Blog premiat

luni, 28 februarie 2011

Iubiri celebre,fericite sau tragice

Nu stiu daca aceste iubiri s-au ivit in acest anotimp - primavara, poate  au aparut pentru ca exista un destin care leaga oamenii,pur si simplu!... am ales sa vorbesc despre ele in emisiunea mea de joi  ,3 martie 2011,ele au ramas in amintirea noastra si vor ramane mult timp pentru ca fiecare dintre ele are farmecul ei...este unica!
   Poveste lui Romeo si Julieta dar si a lui Tristian si Isolda o stie fiecare dintre noi,reale sau ma rog mai putin reale(cu toate ca  se spune ca fictiunea porneste de la realitate)au trezit in noi admiratie,ne-am dorit la un moment fiecare sa fim cuprinsi de un sentiment atat de maret incat sa atingem gesturi extreme pentru fiinta draga,unii dintre noi poate chiar au trait sau traiesc acum asa ceva...ei bine,eu doresc sa vorbim despre iubiri reale,din istorie, din realitatea mai mult sau mai apropiata noua.
   Inainte de acest lucru vreau sa mai amintesc totusi despre cele doua personaje pe care  Shakespeare i-a avut ca inspiratie in una din tragediile sale,e vorba de Cleopatra si Marc Antoniu,cele doua personaje s-au intalnit in anul 41 i.Hr,ea regina Egipului l-a fascinat pe Marc ,general roman,care era deja casatorit,reusind sa faca o alianta,care din pacate a fost una neinspirata,deoarece imparatul Octavian banuindu-l de sete de putere i-a declarat razboi,iar cei doi au ales calea sinuciderii,asadar iubirea poate sa te duca la gesturi nebunesti,extreme...
Mai amintesc frumoasa iubire dintre imparatul  Shah Jahan si Mumtaz Mahal,Mumtaz a fost a treia sotie a a imparatului dar si marea lui iubire,dupa moartea acesteia(in timpul unei nasteri)imparatul a construit palatul Taj Mahal din India,suprema lui declaratie de dragoste,dupa moarte,trupul imparatului a fost depus langa iubita sa sotie.
La capitolul "Iubiri TRAGICE",poetul britanic Alexander Pope a avut ca sursa de inspiratie doua personaje reale Heloise si Abelard,povestea lor de iubire s-a intamplat in sec. al XII-lea,in Franta,Abelard fiind tutorele lui Heloise cu 20 de ani mai mica ca el cel care a devenit iubitul ei,unchiul fetei,a aflat insa de legatura celor doi si l-a castrat pe tutore,iubirea insa nu s-a terminat aici chiar daca cei doi s-au retras la manastire,si-au trimis scrisori de iubire ,pana cand moartea i-a despartit,desi nu s-au mai intalnit .
  Mi se pare corect sa incep cu o iubire din istoria noastra ,a romanilor,cata iubire a putut sa existe intr-un rege care a fost in stare sa renunte la tron pentru femeiea sufletului sau,v-ati pus candva intrebarea?
