Blog premiat

marți, 22 februarie 2011

Egoismul

  Am ales sa vorbesc in urmatoarea mea emisiune de radio despre egoism,pentru ca se pare ca este o trasatura pe care o intalnim la tot pasul,mai cu seama in zilele noastre cand  oamenii dau puternic din coate sa-si atinga telurile,devin machiavelici,nu le pasa de nimic si nimeni,important este un singur lucru - sa le fie lor bine!
   Corect,as zice eu,e bine sa te iubesti pe tine insuti,este o conditie primordiala a existentei tale pe pamant,dar iubirea excesiva de sine duce spre altceva...adica ajungi la un moment dat sa-i faci pe cei din jurul tau sa sufere.
   Chiar vorbeam cu cineva apropiat mie zilele trecute,pentru ca am trecut si eu printr-o pasa proasta,daca pot s-o numesc asa,si persoana in cauza mi-a spus:"Olga nu uita ca cea mai aproape de tine esti tu....eu,sigur!...,in rest nimanui nu-i pasa!"am ajuns sa cred ca da! avea dreptate,oamenii doar aparent iti lasa impresia ca sunt buni,ca sunt  iubitori de aproapele lor,dar sunt fraze goale,pentru  ca in fapt dovedesc exact contrariul.
    Egoismul  se intalneste foarte des in societate dar si in familie...cate cazuri nu stim in care tatal ,cel care in mod normal este stalpul casei,este interesat numai de  persoana lui,cheltuie banii pe alcool sau tigari, negandindu-se ca poate acei bani ar folosi mai bine copiilor sai,intregii familii,sau cazuri in care ea sotia,pune pe prim plan aspectul ei,ingrijirea personala,iar el...el mai primeste din cand in cand cate-o mica atentie si cam atat,iar despre copii,ce sa mai zic? se descurca cum pot!greu de crezut dar cam asa stau lucrurile!
    Unii sunt de parere ca egoismul este un rau necesar si ca ar fi o cale de dezvoltare personala in sensul ca atat timp cat nu-ti irosesti timpul ajutand pe altii ,folosesti timpul spre emanciparea ta,se pare ca prin acest fel ajungi chiar sa fii mai respectat decat un altul plin de altruism care se risipeste si nu reuseste sa-si concentreze atentia spre propria lui persoana.
    Recunosti foarte usor astfel de oameni,sunt indragostiti de lumea lor,sunt foarte meticulosi,isi  dedica majoritatea timpului doar lor,intereselor profesionale,familiale,in rest D-zeu cu mila!
   Citeam pe blogul lui Stefan Huidu ca "Pacatul modern este egoismul" e trandy sa fii fericit spune carcotasul si am sa dau copy paste vorbelor lui:
"Egoisti cu suflete mici din toate colturile lumii, am o veste proasta pentru voi: egoistii mor singuri si culmea e ca in egocentrismul lor si-ar dori sa fie adulati si bagati in seama exact de cei pe care i-au calcat in picioare cu egoismul lor! Si asta doare cel mai tare, pentru ca la final, fiecare plateste pentru pacatele sale, iar dupa parerea mea, pacatul modern este egoismul"...
 Nu pot decat sa-i dau dreptate,egoistul se crede buricul pamantului, are senzatia ca toate graviteaza in jurul sau...are pretentii ca ceilalti sa traiasca cum vor muschii lui,nu-i intelege pe cei din jur,nu intelege ca poate si ei au nevoile si dorintele lor...din pacate cu totii avem nevoie de iubire,de respect,vrem sa existam si sa fim iubiti pentru ceea ce suntem,egoistul nu intelege asta,el stie un singur lucru,nu iese din sine,vede doar greselile altora,el este cel perfect tot timpul,iar daca nu i se da dreptate,se simte frustrat,se izoleaza,doar ca natura umana nu asa ne-a lasat...avem nevoie unii de altii,e adevarat ca din cauza problemelor cotidiene,disponibilitatea noastra fata de cei din jur scade,dar sa nu uitam ca avem  nevoie de iubirea lor,avem nevoie de comunicare,avem nevoie de respectul lor....nu putem trai  izolati,bogatia noastra  sufleteasca o gasim tocmai in acea deschidere spre iubirea semenilor.
     Un jurnalist si filosof francez, Andre Frossard, spunea intr-una din lucrarile sale ca "Egoismul este unul dintre cei mai mari inamici ai fericirii umane"...asadar,pun si eu intrebarea :
      -Dictonul egoistilor"mie sa-mi fie bine"  este unul acceptat de voi?
      -Puteti  fi egoisti intr-o relatie de cuplu?cat trebuie sa lasam de la noi ca partenerul sa se simta bine?Putem trece cu vederea ceea ce ne deranjeaza de dragul celuilalt pentru a salva relatia?...sau suntem necrutatori?
      -Iubim pentru a face pe cineva fericit sau doar pentru propria noastra fericire?
     Sunt intrebari pe care vom incerca sa le dezbatem in emisiunea mea de joi 24 februarie 2011, intre orele 18-20,ca tot e Dragobetele,si vom iubi de data asta romaneste! :)

