Blog premiat

vineri, 18 martie 2011

Angajamentele iubirii

Incerc sa le numesc asa legaturile  oficiale care in ultima vreme se fac cu mai multa greutate ca inainte vreme,azi convietuirea inainte de casatorie e ceva la ordinea zilei,ma intreb insa ,au devenit barbatii mai precauti,fug de responsabilitati??nu mai fac nici promisiuni si chiar daca le fac ,nu le respecta!daca incerci sa duci discutia spre asa ceva...devin ingrijorati,sau te intreaba : 
-ce-i asa graba?de ce planuri pe termen lung? hai sa ne bucuram de ce avem..! 
Hm! si ce-i de facut?in mintea ta  crosetezi idei,care mai de care,ai vrea sa -l stii mai mult implicat in relatie,pentru ca nu-ti doresti sa ajungi in final sa spui ca ti-ai irosit timpul... si nici nu vrei sa fii pusa in situatia de a alerga un barbat caruia nu-i place sa fie "alergat"!
   Pe de alta parte tot eu vin si spun ca daca un barbat doreste din toata fiinta lui o femeie,nu vad de ce n-ar lupta si el cu acelasi interes,pentru ca si pentru el e chestiune de siguranta psihica,nici el nu-si doreste sa te piarda,dar clar!... el risca sa puna capat unei vieti libere,casnicia impune vrand-nevrand anumite griji..si,adio viata de haiduc!
  Sfaturi-clisee,gasesti peste tot,dar nicunul nu se pliaza ,nu ti se  potriveste,personalitatea ta e diferita de a lor,suntem unici,nu  ne putem orienta dupa "retete",indemnuri de felul acesta:
- lupta!nu renunta la el daca il iubesti!(adica cum?...sa-l hartuiesti????)hm!!!!
-dispari o vreme si incearca sa pari indiferenta!(da...,dar nu prea iti da mana...ti-e frica sa nu-l pierzi definitiv..)
-reinventeaza-te!(idee  buna...functioneaza...o spun din proprie experienta!)   :)
...si cate si mai cate!
Mai rar gasesti femei care accepta infrangerea,devenim incapatanate si culmea ii dorim in continuare ,perseverand in prostie,dorim chiar acei barbati care nu ne mai vor,nu acceptam drumuri barate,vrem sa spargem barierele,in loc sa gasim derivatii,dorim cu tot dinadinsul sa cadem in postura de victima...
Te lupti cu morile de vant, pierzi si ultima farama de demnitate dar nu te dai batuta...cazi in ridicol chiar...ma intreb oare proverbul acela vechi"sa nu fugi niciodata dupa caruta care nu te astepta!" A FOST UITAT?
   Dar, exista si alt proverb: "dupa tramvai si dupa femei sa nu fugi niciodata!" indemnul suna barbatilor,pentru ca si ei au nesanse ca si noi,lupta si ei pe doua fronturi incearca  sa imbunatateasca calitatea relatiei,risipesc si ei suficienta energie ,acumuleaza si ei frustrari,nu doar noi...pentru ca sa gasesti  pe cineva care sa te completeze, sa aduca aportul emotional care sa te implineasca  trebuie sa fim convingatori /re printr-o atitudine demna ,iubirea,respectul ,increderea sa nu ne paraseasca niciodata si atunci dorinta de a a ramane pentru totdeauna cu acea persoana este  evidenta!
   Ei,si daca inca cel de langa voi nu s-a decis sa va ceara in casatorie ganditi-va ca poate cauta o atitudine romantica,un gest,ca-n filme,care sa va dea gata si sa spuneti pe loc:
      -DAAAAAA!!
   As vrea in final sa -mi fie permis un sfat : nu va vindeti ieftin dragele mele,pentru ca stiti cum se spune..."daca poti lua pe gratis laptele de ce sa mai cumperi si  vaca?"




18 comentarii:

  1. Buna asta cu "dupa tranvai si dupa femei sa nu fugi niciodata...intotdeauna vine un altul/alta " !
    Sigur ca teoretic e foarte adevarat dar raportand la viata...cred ca acest "tranvai" poate oricand avea o "pana" de curent si iata ca poti sta in "statie" cu ochi-n soare mult si bine ! Deci trebuie mereu sa lasi soarta sa-si faca treaba si sa nu o ...fortezi ...daca e sa fie ...va fi oricum . Tu ai spus foarte bine ca in ziua de azi frica de o legatura stabila e mare dar hai sa ne intrebam "de ce?!" Raspunsul e simplu si o parte din el l-ai dat chiar tu dar eu vin si completez: In cele mai multe cazuri barbatul e cel care nu suporta "legatura" casatoriei pentru ca el vrea o relatie dar ochii lui se indreapta mereu spre "urmatoarea" si nu o spun pentru ca as avea ceva cu barbatii , nu , spun asta din experienta personala ! In foarte putine cazuri am vazut ca ei se opresc putin si spun "am ajuns la ce doream" sau "gata! nu mai stau in "statie" pentru ca am prins "tranvaiul " bun pentru mine!" Sigur ca exista si femei cu o astfel de gandire dar sunt mai rare ...pentru ca femeia prin insasi menirea ei de a da viata , cauta un "cub" sigur pentru a-si proteja "puiul" si prin insasi natura ei e putin mai responsabila din acest punct de vedere ! Cam aici e "cheia" ! Intr-o lume in care problemele ne "indoaie" , unii dintre noi cautam rafugiu in "traieste clipa" si nu mai avem timp sa privim dincolo de ea ! Viata ne "prinde" in tavalugul ei si noi cautam sa nu ne lasam ametiti sau din contra ...cautam sa-l ocolim ...e mai comod , nu-i asa? Deci eu cred ca asta e problema ! Cand vom invata ca viata trebuie traita ...frumos...cand vom invata ca nu trebuie sa spunem in mod superficial "o viata am ...sa mi-o traiesc la maxim "( si spun asta in sensul de " sa mi-o traiesc ..oricum ..fara griji si responsabilitati ") abea atunci zicala de la inceputul comentului meu va deveni valabil doar pentru...tranvaie in sensul propriu al cuvantului ! Cer iertare "celorlalti" barbati si "celorlalte " femei pentru ce am spus acum dar asta e convingerea mea ! Repet ce a mai spus candva ..."Iubirea si suferinta din iubire sunt doua sentimente care se contopesc si nu pot "trai" una fara alta ...Poate ca acesta este "lacatul" vietii al carui "cifru" se afla la Cineva acolo Sus ! Ni-l va da vreodata ? Nu astept raspuns ...nu sunt naiva ...
    Restul e tacere ...si cam atat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Liliana,
    "Căsătoria este acea relaţie dintre bărbat şi femeie în care independenţa este egală, dependenţa mutuală, iar îndatorirea reciprocă" asa spunea,Louis K. Anspacher,iar Balzac spunea ca-i o prostitutie legalizata,iar in fata ofiterului starii civile ni se aduce aminte ca este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie,nu ne obliga nimeni si totusi fiecare alearga dupa acest rost al vietii intr-un fel sau altul.
    Acum 4000 de ani ,oamenii traiau in cete...imparteau frateste totul,femeile,copii si vanatul,dar in timp si-au dat seama ca e nevoie de mai mult pentru propasirea speciei umane.Casatoria s-a nascut, deci, in scopuri practice. Abia prin Evul Mediu a aparut si dragostea in peisaj, ca forta motivanta pentru acest pas. In zilele noastre, cererea in casatorie a ajuns sa insemne poate expresia suprema a iubirii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Modul de percepere a casatoriei depinde si de educatie si de modelele pe care le-am avut in jur sau pe care ni le-am ales. Notiunea de "familie" tine de abordarea proprie. Din punctul nostru de vedere familia se leaga de - sau mai bine zis prin - casatorie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimeni nu spune ca trebuie sa ne casatorim, ca un celibatar (sau, "Doamne fereste", o celibatara) nu e un om complet si ca nu poti fi fericit si singur. Insa nu vad de ce, atunci cand simti ca ti-ai intalnit perechea, sa nu te casatoresti. De ce? Pentru ca vezi prea multe casnicii destramate in jur? Daca ne-am ghida numai dupa dezastre n-ar mai trebui sa iesim din casa. Pentru ca ti-e teama ca lucrurile se vor schimba? Daca partenerul ti-e intr-adevar pereche, ar trebui sa se schimbe numai in bine. Numai din spirit de contradictie fata de restul lumii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare cum ai putea sa ii povestesti unui om care este orb din nastere ce este lumina? Ce termeni sa folosesti? Cu ce sa o compari? Personal, ii consider pe cei care nu "inteleg" casatoria fie egoisti ("eu sunt multumit asa, acum... ce imi trebuie alte batai de cap sau angajamente"), fie prea superficiali ("cu ce schimba relatia noastra un petec de hartie?").