   Ei bine,regele despre care vorbesc nu este altul decat regele Carol al II-lea,rege numit regele playboy,prima oara a fost casatorit cu  Ioana Maria Velentina Lambrino,casatoria insa a durat doar un an,dupa care a anulat-o,s-a casatorit mai apoi cu printesa Elena a Greciei si a Danemarcei,mariaj din care a rezultat Mihai,dar care s-a destramat din cauza Elenei Lupescu din Brazilia,regele simte ca aceasta femeie este cea pe care a cautat-o in  primele sale casatorii ,cedeaza tronul fiului sau Mihai si fuge cu Elena in Brazilia,se casatoresc la Rio de Janeiro pe 3 iunie 1947..tulburatoare poveste,mai rar gasesti sacrificii de acest fel,sa dai totul pentru o iubire,nu-i asa?..un regat pentru o iubire...poate veti zambi pe sub mustata ,asa cum a zambit  prietenul meu  cand i-am citit articolul...gandul l-a dus la, citez"subdotarea lui Carol"ei,fiecare dupa posibilitati...ce i-a unit..ce i-a facut sa ramana celebri...ramane misterul lor!
   Sa trecem acum in lumea filmului...iubirea dintre Sofia Loren si Carlo Ponti,S-au  intalnit pentru prima oara cand Sofia avea 16 ani iar Carlo - 37,facea parte din juriul concursului"Miss Roma"la care Sofia a ocupat locul 2,insa Carlo a devenit la scurt timp managerul ei,a vazut din prima clipa ca va deveni o mare stea,dar si doamna inimii sale...
Carlo a obtinut un divort in stil mexican (fara sa se prezinte la judecata) si s-a insurat cu Sophia. Darul lui pentru tanara mireasa a fost o verigheta si o cina in doi, in viluta pe care o inchiriasera special pentru ocazie. Dar o luna mai tarziu, au aflat ca proaspatul sot fusese acuzat de bigamie dupa ce s-a aflat ca biserica catolica nu le recunostea cununia.
„Am fost amenintata cu excomunicarea, mi-au spus ca voi arde in flacarile vesnice ale Iadului, si pentru ce? Ma indragostisem de un barbat insurat, a carui casnicie se terminase de fapt demult. Voiam sa fiu nevasta lui si mama copiilor lui. Am facut tot ce am putut ca relatia noastra sa fie legala. Cu toate astea, am fost considerati niste pacatosi. Mi-aduc aminte ca in luna de miere am plans ore in sir in loc sa ma bucur.“
In timp Carlo a obtinut divortul de sotia sa,stabilindu-si domiciliul in Franta, iar pentru Sofia Loren prilejul a fost unul propice pentru a-i pune piciorul in prag si a-l cere de barbat!...in 1966 devine sotia lui legala.O frumoasa iubire contestata de de unii prin ziarele vremii dar care a rezistat  in timp!
Nu pot sa nu amintesc iubirea reginei Victoria pentru iubitul ei sot printul Albert,o iubire profunda si care a impresionat istoria,printul din pacate a murit foarte  tanar,cu 40 de ani inaintea reginei,insa monarha a ales sa poarte vesminte negre pana la sfrasitul vietii ei,petrecandu-si domnia intr-o singuratate relativa.Ce este de remarcat,  pe usa de la intrarea in mausoleului comun cu sotul ei se afla urmatoarea inscriptie:
"Cu bine,preaiubitule,aici ma odihnesc,in sfarsit,alaturi de tine,si tot cu tine voi renaste intru Hristos".
Povesti scrise sau nescrise au existat multe de-a lungul anilor...eu astept din partea voastra  comentarii referitoare la cele care v-au impresionat cel mai mult, remarcabile...m-ati ajuta prin parerile prezentate de voi in desfasurarea emisiunii.Va astept si pe ferestrele de messenger ale radioului nostru,las din nou link-ul:


Pentru dedicatii muzicale adaugati
   id: radioenigmaromania
     Auditie placuta!!!!


24 de comentarii:

  1. Un subiect foarte interesant, am citit articolul tau pe nerasuflate :) Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as fi incadrat-o si pe printesa Diana pe aici pe undeva :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Lille,multumesc ca ai trecut,poate imi mai sugerezi si tu o idee...astept,si te astept la emisiune cu mare drag si pe tine si pe sotul tau Cristi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da...am sa amintesc si povestea lor...a fost tragica din pacate si de scurta durata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tasha,iti doresc o vesnica primavara in suflet!!!
    Sa fii iubita si sa primesti muuuuuulte martisoare!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubiri celebre? Pai la capitolul asta putem scrie romane ! Daca ne gandim la Iubire in sens absolut atunci putem nomina o singura iubire , cea a lui Hristos pentru oameni , iubire care s-a transformat in sacrificiul suprem pentru mantuirea noastra ! Doar El a putut sa inteleaga ce inseamna cu adevarat iubirea si cred ca pana la urma numai noi nu prea am stiut sa intelegem asta pentru ca , iata , dupa doua mii de ani inca ne mai "cautam" pe noi insine si inca sunt multi oameni care nu inteleg pe deplin sacrificiul Lui pentru noi ! Noi suntem cei care nu stim sa iubim dincolo de orice obstacol ! Poate voi atrage dezaprobare din partea voastra , dar daca e cineva printre voi care poate spune ca iubeste fara nici o rezerva , sa arunce primul "piatra" ! Trebuie sa specific un lucru . Sunt credincioasa , cred in Cel ce s-a sacrificat de buna voie pe cruce , dar sigur ca si eu sunt intr-o vesnica cautare de sine ! Acest "cred" e relativ si pentru mine , sunt ...om si eu si sunt supusa greselii ! Sigur ca si eu imi pun uneori intrebarea "Merit iubirea lui? Merit sa ma iubeasca atat de mult ?" Stiu ca gresesc punandu-mi aceste intrebari dar sunt o muritoare si eu si cred ca doar cand voi fi inaintea Lui , acolo sus la stele , voi intelege cu adevarat cine e El !
    Daca ma refer la iubirile ...pamantene ...cred ca Romeo si Julieta intruchipeaza iubirea pura , sacrificiul suprem in numele iubirii ! Poate au mai fost si poate mai sunt astfel de iubiri dar nu cred ca au fost asa de pure ca a celor doi , fie ea legenda sau ...adevar !
    Iar daca ne referim la iubirile ...necelebre , poate ca au fost milioane in randul muritorilor de rand care s-au "consumat" in tacere si in anonimat ! Poate ca si azi sunt cupluri tip "Romeo si Julieta " ! Spun mereu ..."poate" pentru ca daca as spune ca "sunt convinsa" m-as contrazice singura !
    Restul e tacere si ...iubire ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Judy,
    Primavara minunata si cu multe impliniri pe toate planurile sa fie si pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Liliana,

    Multi au trait povesti asemanatoare celor doi,sigur ei au ramas celebri,iar tinerii care si-au dat viata pentru o iubire,mari necunoscuti...frumos ca ai amintit de sacrificiul suprem a lui Hristos pentru omenire...multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Astazi am descoperit o scriitura deosebita, venita de la un suflet sensibil.
    Citesc cu atentie aceste ganduri redactate acum in vremea renasterii naturii si a dragostei de semen.
    Toti artistii lumii au dorit sa descrie dragostea dar nu au reusit.
    Fiecare dintre noi am cunoscut altfel dragostea. Eu am curajul sa recunosc ca am trait si traiesc cea mai frumoasa dragoste.Daca printr-o minune s-ar reusi adunarea acestor povesti de dragoste, abia atunci ne vom forma o parere, si aia relativa, despre nobilul sentiment al dragostei.
    Apreciez aplecarea Tashei spre aceste minunate povesti de dragoste romantata. Ii doresc mult succes in scriitura viitoare, o voi mai vizita si de aici inainte.
    Tasha, iubeste si lasa-te iubita!
    Citez din Tasha:
    Sa ne oferim noua insine rabdare si iubire! Ce
    frumos!

    RăspundețiȘtergere
  10. con_dorule,
    Multumesc pentru apreciere,te mai astept pe blogul meu si astept evident si comentarii pe paginile de messenger in timpul emisiunii mele de joi...dezbaterile sunt realizate cu ajutorul vostru ,al ascultatorilor,lucru pentru care va multumesc din inima! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  11. Tasha,