27 de comentarii:

  1. niciodata nu mi-am pus problema asa. si acum cand ma gandesc ce sa raspund la ultimele tale intrebari, sunt putin confuza. nu am un raspuns bine definit. banuiesc ca asta ma face ptinegoista, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Egoismul ! Mda ! Nu o sa repet ce ai scris in articolul tau pentru ca e adevarat , nu exista indoiala !
    Egoismul e un defect de caracter si nu descopar eu apa calda ! Ma gandeam ce as putea scrie despre acest subiect , si nu pentru ca nu as avea ce spune , ci pentru ca ma gandesc la persoana mea , incerc sa-mi amintesc primele mele manifestari de egoism . Mi-a luat putin timp sa-mi amintesc , deoarece stiu exact si mi-a ramas intiparit in minte foarte bine !
    Era copil si in anii '70-' era o raritate sa vad banala guma de mestecat ...din strainatate ! Prietena mea de joaca avea rude in Germania si in fiecare vara aparea mereu molfaind guma "din Germania" si mereu avea grija ca noi , ceilalti copii sa " vedem " asta ! Rugamintile mele de a primi o lama de guma ramaneau doar in gandul meu , eram prea rusinoasa sa cer ! Stiam ca dupa ce isi va manifesta egoismul din ea ca .. "are" si noi "nu" , aveam sa primesc si eu acea guma si ca staniolul il voi pune la...colectie , era oricum o "piesa" noua si...rara !
    Te intrebi unde era egoismul meu in povestea asta?! Pai aici incepe faza "tare" ! Incepeam sa mestec tare si cu forta si aveam grija sa fiu mandra de asta ! Ma laudam fara vorbe , asteptam sa fiu intrebata "de unde ai aia?" iar eu sa spun cu egoism juvenil "din ...Germania"! Era un egoism de moment pentru , dupa ce ma lasam rugata cateva minute , scoteam cu grija staniolul din buunar si rupeam o bucatica si pentru interlocurorul meu si egoismul se transforma intr-un gest ...caritabil si-mi spuneam in gand.."am sa-i fac in ciuda Danei si-i voi spune ca am dat si la altii o farama din ...Germania!"
    La fel se intampla si cu ciocolata din care primeam patratele si erau asa de bune ca imi amintesc si azi acel gust . Nu spun ca mama nu-mi cumpara dulciuri , dar alea de "dincolo" erau infinit mai bune pentru ca veneau din strainatate ! Ma mandream si sigur ca egoismul meu era mare dar sfarsea mereu prin a spune "daca vreau iti dau si tie" si sigur ca si eu ma dadeam putin importanta !
    In una din zile m-a vazut tata intr-o astfel de manifestare si m-a certat . Tin minte si azi acea "lectie" si sigur ca incet , incet m-am debarasat de acest ...egoism dar azi realizez ca acest lucru m-a facut de multe ori sa sufar . Spun asta pentru ca daca nu as fi atat de ..."blanda " si "disponibila " poate mi-ar fi mai bine ! Cine stie?! O fi bine ...o fi rau?! Chiar nu mai caut raspunsuri ! Cred ca mi-e bine asa si oricum asta m-a ajutat sa am langa mine , dupa multe "suturi" ce-i drapt , oameni minunati si prieteni sinceri , fata de care imi arat cu ..."egoism" ..iubirea si multumirea ! Sigur ca si azi ma laud cu ei dar o fac , desigur , cu un altfel de egoism ...unul care seamana cu...mandria si chiar nu-mi pasa !
    Restul e tacere si...egoism ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Egoismul reprezinta sursa multor conflicte .
    Fiindca egoistul nu se gandeste decat la el. Face orice pentru nevoile lui, calcand in picioare pe ceilalti pentru atingerea scopurilor sale. Pentru asta are nevoie sa domine. Nu poate sa traiasca in egalitate. Egalitatea da drepturi celorlalti pe care numai el vrea sa le aibe. Egoistul se crede centrul universului. Totul trebuie sa graviteze in jurul lui, cand vrea el, cum vrea el.
    Pentru un egoist, ceilalti nu pot trai cum vor ei, ci cum vrea el.Pentru el sa-i ceri ceva ,sa-ti rezolve o anumita problema ,sa-ti dea un lucru care pentru el are o mare insemnatate este un mare deranj dar si satisfactie sa te poata umili ,sa te faca sa suferi ,sa te simti minimalizat . Fara sa se gandeasca la ceilalti, nu ii poate intelege. Nu poate intelege ca poate au alte dorinte, alte nevoi.
    Cei ce traiesc cu un egoist, sfarsesc prin a se indeparta de el. Fiindca cu totii vrem sa existam, vrem sa fim acceptati si iubiti pentru ceea ce suntem. Vrem sa fim respectati in complexitatea fiintei noastre iar egositul nu este capabil sa faca asta.