    RăspundețiȘtergere
  6. Tind sa cred ca atat barbatii cat si femeile fug in ziua de azi de responsabilitati sau uncearca pe cat posibil. De ce? Nu stiu. Probabil e prea mare oferta. Bun sfatul de la sfarsit. Mi-a placut. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Olga ,
    Ai prezentat o situatie de fapt la care eu subscriu de la primul pana la ultimul cuvant ! E adevarat ca eu nu am pomenit nici macar odata cuvantul "casatorie" ci am spus "cuib" (scuzati greseala de tipar din comentul de mai sus) si asta nu inseamna neaparat legamant in fata ofiterului starii civile ci la acel "cuib" pe care cei doi ce se iubesc si-l contruiesc ! Eu spuneam ca multi nu au curaj sau nu doresc sa-l faca , si asta din comoditate sau poate de frica de a nu fi capabili de o asemenea "constructie"! Vorbesc din experiente pe care, mai mult sau mai putin voit , le-am trait si nu ma duc mai departe de cercul familiei cand spun toate acestea !

    Subiectul este extrem de vast si, poate , interesant de dezbatut candva . Ciorna facuta de mine e de 5 ori mai lunga decat aceste raduri dar m-am hotarat sa nu postez "romane" aici , nu vreau sa-ti rapesc prea mult spatiu .Singurul lucru pe care il mai scriu este urmatorul ...

    Problema asta poate fi privita din mai multe unghiuri si ele pot fi in majoritatea lor adevarate dar...mereu unul din ele este fals ! De aceea exista ..divortul . Cand ajungem sa privim din acel unghi , oricat ne-am forta sa nu credem ce vedem , adevarul este acelasi "iubirea s-a sfarsit " sau mai bine zis .."a fost iubire sau doar o iluzie a ei ?" si atunci e mai bine sa se spuna "gata" si fiecare sa-si gaseasca iubirea ...adevarata ! Drumul e uneori lung ...dar face parte din viata !
    Dar hai sa credem in iubire...hai sa credem in .."noi doi"
    Restul e tacere si...(om sunt si eu si ma mai "schimb") ...va urma...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Raluca - subscriu!
    @Felicia - ai dreptate,daca ti-e frica de apa,nu maninci peste!
    @David - poate au si o doza de egoism,nu stiu sa dubleze bucuria si nici sa imparta suferinta...
    @Lille -indemnul ma gandeam sa-l scriu sau sa nu-l scriu ,e cam dur,dar adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Liliana,
    "Noi doi"...bine spus!restul e tacere!
    Dar,imi pare rau ca ai taiat din gandurile tale,mie imi plac! si tu mai stii ca plac si ascultatorilor mei! ;)
    Imi place ca pe undeva gandesti ca si mine..nici eu nu ma mai schimb!!!si am spus mare si tare si in emisiune asta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Iubirea insasi este o promisiune, iubirea este un suvenir, "odată dat niciodată uitat, niciodată lăsat să dispară"....

    RăspundețiȘtergere
  11. Avea dreptate John Lennon cand afirma ce ai scris tu mai sus draga Anamaria,ma bucur ca esti de aceeasi parere,poate iti dedic o melodie in emisiune mea "Imagine"pentru ca l-ai citat!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa ce am citit articolul am ramas mai mult timp pe ganduri...cat de complicata este viata si mai complicata este atunci cand o facem cu buna stiinta .Unirea prin casatorie nu este doar un angajament lumesc pragmatic, exprima de asemenea o aspiratie de a realiza intregul potential al iubirii intr-o forma lumeasca. Se spune ca iubirea fara casatorie este doar inspiratie si pasiune, iar casatoria fara iubire adevarata este un gen de prostitutie legala. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa introducem relatia noastra intr-un anumit tipar. Unii se plang de casatorie ca nu le ofera siguranta, altii o cer si o recunosc ca pe un tel si o realizare enorma, cel putin sociala, altii o ataca ca pe o relicva din alte timpuri si o privesc ca un angajament care inhiba instinctele naturale omenesti. Eu pot sa spun ca in viata mea casatoria m-a implinit ca iubita ,femeie si om .Indiferent de regulile impuse de societate ,familie casatoria este un act de credinta si curaj . Alergand in cautarea iubirii, uneori ne vom rani, fara sa vrem. Dar fara aceasta cautare ,descoperire am mai fi noi ,am mai gusta din placerile vietii ???Cine incearca are doua sanse , sa castige sau sa piarda .Dar daca poti castiga ,nu esti mai multumit ca ai incercat .Nu poti da retete cum nu poti stabili anumite criterii de urmat ,fiecare individ va actiona dupa cum ii dicteaza costientul . Viata este o piesa de teatru destul de buna, cu actul al treilea scris destul de prost.Ma gandeam si eu …..!cu drag ,pentru tine !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. "Atunci când munca, angajamentul și plăcerea devin un întreg și ai atins acel loc în care pasiunea trăiește, nimic nu îți mai este imposibil"....asa spunea Vince Lombardi si asa cred si eu!