    ma gandeam la Carol..
    Cred ca mai presus de niste coordonate fizice, a avut curajul de a-si urma inima. Lucru nu chiar des intalnit. Am vazut mai degraba barbatii dispusi sa joace la doua porti decat sa-si asume responsabilitatea unei alegeri.
    Dar una peste alta, iti doresc o primvara frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  12. reusit si pentru sufle,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  13. În sfârşit am reuşit să intru pe blogul tău! Şi încă la o temă dragă mie! Iubirea! Iubirea în diferitele ei ipostaze. Tu ai ales iubirile celebre încununate uneori de fericire, alteori de durere. În ambele situaţii, iubirea este cea care atrage atenţia.
    De ce oare iubiri celebre? Datorită protagoniştilor cu un statut special? Sau pentru că povestea de dragoste dintre doi oameni implică şi alte persoane? Aştept cu nerăbdare emisiunea ta în care, sper, să aflu şi părerea altora referitoare la acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  14. Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste. "- Blaise Pascal
    Iubiri celebre ???cine nu cunoaste marea iubire dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle ????cati va doriti sa recititi aceasta scrisoare de dragoste ?????/cu mare drag pentru voi care iubiti !!!!!!
    Srisoarea lui Eminescu catre Veronica
    Draga si dulcea mea amica,
    De cand ai plecat tu, n-a plecat numai fericirea ci si linistea si sanatatea mea. Dureri reumatice am inceput a simti in picioare, insotite ca totdeuna de dese batai de inima. Nu este, nu poate fi mai mare deosebire decat intre mine acum doua saptamani si intre mine astazi. De unde eram cu tine, fericit si multumit, acum sunt singur, nemultamit, rau dispus prin singuratate si boala, obosit de viata.
    Veronica, draga Veronica, cand nu m-ai mai iubi, sa stii ca mor. Iti scriu tarziu pentru ca abia alaltaieri m-am mutat. Adaoga pe langa asta, ca abia in ziua de Sf. Dumitru am gasit casa, c-am trebuit sa-mi mut lucrurile din doua locuri, ca pe langa aceasta s-a mutat si redactia si tipografia, apoi ca am zilnic de lucru pe langa tribulatiunile mele personale si vei intelege de ce am preferat a nu-ti scrie, decat a-ti scrie in fuga.
    Cand gandesc la tine mi se umplu ochii de lacrimi si nu mai gasesc cuvinte sa-ti spun ceea ce de-o mie de ori ti-am spus: ca te iubesc. Aceasta unica gandire, care e izvorul fericirii si a lacrimelor mele, aceasta unica simtire care ma leaga de pamant e totodata si izvorul ingrijirilor mele.
    Veronica draga, au n-am fost noi prea fericiti intr-o lume, in care fericirea nu poate exista? Este in lumea asta destul loc pentru atata iubire cata o avem? Nu este amorul nostru o anomalie in ordinea lucrurilor lumii, o anomalie pentru care cata sa fim pedepsiti? se potriveste amorul si suferintele noastre cu o lume in care basseta, invidia, rautatea domnesc peste tot si pururea?
    Si cand gandesc ca-n viata mea compusa din suferinte fizice si rele morale ca o exceptie tu mi-ai dat zile aurite, pot crede in dainuirea acestei exceptii?
    Dulce si draga veronica, doresc ca amorul unui nenorocit ca mine sa nu fi aruncat o umbra in viata ta senina, in sufletul tau plin de veselie precat e plin de un gingas si nesfarsit amor. Iubeste-ma si iarta-mi pacatele, caci tu esti Dumnezeul la care ma inchin.
    Deacuma-ti voi scrie mai des, desi sarmanele foi scrise sunt departe de-a plati o singura imbratisare a ta - dulcea mea copila. Am sarutat cel putin aceasta foaie care va intra in mainile tale cele mici, de la cari-si asteapta toata fericirea!
    Cu toata dragostea pt voi ,pentru tine draga mea ,Olga !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Lotusul,
    Asa este,i-am apreciat si eu alegerea,s-a dedicat iubirii,la urma urmei nicio bogatie de pe lume nu poate sa inlocuieasca o mare iubire...iubirea e TOTUL!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mariana,
    Daaa!! draga mea,unde-i rost de iubire stiu ca-ti place...pentru ca tu si in versurile tale asta faci! oferi iubire semenilor prin versurile tale...
    De ce celebre?...pentru ca istoria pastreaza in memorie ei doar personajele implicate intr-un fel sau altul in ea...iubiri mari au existat de-a lungul timpului...si-n randul muritorilor de rand...ele insa s-au sters cu anii,iubirea personalitatilor marcante...a ramas peste ani,poate si peste o mie de ani se va vorbi despre asta....parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  17. taio,
    Daca ti-a placut subiectul...te astept si la emisiunea mea de maine 3 martie 2011,acceseaza link-ul sau porneste radioul de pe pagina mea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eliza,
    Celebra este si iubirea lui Eminescu,sigur,eu n-am amintit-o pentru ca stiam ca vor veni replicile voastre,iar daca eu as fi scris totul...ce ati mai fi spus voi ascultatorii mei dragi??? ;))
    Multumesc ca esti alaturi de mine,multumesc ca mereu ma asculti si ca mereu ai o vorba care implineste tema mea...>:D<

