectiv la aceea. Cel ce doreşte nu se mulţumeşte cu preocuparea de interesele sale, nu dă atenţie importantă la nimic în jurul său sau le vede pe toate sub un val de tristeţe, pentru că nu mai vede decât pe cel ce e totuşi la distanţă şi care sigur ar putea da lumină celor din jurul său.
....În dor, o persoană trăieşte valoarea eternă a persoanei iubite. Ea e departe, dar n-a încetat să existe cu totul."
    Citeam undeva pe un forum ca dorul este momentul,  sau mai bine spus perioada cea mai sensibila  a sufletului nostru, cea mai sincera, nu te poti minti, n-ai cum ...este transparent, pentru asa cum va spuneam eu   in atitudinea   acelor romani veniti acasa  bucuria din sufletele lor, era nedisimulata....daca pana a-i revedea pe cei dragi, se simteau sfasiati sufleteste, vlaguiti, revederea era"drogul "care  le-a vindecat inima, sufletul!
     Noica exprima magistral sentimentul  acesta de dor:
“Virtutile lui sunt deosebite, cu adevarat imparatesti: e un cuvint tipic de contopire a sensurilor, iar nu de simpla compunere a lor; e un cuvint al deschiderii si totodata inchiderii unui orizont; unul al intimitatii cu departarile, al aflarii si cautarii; un cuvint al stiutului si nestiutului, al limitatiei si nelimitatiei, al concretului si abstractului, al atractiei de ceva determinat si al pierderii in ceva indeterminat. Are o splendida suveranitate in el, dar e un cuvint al inimii numai, si nu al gindului, dupa cum e un cuvint al visului, si nu intotdeauna al faptei.
… te poarta cind spre trecut, cind spre viitor, te incarca si de regrete si de speranta, iti face uneori de indurat insuportabilul, dar alteori de nesuferit ceea ce trebuie si e bine sa induri. A plecat de la durere si a scos tot ce putea din transfigurarea ei; dar nu a trecut de spirit, a ramas prins de suflet”
    Dorul, un cuvant greu de definit, si totusi, il  cunoastem cu totii, il simtim cu totii,el este durere, speranta, amagire, tristete , o gama de trairi, este dorinta de a trai, retrai....de-a visa, dorinta de -a revedea locurile  de care te-ai indepartat,  de-a atinge oamenii, chipurile dragi...si apoi, dorurile astea sunt de mai multe feluri, dor de tara, dor de persoana iubita, dor de parinti...de familie, si lista ar putea continua, dar, as zice eu, sa nu uitam  de dorul de viata ...sa nu uitam sa ne bucuram de fiecare zi pe care El ne-o ofera! sa va fie sufletele usoare ca si acest puf de papadie din imaginea de mai sus ....
   Dorul de viata sa nu va paraseasca niciodata,  traiti viata asa cum merita, sperati, iubiti...bucurati-va din plin de ea!!!!

13 comentarii:

  1. Cineva spunea ca dorul este calea pierduta a fericirii - subscriu!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ce inseamna dorul de cel drag....Nimic nu te face mai melancolica si mai depresiva decat sa te gandesti la vremurile in care totul era diferit. Simteai ca iubesti si credeai ca esti adorata, dar spre marele tau ghinion ai realizat ca te inselai amarnic....totul insa se uita in timp...are si dorul leac,paraadoxal tot timpul este leacul, timpul, care este si dusmanul dar si prietenul nostru!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Carmen,
    Interseanta cugetarea, pare a fi si cu substrat!
    @Lili Lazar,
    Adevar graiesti, draga mea, te macina pana uiti!:(