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi beau cafea si ma gandesc la articolul tau .Gandurile se amesteca, se separa ,se aleg ….da,mi-a ramas gandul la un blog ,este blogul prietenei mele Any ,un blog interesant “LECTIE DE DANS.....cred ca merita citit :
    Cand o femeie este invitata de un barbat la dans, trebuie sa se hotarasca imediat ,daca accepta sau nu. Pentru ca barbatul propune pasii,el conduce dansul, si femeia trebuie sa-l urmeze si sa se conforme ''regulilor''lui.Automat, barbatul trebuie sa inspire siguranta ca nu se vor incurca in pasi, ca nu se vor calca pe picioare, ca acesta este ritmul corect,..el va da increderea partenerei ca totul este bine,ca se vor lasa purtati de vraja,de magia apropierilor,ca o va sustine,daca ea se va incurca...si ca el este sigur pe ceea ce conduce pentru a face placere..a lui si a ei....
    .......Acest lucru mi- a venit in minte astazi cand imi sorbeam cafeaua....Poate gandesc prea mult cand beau cafeaua..ce- i drept...dar cred ca este singurul moment..cand....mai tac din gura.Si ma gandeam si la mine....si la viata in general...Poate..la inceput...cand ne hotaram sa avem o viata ....in doi, ar trebui sa dansam mai mult...Si-atunci..sa ne dam seama daca ne putem baza pe ''partenerul ''de dans....sau daca el ne va urma pasii..asa cum dorim fiecare din noi...
    .........Pentru ca pe parcursul melodiei...s-ar putea sa avem surprize...si de o parte si de alta...El sa inspire siguranta de la inceput, sa conduca dansul, ea sa-l urmeze cu incredere,dar...la un moment dat...el sa se incurce in proprii pasi, sa piarda firul melodiei, sa nu mai tina ritmul, miscarile sa fie mai lente, la el intervenind oboseala sau lipsa de antrenament la un efort sustinut...si atunci ...ce se poate face???....Ori preia ea conducerea......ori renunta la dans...si se intorc resemnati...la locurile lor....Dar poate ca altcineva....observa acest lucru...si o invita pe ea mai departe sa termine dansul???...
    .......Din momentul acela ar fi trebuit sa intelegem si unii si altii..daca ne potrivim in viata sau nu....Este o parere ...si idee...matinala..ce-i drept!!!Multe poti intelege de la un simplu dans...Fffff multe..numai ca ...atunci...noi nu am stiut sa dam importanta....Sau nu am fost educati sa dam importanta tuturor acestor lucruri...Pentru ca de la un simplu dans...putem intelege..daca vrem sa ne urmam partenerul...si sa avem baza ca el conduce...''dansul''sau trebuie sa avem o atitudine ''revolutionara''de a prelua din mers...fraiele...pentru a o scoate la capat si a nu renunta...Sau poate ca trebuie sa te resemnezi...si sa ai o atitudine stoica???...Nu stiu!!...Depinde de fiecare....
    .......Dupa ideile mele....ar trebui ca toti sa danseze rumba...si apoi sa vada daca se potrivesc ...sau nu...O aiureala de dimineata!!!
    Eu cred ca “Rumba “este focul...pasiune, inlacarare si dorinta...poate ar trebui un dans mai molcom, in care mainile sa se uneasca si sa isi sopteasca ritmul, trupurile sa-si daruiasca armonie, iar sincronizarea sa fie absoluta...sa pastrezi un timp mort ...cu un pas pe loc si sa iti privesti umbrele cum formeaza un intreg...poate asa vom avea multe raspunsuri....
    Minunat !!!!!Viata ,un El si o Ea ,intamplari ,vise,sperante ….o lectie de dans!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ai vorbit in metafore...frumos! s-a inteles ce trebuia sa fie inteles! multumesc draga mea!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu caut "one night stand"-uri, doar legaturi serioase de viitor! Deci:
    Caut o femeie cu capul (nu picioarele) pe umeri, care stie ce vrea de la viata si careia sa-i ofer dragostea mea. Imi doresc o familie cu *-* copii (cu ADN-ul meu) si sa fim fericiti. Sunt dispus sa platesc **.*** ptr un copil

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumos, mie una imi prind foarte bn sfaturile dvs, caci iubesc si eu, defapt asa cred, incerc sa ma conving de acest lucru, e ceva nou pentru mine, dar parintii spun ca suntem prea tineri, ma baga in ceata... si referitor la ce ati spus in final, sunt foarte de accord pentru ca sunt ft multe femei care ar face orice pentru un barbat desi acesta nu le iubesc, provocandu-le doar umilinta! Frumos:D

    RăspundețiȘtergere
  18. Cat de frumos!Si asa cum spune si C.L.M chiar sunt niste sfaturi jos palaria..FELICITARI!:x

    RăspundețiȘtergere