Blog premiat

joi, 21 iunie 2012

Lauda

     Se spune ca lauda de sine nu miroase a bine,  se considera a fi o forma a arogantei, dar vin unii si spun ca modestia este apanajul prostiei, asadar, ma intreb cum e mai bine? asta in contextul in care...Gerhard Uhlenbruck afirma ca " Singurul miros neplăcut pe care-l putem suporta este - lauda de sine".
     Dar, daca stau sa socot nu vad nimic rau in recunoasterea meritelor unei persoane...sa exprimi in cuvinte pretuirea pe care o ai, este pe undeva o motivatia pentru persoana in cauza, sa -si continue mai departe activitatea cu mai multa sarg,  evident ca este de luat in considerare si valoarea laudei, dupa gradul de competenta a celui care lauda...
    Sa nu uitam si sintagma"la pomul laudat sa nu te duci cu sacul"...prea multa lauda iar este banuitoare, asa cum auzim si  in  reclamele  de la TV, un produs bun nu stiu daca mai are nevoie de reclama, reclama  o poti face si pe cale orala, si se raspandeste urgent, toti suntem avizi de lucruri bune si cu preturi convenabile, nu-i asa?
    Trebuie sa recunosc ca si mie imi place  uneori sa ma laud, lauda are un efect terapeutic, dar, n-o fac in mod ostentativ , nu-mi expun valorile spirituale, materiale ca sa pot creste in ochii lumii, dar,  imi place sa ma simt admirata pentru realizarile pe care le am, insa nu cu pretul de a-i" taxa" pe altii, nu le infig in ochi  insuccesele lor  ridicandu-ma pe mine deasupra lor...sa fim  seriosi, dragilor!!! am  observat  insa ca pana si "inadaptatilor", ca sa nu-i numesc altfel, pe genu'   acela de Gica Contra ...le plac aprecierile, asta pentru ca vor si ei sa fie utili cu ceva celor din jur, incearca sa" livreze" ce au  mai bun , mai pretios, prin maniera lor proprie....doar ca....dupa posibilitati, spunea un bun amic de-al meu...de la fiecare dupa putinta!
      Am observat insa si un alt aspect, cunosc oameni carora le este foarte lesne sa se laude, sa etaleze laurii unei aparente reusite, chiar daca reusita, analizata mai bine, este un insucces, astia deja ma irita, aproape ma inhiba... mi se pare gratuita stradania de a ma impresiona cu " vax albina"...un nimic invelit in poleiala sa-ti ia ochii....si atunci iti vine sa spui ca de fapt laudarosii sunt cei care se lauda dar de fapt nu au cu ce se lauda, fac parada de lucruri pe care efectiv nu le au!
     Lauda nefondata este cu alte cuvinte o frauda, un dezavantaj pe care ti-l aduci tie ca persoana in procesul tau de formare ca OM...pentru ca un om cu complexul superioritatii este un om pierdut intr-o gara mica cu o valiza pe masura garii in care se afla...Informatiile se invechesc, trebuie sa tii pasul cu noul, sa  dai viata unor concepte noi, sau macar sa le imbratisezi pe cele actuale, sa ai un orizont flexibil, daca nu deschis intru totul spre nou, laudandu-te cu cine ai fost, iti pierzi sansa  de a ramane competitiv...voi, dragilor ce atitudine aveti?
   Considerati lauda un stimulator de energie sau o ancora grea care nu va lasa sa  inaintati in oceanul vietii?
    Atentie insa,  sa nu va creasca nasul mai abitir ca lui Pinocchio ...:)))


Sursa imagine:
http://www.cinemarx.ro/filme/poze/Pinocchio-Pinocchio-42136,83049.html#photo

25 de comentarii:

  1. Cred ca orice om ar trebui sa se simta inconfortabil daca se lauda sau este laudat nesincer,in mod exagerat … precum si daca se gaseste in conjuctura in care nu primeste si nu face aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! lauda stimuleaza progresul, increderea, actiunea!

      Ștergere
  2. Lauda bine fondata, nu linguseala! e stimulativa. E ca un motoras de rezerva care te ajuta sa functionezi cand celelalte mecanisme interioare se gripeaza.
    Cat despre lauda de sine, ce sa zic. Asemenea laudarosi sunt infinit mai fericiti (e drept ca si mai amuzanti! – a se citi “mai ridicoli”) decat discretii care isi celebreaza reaizarile in semi-anonimat. Uneori ii invidiez: pe primii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Incurajez realizarile celorlalti...laudandu-i, mi se pare firesc.Eu nu am cunoscut niciun om care sa NU fie sensibil la lauda – de la copilul de gradinita, la barbatul de succes, cu o familie perfecta, cu o viata perfecta, al carui nume apare in reviste ori la televizor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TOCMAI CE SPUNEAM SI EU ACEST LUCRU...e un balsam sufletesc uneori!

      Ștergere
  4. Sunt perfecta, am ajuns eu la concluzia asta.... nu-mi sta in fire sa ma laud decat intre cei cativa pereti de acasa de la mama unde cant "ma gandeam eu ca-s frumoasa..." :D bine, bine nu vorbesc de fizic aici ca niciodata nu m-am trezit ca vreau sa iau oglinda la pupat dimineata sau in orice alt moment al zilei ... imi cresc doar increderea in mine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo!!! faci ce crezi ca-ti face bine tie ca persoana!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ar placea sa am un tutore de lauda. O persoana care sa-mi explice, clar si concis, cum sa ma vand in anumite situatii. Pentru ca sunt prea dilematic. Daca cineva imi propune ceva, imi vine natural sa spun “pot sa incerc, dar nu garantez ca iese”. Pur si simplu nu-mi vine usor sa dau cuiva asigurari, stiind ca exista factori externi, sau interni, care pot periclita demersul.
    Si iata! Am scris o postare intreaga despre lauda fara sa ma laud deloc? Sau poate ma laud cu faptul ca nu stiu sa ma laud? Este asta un motiv de lauda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abuzul de superlative (a se citi clișee) dăunează grav imaginii...nu te lua dupa tutoriale!