    RăspundețiȘtergere
  4. As vrea sa-ti vorbesc ... dar orice cuvant rostesc e prea crud. Nu pot sa cred ca nu mai pot sa rad ... ... si sunt doar trist ca nu mai pot sa plang. Te regasesc printre vise ... si iluzii desarte ... macinat de regrete in fiecare secunda din noapte. Mi-e dor de tine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta această temă... Îi înţeleg pe cei plecaţi şi dorul lor de cei dragi dar îmi doresc să fiu în locul lor, îmi doresc să plec din ţară pentru că simt că le-aş fi de mai mare ajutor alor mei de departe. Şi dacă tot e să ne fie dor, cel puţin să ne fie cu folos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dorul e un sentiment greu de definit. Dorul inseamna sa te gandesti cu placere si in acelasi timp cu tristete la fiinta iubita, cand ea nu-ti este aproape. Dorul e semnul unei trairi intense, e in acelasi timp duiosie si durere, un foc ce-ti arde inima, o boala care te sfarseste. Dorul inseamna transfigurarea fiintei iubite in absenta ei, e dovada prezentei ei de nesters in sufletul si constiinta ta. Dorul e un sentiment greu de descris, dar – cum fiecare l-a simtit – fii sigur ca orice mesaje de dor vei trimite, ele vor ajunge direct la inima fiintei iubite. Pentru ca cei care se iubesc se simt ca doua jumatati ale aceluiasi intreg, fiecare traieste in mod acut lipsa celuilalt, fiecare il poarta pe celalalt in sine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-e dor de ochii tai, de buzele tale, de chipul tau de inger… Mi-e dor de clipele cand ma sarutai si imi spuneai ca nimeni si nimic nu ne va desparti. Unde esti, iubirea mea?
    esti plecat si ma trezesc cu ochii in lacrimi k nu te simt alaturi de mine…totul prea trist, ratacesc fara rost prin locurile prin care ne plimbam amandoi…totul imi pare pustiu fara tine si inima imi plange de dorul tau…
    imi lipsesc saruturile tale, zambetul tau, privira ta, vocea ta, dar cel mai mult lipseste dragostea ta. nu uita ca inca te astept.. kretule TE IUBESC!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti mereu prezenta in inima si in gandurile mele. Nu traiesc decat pentru clipa cand te voi intalni din nou… Nu ma lasa sa astept prea mult, kretule! Dragostea ne face egali. La fel si suferinta din iubire… Mi-e atat de dor de tine…Esti plecat si ma trezesc cu ochii in lacrimi ca nu te simt alaturi de mine… Totul pare trist, ratacesc fara rost prin locurile prin care ne plimbam amandoi… Totul imi pare pustiu fara tine si inima imi plange de dorul tau…TE IUBESC KRETULE

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca viata mi-ar putea oferi inca odata sansa dea regasi clipele ce-au fost si s-au risipit si tot cea ce impreuna am cladit port in gand mereu doar privirea ta prea alintata nu o pot accepta, ieri erai cu mine azi nu mai esti, ce a fost scris candva au fost doar povesti, tu spuneai mereu traieste-ti clipa viata insa nu a putut ierta, tu esti sus acolo printe ingeri mi-a ramas doar amintirea taaaaa vei ramane in gandul meuuuuuu la bine si la greu iar tot cea ce am facut impreuna ne va lega mereuuu vei ramane in gandul meeeeeeeuuuuuuuu la bine si la greeeeeeuuuuuuuuuu iar tot cea ce am facut impreuna ne va lega mereuuuuuuuuuuuuuuuu!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi amintesc data in care ne-am despartit!
    Tin minte ca ai zis ultimele doua cuvinte te urasc!
    Nu vreau sa te mai vad in fata mea!
    Eu aveam ochii plini de lacrimi de cristal!
    Si tare greu era cand am auzit ce vorbe imi spuneai!
    Pentru ultima oara am zis intoarce-te la mine, te rog!
    Tu ai zis ,nu vreau sa te mai vad si pleaca de langa mine!
    Ti-ai facut bagajul si ai plecat iar pe mine singurica m-ai lasat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai fost prima mea dragoste si tot odata ultima… Am asteptat ani de zile sa fim impreuna traind din amintiri, din vorbe … si totusi astazi inca nu suntem pt ca am plecat si 2000km ne despart…dar crede-ma ca pentru mine cine a spus “ochii care nu se vad se uita” a spus cea mai mare minciuna! te iubesc asa de mult ca si in prima zi!! >:D< mi-e dor de tine, de ochii tai albastri, de noi… singurul lucru care ma doare este faptul ca tu nu crezi ca poate fi ceva serios si credema ca te inteleg cine nu si-ar dori ca iubita lui sa fie langa el mereu? dar mi-e dor, prea dor sa te pot uita, sa intorc pagina, sa iubesc pe altcineva… sapte ani de cand adorm si ma trezesc cu tine in gand sunt dovada dragostei mele!!mi-e dor de tine!!

    RăspundețiȘtergere