Blog premiat

luni, 21 septembrie 2015

De ce mint oamenii?


 Consider ca fiecare dintre noi are cate ceva de ascuns si mi se pare firesc sa fie asa ca doar nu o sa le oferim noi"calcaiul lui Ahile" tuturor cunostintelor noastre, ma intreb insa altceva....nu au cumva acele persoane constiinta incarcata cu  neadevarurile pe care le etaleaza in incercarea reusitei lor sociale, in incercarea de a parea ceea ce nu sunt in realitate?
   Specialistii spun ca aceste sentimente sunt marcile eterne ale slabiciunii, dovada  faptul ca exista multe persoane care denatureaza realitatea, doar ca nah!! zic  si eu,....  educatia si normele morale sunt filtrul in cazul denaturarii, educatia disciplineaza persoana, nu permite sa foloseasca  minciuni lipsite de importanta doar asa sa para mai rasariti  in ochii lumii....si apoi ma intreb la ce le foloseste acest lucru pentru ca doar e clar ca minciuna are picioare scurte nu ajunge departe! de ce sa nu fim autentici? este cumva minciuna o protectie? si nu inteleg eu prea bine cum vine asta?
    Unii imi jignesc inteligenta si ma gandesc ca poate am si eu niscaiva probleme de vreme ce nu pot sa-mi explic cum poti sa minti cu atata nonsalanta pe cei din jur crezand ca ai abilitatea de a manipula, manevra prin vorbe fara acoperire....ma simt sincer in pericol in prezenta acestor persoane...sau poate minciuna deriva din invidie? din ura fata de persoanele care poate s-au realizat pe merit si pe bune...?
   Nu pot sa ma las dominata psihologic si tocmai de aceea o sa evit persoanele care incearca sa ma invadeze emotional, care nu ma apreciaza, promit insa sa am un mod empatic de comunicare fara sa mai incerc sa le schimb atitudinea  mai cu seama cand vad cat sunt  de refractare...dar as vrea sa spun ca ar fi bine cand acele persoane mint sa-si asume si responsabiltatea  spuselor sau macar  hai sa zambim si sa spun mai elegant, mai frumusel - minte-ma, dar minte-ma frumos!si a nu se uita ca pierzi o lume virtuala dar te intorci la tine si asta mi se pare cel mai important lucru ...sa fii autentic!

8 comentarii:

  1. Asadar, atat minciuna cat si sinceritatea pot fi arme de distrugerea in masa, dar in egala masura si remedii ale sufletului. Singura diferenta consta in cum si de ce sunt folosite.

    RăspundețiȘtergere
  2. SARUT MANA OLGA!!!!Chiar un subiect care imi place si il voi dezvolta ...De ce mint oamenii? Pentru a nu spune adevarul! Si pt ca sunt lasi, fricosi, uneori chiar egoisti. Sunt lasi pentru ca nu sunt in stare sa infrunte adevarul, fricosi pentru ca li se pare ca o sa se intample ceva groaznic, iar egoisti pentru ca de multe ori prefera sa se gandeasca doar la ei, refuzand sa accepte anumite adevaruri care le-ar “leza” imaginea.Eu mint din două motive: știu că aș deranja persoana respectivă dacă i-aș spune adevărul ( și-mi poți spune că nu-mi aleg bine prietenii. Nu am prieteni.Poate fi, însă vorba de director, colegi… pe care nu ii alegi.)(pe de altă parte, îmi poți spune că aș putea să tac pentru a evita o minciună, însă unii te forțează s-o faci și atunci își merită soarta – să fie mințiți dacă vor!) sau mint atunci când insiști să-mi pui o întrebare care nu te privește ( și nu-ți pot spune în față că nu te privește din motivul enunțat în prima paranteză).Multi oameni isi imagineaza ca nu pot fi prinsi cu minciuna, insa de cele mai multe ori ea ajunge la iveala prin diferite cai. Nu degeaba sunt atatea proverbe si aforisme despre minciuna!!!!!Cu acelasi respect COSTY...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Respectul este reciproc.....multumesc ca ti-ai gasit timp sa-mi raspunzi!Ma gandeam eu ca egoistii fac orice sa le fie lor bine, chiar nici nu le pasa de urmari asa cum bine ai notat si tu, nu stiu daca au frica, poate doar nesimtire pentru ca la noi in Ardeal circula un proverb" nu-i facuta nestiuta" carevasazica adevarul se afla mai devreme sau mai tarziu si atunci? nu se cade in penibil????

      Ștergere
  3. DAAAAAAA asa cum se spune minciuna are picioare scurte tot asa adevarul va iesi la iveala bine punctat dar unii cred ca nu se adevereste si se ascund mereu dupa minciuni mari ori mici depinde de situatie ....Sincer eu am langa mine o persoana deranjat de sincera si asta pe multi doare dar nu incerc nici macar sa o schimb ca nu poate doar o cunosti pe ,,TUSCA MEA''' ha ha ha!!!!! Eu precum si ea consideram ca este o mare calitate de a spune adevarul chiar daca doare si deranjeaza pe multi si asta face sa pierdem mult in viata mai ales EA dar asta e ramanem aceeasi oameni simpli care ne iubim enorm iar parerea multora chiar nu ne intereseaza mergem inainte ...O zi buna iti doresc cu acelasi respect COSTY !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa dea Dumnezeu sa fie nemuritoare iubirea voastra, sa fiti sanatosi si multumiti de viata! Se spune ca sinceritatea este atributul oamenilor adevarati, tocmai asta spuneam si eu pe blog ca e bine sa fim autentici si in ce ma priveste as spune ca minciuna e deranjanta nu sinceritatea pe care eu o prefer.Sinceritatea insa, e cel mai de temut lucru pentru CEI CARE AU CE ASCUNDE!.

      Ștergere
  4. Cand cineva TE MINTE, in primul rand se minte pe sine!
    Buna dimineata , Olguta!
    Sa ai o zi curata si frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu iti fa probleme existentiale pt ca niciodata nu ii vei putea multumi pe toti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ha,ha ,...ce-mi place tema ....acum depinde cu ce fel de mincinos ai de-a face si Da, cei mai multi isi feresc privirea atunci cand mint. Insa la fel de bine, in functie de intrebare, isi pot cauta raspunsuri. E dificil sa recunosti daca o persoana straina tie te minte sau nu. In ceea ce priveste prietenul, iubitul, partenerul de viata, persoana pe care, sa presupunem ca o cunosti de ceva timp, sansele ca sa afli daca te minti, sau sa intuiesti macar, ca te minte sunt mai crescute.

    RăspundețiȘtergere