    RăspundețiȘtergere
  19. Mihai Eminescu si Veronica Micle
    Povestea lor de dragoste, dramatica si tumultoasa, a continut toate ingredientele. Corespondenta celor doi, poemele lui Eminescu dedicate Veronicai, marturiile cunoscutilor, dovedesc intensitatea si autenticitatea sentimentelor. Veronica s-a stins la doar doua luni dupa Eminescu, in noaptea de 3 august, la Varatec, curmandu-si singura viata.

    Măi fată nebună şi drăgălaşă,
    Şi zi e pozitiv că eu te-nşel, că te uit, că-mi eşti dragă numai pe cât te văd cu ochii? Mânca-ţi-aş ochii tăi cei dulci, nebuno, dar te iubesc cu sufletul, dar nu ştiu nici ce să-ncep, nici ce să fac de dragul tău. Dar zi şi tu - ce e de făcut? În vremea asta în care nu-i nimenea aici, în care vegetez ca un adevărat animal, bolnav şi descurajat - cum să vin la tine, pe cine să las în loc?
    tu mă sfătuieşti să petrec, să mă folosesc de tinereţe şi alte asemenea mofturi nihiliste pe cari le citeşti în romanuri. Viaţa mea eşti tu, prin urmare nici un gând nu-mi vine măcar să petrec când sunt fără tine. Nimeni nu mă vede nicăiri, duc o viaţă monotonă de pe-o zi pe alta. Singur, fără prieteni şi fără cunoscuţi, şi tu zici să petrec, ca şi când un asemenea lucru se poate comanda în starea sufletească în care sunt.