    Mai trist este ca egositul nu-si da seama ca e egoist. Ramanand singur, nu isi pune problema ca anumite lucruri s-au produs din cauza lui, ca anumite incapacitati i-au facut pe ceilalti sa se indeparteze de el. El are intotodeauna dreptate. Nu poate sa iasa din sine, sa se priveasca, sa analizeze. Dupa el, ceilalti gresesc constant.( ce ironie, nu ?) .
    Cand ceilalti se indeparteaza de el, se simte frustrat si se victimizeaza. Nu intelege de ce se simte rau. Nu poate sa se gandeasca ca se simte asa fiindca e singur. Ca este om si are nevoie de ceilalti. Ca asta e natura umana. Ca de-asta traim inconjurati de oameni. Ca trebuie sa traim cu ei. Ca avem nevoie unii de ceilalti, ca nu putem trai singuri si chiar daca traim, traim prost. Si pentru a trai cu ceilalti, trebuie sa ii putem lua in calcul si pe ei, nu numai ca satisfacatori ai nevoilor noastre. Si ca nu putem sa facem celorlalti lucruri care nu ne plac noua (cum spune proverbul). Ca in definitiv nici nu-i dificil daca ne gandim la acest lucru inainte sa intreprindem o anumita actiune. Dintr-o data totul devine foarte simplu. Ceilalti sunt oameni ca si noi si nimanui nu-i place sa stea langa cineva langa care nu simte ca traieste.
    Caruia nu ii pasa de problemele tale, de framantarile tale.
    Langa cineva langa care te simti singur.
    Si este foarte trist sa fii singur. Este foarte adevarat ca, astazi cand totul se misca foarte repede, cand viata este extrem de complexa, cand trebuie sa facem milioane de lucruri intr-o zi, sa fim cei mai si cei mai, disponibilitatile pentru cei din jur sunt reduse.
    Atunci, fara sa vrem, facem lucruri care-i pot rani pe ceilalti.
    Si in acelasi timp, pentru a putea supravietui, fiecare dintre noi are nevoie de o doza minima de egoism. Devine problematic in momentul in care doza este prea mare si face rau celor din jur.
    Nu trebuie sa avem un comportament extrem.
    Sa nu uitam sa-i respectam pe ceilalti ca pe noi insine.
    Sa nu uitam ca avem nevoie unii de ceilalti.
    Ca nu putem trai izolati.
    Ca avem nevoie de comunicare.
    Ca este necesara echilibrului nostru.
    Ca avem nevoie sa impartim cu ceilalti tot ce ni se intampla.
    Ca pana la urma este cea mai mare bogatie pe care o ai. Bogatia de a fi inconjurat de oameni.
    De a putea trai cu ei.
    De a fi fericit cu ei.
    De a nu fi singur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu vreau sa subliniez faptul ca societatea nostra naste tot mai multi egoisti .Ce bine ar fi daca aceste doua cuvinte "egoism si altruism",aceste antonime ,ar face casa buna in sufletul omului .
    Alaturi de ratiune si constiinta de sine, altruismul este privit ca o trasatura specific umana. Suntem capabili sa sprijinim neconditionat alti indivizi chiar si fara vreo legatura de rudenie sau prietenie la mijloc. Asta se presupune ca ne face "Oameni".
    Dar daca egosimul si altruismul nu sunt intr-o relatie de antonimie, ci mai degraba de cauza – efect? Pentru multe specii, dar mai ales pentru oameni, strategiile cooperative s-au dovedit mult mai eficiente decat cele combative. Se pare ca, pe termen lung, ne atingem mai bine scopurile colaborand cu ceilalti decat incercand sa reusim pe cont propriu.
    Acest lucru pare evident formulat la rece. E suficient sa aruncam o privire inapoi in timp ca sa ajungem la concluzia ca traim in conditiile de acum gratie realizarilor combinate a mii de inaintasi.
    Dar in contextul activitatilor zilnice ideea se dilueaza, iar in prim plan raman realizarile personale. Cum sa fi primul care, singurul care, cel mai bun la sunt sintagme pe care le ragsim obsesiv in titlul a numeroase manuale de self-help. Si le preferam realizarilor colective si principiilor egalitariste cu care am fost intoxicati de comunism….
    Totusi aici nu e vorba de sah, nici de fotbal. In aceste jocuri victoria unuia dintre competitori implica infrangerea celuilalt. In termeni mai tehnici, acestea se numesc jocuri de suma zero. Intotdeauna ceea ce eu castig, celalalt pierde.Dar viata nu este un joc de suma zero. Castigul unui individ nu se traduce automat in pierderea celuilalt. Dimpotriva, cele mai bune rezultate se obtin prin cooperare.
    E ironic cum, anumite idei care erau sustinute pana acum de catre moralisti sau religie ajung sa fie demosntrate stiintific....cu drag pentru tine ,Rebeca