      Ștergere
  7. Ma laud si eu cu putinele mele impliniri, dar ma simt bine cand spun ce-am realizat... pentru ca am luptat sa -mi iasa acel vis in realitate...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo!!!imi place ce-ai spus...te lauzi pentru ca da! ai realizat ce ti-ai dorit! si mie imi place sa lupt in viata!!!Traiesc in culori,sunt pasiunea mea! Chiar detest ipocrizia. Nu suport sa fiu constransa,nu obisnuiesc sa gandesc negativ,limitat si matematic...fac cu pasiune ce fac...si in general imi iese bine, as fi ipocrita sa spun altceva!

      Ștergere
  8. uneori lauda sau autolauda e un mod de incredere in tine, dar de la stima de sine pana la lipsa de modestie nu e decat un singur pas. Cred ca o persoana care stie de ce se afla pe lumea asta stie clar ce trebuie sa spuna si cand trebuie sa spuna, sa se laude. Si mai cred ca oamenii cu adevarati imp din viata ta se bucura de reusitele tale, restul lumii ori sunt invidiosi, ori nu ii intereseaza ... deci te lauzi degeaba! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Oamenii care se lauda prea mult, in timp vor ramane singuri. Au o parere atat de buna despre ei, incat nu mai suporta prezenta unui om simplu langa ei.
    E atat de trist. Credeti-ma. Am vazut si oameni din acesti plictisiti in prezenta unor oameni normali, cu o educatie medie.
    Totul depinde asa mult de sansa. Poate unii ditre noi, gasesc de mici mentori care sa le arate drumul spre cultura, care sa le spuna ce si cum si cat ar trebui sa citeasca. Dar, sunt sigura ca nimeni nu le stie pe toate.
    Ar fi minunat sa fim oameni cu bun simt, sa ii lasam pe altii sa ne aprecieze valoarea. CU STIMA ....Costy

    RăspundețiȘtergere
  10. LAUDA?...nejustificata,nefondata cred ca-i irelevanta.A te lauda..a fi laudat..trebuie mai intai sa-ti asiguri temeiul acestui fapt..Fiecare din noi avem cate un lucru distins ,aparte care e laudabi..ca de,,vorba aia..:"Laudat fi intr-u D-nul"!Aceste calitati,care ne fac deosebiti intru noi ca persoane unice si independente...numai daca le accentuam..si le marim potenta..ajungem la acel stagiu ..de a fi laudati!..Certe sunt insa doua lucruri si nu le-am spus eu..:"lauda de sine nu miroase-a bine!" si .."La pomul laudat ..sa nu te duci cu sacul!" Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Personal consider lauda sincera, bine intentionata, constructiva, benefica! Nu-mi plac laudele false, care aduc a linguseala, facute cu scopuri ascunse , mai putin ortodoxe. Lauda nu este nici pe departe asa negativa cuim pare la prima vedere. Eu cred ca este un act responsabil , in care cel ce lauda nu face altceva decat sa recunoasca , sa admita valoarea persoanei laudate. Aceasta din urma , daca este o fiinta cerebrala, cu obraz fin si cei 7 ani de acasa la purtator...va stii sa faca distinctie intre lauda reala , justificata , meritata si linguseala...si nu-si va lua nicicand nasul la purtare..transformandu-l intr unul de Pinochhio!
    Cat valoreaza o lauda? Enorm. Cat valoreaza lipsa ei? Infinit de mult.
    Eu una salut cu drag incepand de la femeia de serviciu pana la seful cel mare!
    Pot lauda fara rezerva femeia de serviciu , daca merita, daca a facut treaba buna si a curatat in locul meu.Putem sa ne laudam copilul pentru nazdravaniile lui nevinovate , de fapt a avut curajul sa descopere lumea! Putem sa ne laudam pe noi insine, cand facem lucruri bune, asa vom observa pas cu pas ca este mult mai usor asa decat sa ne blamam.
    Asadar...sa laudam fratilor, pe cei ce merita asta...efectele pozitive vor veni mai repede decat ati putea crede!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Superficialitatea în orice domeniu, duce la lauda de sine...când nu poţi ajunge la os...începi a te lăuda...ok?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lA OSUL BABAN....nu? ca la nnunu' mic nu-i mare greutate sa ajungi, nu-i asa?

      Ștergere
  13. Prefer să-i laud pe cei care merită, iar dacă merit eu, prefer să mă laude alţii. E mai sincer şi mai sănătos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, asa procedez si eu!Multumesc mult ca ai trecut! Pupicei de la mal de mare de data asta! Sunt la Mamaia de o zi...

      Ștergere
  14. Seara buna Olga! Ma bucur sa constat ca ai postat coment ul meu facut pe radio! Mai astept teme noi !Bafta si inspiratgie maxima! Pupic cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  15. pe mine lauda sau autolauda ( meritata) imi hraneste increderea in mine, imi sporeste speranta si dorinta de a lupta in coninuare pentru visele mele:)
    Atata timp cat nu cazi in extrema cealalta eu cred ca e ok:)

    RăspundețiȘtergere