Blog premiat

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

1 Noiembrie - Ziua Mortilor sau Luminatiile in Ardeal

    
      Avem cu totii mortii nostri, mergem la mormintele lor, spunem o rugaciune,aprindem lumanari si punem flori.La randul nostru si noi vom fi mortii cuiva.In ziua de  1 Noiembrie,mai ales in Transilvania,oamenii sarbatoresc Ziua Mortilor.
      Mergem la cimitir,amintindu-ne de cei dragi care au plecat departe, acolo, ne gandim oare la mormantul nostru va veni cineva sa puna o lumanare,o floare? ... In aceste zile cimitirele sunt iluminate de mii de lumanari si de candele si sunt animate de rudele decedatilor care participa la parastase sau se roaga pur si simplu langa mormintele celor trecuti la viata de veci.

      Azi merg la cimitir la  mormintele mamei  si sotului meu....ei sunt ingerii mei pazitori...
        D-zeu sa-i odihneasca-n pace... ei imi lumineaza pasii in momentele mele de cumpana! 
      Pot   spune insa ca ingerii sunt si aici pe pamant, intr-un numar mai mare ca oricand, pe masura in care stim sa fim buni cu cei din jurul nostru. Ne aduc calauzire si confirmari, dar mai ales ei ne aduc aminte de iubirea care exista in fiecare dintre noi. 

      Daca Halloween-ul devine tot mai popular, in dauna sarbatorilor traditionale... aparatorii traditiilor ardelenesti se aduna in cimitirele transformate in adevarate galaxii palpaietoare, formate din miile de lumanari aprinse pe lespezile reci ale mormintelor, printre crizantemele toamnei. In acest fel, Moartea, experienta tragica prin care este obligat sa treaca fiecare individ, se umanizeaza.

15 comentarii:

  1. Si noi Banatenii respectam 1 Noiembrie - Ziua Mortilor ...si la noi cimitirele sunt iluminate de mii de lumanari ,inpodobite cu flori amintindu-ne de cei dragi ce cu siguranta ne vegheaza de acolo de sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Subtire speranta ...
    Dar macar voi ardelencele banatence faceti o coliva grozava , de v-i sa dus vestea in Eternitate !
    Ce-si poate dori mai mult un muritor intelept si precaut , care se mai gandeste si la transformarea de la un timp a tiramis.ului actual in coliva vesnicei pomeniri !?

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa imi amintesc cu placere, de inmormantarea ta , din contra,,o sa aprind si o lumanare,,,odihneste-te in pac...OLGAe :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti penibila femeie! pe bune..esti dusa cu capu'...dar oare de ce nu am vazut asta din prima, cand mi-ai povestit ca ai furat barbatul altei femei, si cand plangeai pe umarul meu ca esti distrusa?..ca fara el nu existi? Sa-ti fie bine draguto...atat iti doresc...bolile astea de minte insa nu prea au vindecare...

      Ștergere
    2. Esti penibila Iza,ai grija ce doresti altora ca s-ar putea sa ti-se intample tie.Nici macar acum ca suntem in apropierea Sfintelor Sarbatori nu te potolesti cu rautatea ta.Stau si ma mir cata rabdare mai poate avea Dumnezeu cu asemenea oameni....dar odata si odata se va termina si rabdarea Lui.

      Ștergere
  4. MAI femeie care te tii tu o mare doamna dar speli rahatul dupa unii si altii vezi de treaba ta nu mai intra si o jigni pe OLGUTA ca tu nu ii ajungi nici la degetul mic !!!!ESTI DUSA RAU CU CAPUL DUTE SI TE TRATEAZA NU ITI ESTE RUSINE ???PENIBILO CE ESTI !!!!NU STIU DACA SE VA MAI GASI MEDICI CARE SA TE TRATEZE CA E CAM TARZIU PTR TINE !!!DAR INCEARCA POATE AI SANSE !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se intampla cand intinzi mana cui nu merita! dar asta va fi invatatura de minte pentru mine!...nu intamplator proverbu' - cand te bagi in taraite te maninca porcii!

      Ștergere
  5. MAI FEMEIE TU CARE SPELI RAHATUL DUPA TOTI NU ITI ESTE RUSINE SA O JIGNESTI PE OLGUTA CARE TE-A COMPATIMIT SI AI PLANS MEREU PE UMARUL SAU TU CARE STRICI CASELE OAMENILOR CUM ITI PERMITI SA JIGNESTI O ASA FEMEIE????TU NU ESTI SI NU II VEI AJUNGE NICI LA DEGETUL MIC ACESTEI ADEVARATE DOAMNE !!!ASA CA DUTE SI TE TRATEAZA DACA SE VOR MAI GASI MEDICI CARE SA ITI AMELIOREZE BOALA CEEA CE EU NU PREA CRED !!!DAR INCERCA SI VEZI DE TREABA TA CA E CEL MAI BINE !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Costy, multumesc pentru sustinere...ce pot sa zic e ca mi-e mila de astfel de persoane...e vai mama ei!

      Ștergere
  6. trebuie sa fi CRETINA DE CRETINA , IDIOATA SI TEMBELA sa scrii asa ceva pe blogul unei persoane ! ! dar Olga Morar isi merita soarta din plin...cu 2-3 saptamani inainte de "paruiala" se pupau de numa numaaaaa....una pe obrazul celeilalte...iar madam Iza ...OBLU IN FUND LA MORAR ! nu-i asa mai Iza mai ?! :)))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, oricum imi asum toate deciziile si suport consecintele...ideea e ca cred in oameni si asta ma face sa cred ca sunt net superioara multora atunci cand ma dezamagesc, am acest sentiment ca ma ridic deasupra lor si tot e bine!

      Ștergere
  7. Camelia Andrei - Imola1 decembrie 2014 la 11:45

    Iza, nu ai aflat ca cine sapa groapa altuia cade singur in ea? nu te-ai gandit ca suntem multi care putem sa-ti aprindem si noi lumanari, dar intoarse, nu ai aflat ca blestemele se intorc la cei care le dau? ti-ai facut prietenii pe Radio Tasha, cu falsitate i-ai adus la radio la tine, esti o hoata cu premeditare, ai vrut ascultatorii de la Radio TASHA, cine nu a avut creier, te-a urmat! asta inseamna ca iti seamana ca si caracter, adica instabili, ce incredere putem sa avem in astfel de persoane?
    Nici nu poate fi vorba de comeptitie , ai un radio sub nivelul Tashei, nu vorbesc in numele prieteniei mele cu Olga, dar apreciez calitatea nu cantitatea!!..am scris in urma postarii mesajului tau care nu te onoreaza deloc!
    Oameni buni, care ati urmat-o pe Iza, realizati unde v-ati dus???? realizati unde va petreceti timpul?astfel de persoane care incearca sa castige teren prin blesteme pentru mine nu exista...astept sa vad ce opinii aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neimplinirile, o imping spre rautati de genu' asta...eu sunt multumita de oamenii frumosi din viata mea, oameni care imi umplu sufletul de bine, oamenii care ma iubesc si care cum se vede au avut un cuvant de spus...deci? cine baga in seama asa rautati?

      Ștergere
  8. maaa iza cum iti permiti tu sa ma vinzi la spate si sa ma faci bolnav mintal,,,asta sa fie multumesc ca am emis la tine,,,lasa ca vezi tu,,te vei scapa si de radio,,,,eu tiam scris pe xat si ai tupeu sami zici ce am patit? sati fie rusine,,,,veziti de treaba ta femeio si lasane dracului in pace,,,gehirnkranker mensch,,,geh zum teufel.

    RăspundețiȘtergere