    Tu zici că presimţi nenorociri. Nu mai presimţi, dragul meu suflet, nimic; ceea ce e pozitiv este că suferi de superexcitaţie nervoasă, care va înceta când vom fi împreună şi vom fi împreună. Ce dracu! Odată trebuie să se schimbe în bine mizeria actuală, odată trebuie să ne regăsim pentru toată viaţa ca să nu ne mai despărţim nici odinioară. Iubirea mea pentru tine nu mai e un vis sau o speranţă depărtată; e ceva aievea, e o simţire hotărâtă şi de toate zilele cum e aerul pe care-l respir. Tu ştii fără bine că sunt statornic, chiar încăpăţânat, şi poate dacă n-aş fi aşa, ar fi pe de-o parte mai bine, dar pe de alta nu te-aş iubi cu atâta nestrămutare, precum te iubesc.
    E prea adevărat ceea ce-mi scrii, că oamenii sunt mai îngăduitori cu viciile celor bogaţi decât cu patimele adevărate ale omului sărac. Dar aşa e lumea, aşa a fost totdeuna. Cu toate acestea, dacă lumea e nedreaptă, natura nu e tot astfel. O singură clipă din viaţa a doi nenorociţi ca noi, o clipă de uitare de sine şi de beţie plăteşte mai multe decât viaţa întreagă a acestor oameni.
    Ţi-am spus, Nicuţă, că urâtă să fii, oricum ai fi, tot dragă ai să-mi rămâi şi nici nu se poate altfel - căci tu eşti cel dintâi amor al meu şi vei fi unicul şi cel din urmă. Dacă aceasta poate fi o mângâiere pentru singurătatea ta, o mângăere e drept că deşartă şi goală, dacă te poate mângâia jurământul meu sfânt că nu iubesc şi nu voi iubi niciodată pe nimeni afară de tine, dacă te poate mângâia mărturisirea că neagră mi-e ziua în care nu te văd, şi pustie viaţa fără de tine, atunci crede-le, căci adevărate sunt şi mângâie-te măcar cât de puţin.
    Îţi sărut picioarele tale, copilul meu cel dulce, şi te rog, te rog mult să te linişteşti, să crezi în statornicia şi în iubirea mea şi să speri, dacă poţi spera. Dacă am avea religie, noi doi, am crede că Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătit atât amor, dar n-o avem, de aceea numai în noi înşine putem crede şi pe noi înşine ne putem întemeia. Eu zic: crede în mine şi nu vei fi amăgită, afară doar dac-oi muri. Te sărut şi te rog, linişteşte-te, căci starea ta mă doare mai mult decât mizeriile mele proprii. Al tău ,Emin

    RăspundețiȘtergere
  20. Minunate marturiile acestea,aceste declaratii de iubire,poate nu intamplator s-a stins si ea atat de repede...la numai doua luni...am intalnit in viata cazuri in care in momentul cand unul dintre cei doi a disparut, celalalt nu a suportat moartea si s-a stins la scurt timp...cred ca au fost suflete pereche,suflete care nu-si gasesc linistea decat atunci cand sunt impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  21. Omul de departe3 martie 2011 la 14:25

    Dragoste, iubire, vis, speranta, zbor...cuvinte frumoase, cuvinte ce capata sens doar pentru cei alesi! Cuvinte ce capata sens doar alaturi de cel/cea care poate sa le puna in valoare! Multi dintre cei enumerati mai sus au gustat din cupa cu nectar a iubirii adevarate; asta a implicat si amarul/durerea despartirii de cel/cea iubita! Da, Tasha, Taj Mahal-ul este o dovada vie a iubirii, a faptului ca iubirea adevarata poate supravietui peste timp! Numai cei alesi pot gasi cu adevarat fericirea, sufletul pereche, dragostea adevarata! Acea dragoste ce te face sa treci peste munti, ape, vai si alte obstacole! Unii au reusit sa isi traiasca dragostea, sa isi implineasca visul! Altora acest vis le-a fost curmat fara mila! Aici ai putea ataca tema"rational /irational in iubire!' Fericiti cei care au trait iubirea, chiar si pentru o clipa! Macar au murit fericiti!
    Va doresc tuturor, chiar daca nu sunteti "vedete", sa aveti parte de iubire sincera si impartasita!
    Cu drag, Omul de departe!

    RăspundețiȘtergere
  22. Doamna, va citesc cu interes de mai multa vreme, acum v-am adaugat intre blogurile mele preferate, deci voi fi si mai atent...

    RăspundețiȘtergere
  23. Omule de departe,
    M-ai emotionat,ai spus frumos,foarte frumos,iubirea adevarata supravietuieste in timp si cred si eu ca numai cei alesi au parte de bucuria de a-si gasi sufletul peereche,e mare lucru!unii il cauta 7 vieti... :)
    Iubire sincera si impartasita iti doresc si tie!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ionel Muscalu,
    Multumesc pentru apreciere si pentru faptul ca va faceti timp sa ma cititi!Va astept cu mare drag!Poate va fac si un dar muzical daca intrati pe radio-ul la care sunt moderator...

    RăspundețiȘtergere