    RăspundețiȘtergere
  5. Nymphetamine,
    Nu nu esti egoista,azi nu esti dispusa sa raspunzi si atat...dar te mai astept! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Liliana,
    M-a amuzat copios povestioara ta...te si vedeam mestecand acel"codru" de gumita...
    Pot sa spun doar un singur lucru,de cum te-am cunoscut,am simtit ca tu ai o mare disponibilitate fata de persoanele de care prinzi drag,eu ma simt printre ele si ma bucur din plin de prietenia ta,sincer!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eliza,
    Foarte bine punctat! ai atins toate laturile egoismului...comportamentele extreme nu duc la nimic constructiv,personal,ma feresc de astfel de oameni,n-am fost si nu voi fi egoista niciodata,dsi,am crescut singura la mama si se spune ca cei singuri la parinti devin oamnei egoisti,nu stiu sa imparta cu nimeni...pastreaza totul pentru ei,ei bine ,eu nu sunt asa!
    Uneori sunt chiar prea altruista!Dar nici asta nu e prea bine,pentru ca ai riscul de a fi luata de fraiera!

    RăspundețiȘtergere
  8. Rebeca,

    "Dar viata nu este un joc de suma zero. Castigul unui individ nu se traduce automat in pierderea celuilalt. Dimpotriva, cele mai bune rezultate se obtin prin cooperare."...subscriu! si asa cum spui tu"Se pare ca, pe termen lung, ne atingem mai bine scopurile colaborand cu ceilalti decat incercand sa reusim pe cont propriu."
    Multumesc ca ai trecut, si asa cum o faci si in alte dati ,esti foarte cooperanta!

    RăspundețiȘtergere
  9. „Nimic in lumea aceasta nu este gratuit”

    Nimic mai adevarat cand vine vorba despre egoismul fiecaruia dintre noi. Prin definitie, omul este egoist, iar egoismul face parte din propria noastra fiinta la fel cum este normal sa avem 2 maini si 2 picioare. Din punct de vedere filosofic exista 3 feluri de egoism: psihologic, moral si rational. Toate formele de egoism se invart in jurul „intereselor proprii” (bunastare, fericire). Egoismul psihologic are ca tinta ultima propria stare de bine. Chiar si actiuni aparent altruiste se dovedesc a avea un interes egoist (ajut pe cineva pentru ca astfel ma simt mai bine, desi fapta in sine este laudabila).
    Teoria egoismului moral sustine ca este necesar si suficient sa faci ceea ce este mai bine pentru tine. Practic, intreprinzi o actiune daca balanta efectelor pozitive catre propria ta persoana inclina catre acestea. Sub aceasta teorie chiar si faptele condamnate de societate (furt, crime, violuri) devin justificate. Teoria egoismului rational se refera la faptul ca omul actioneaza direct in interesul propriu. Aproape nimic din ceea ce facem nu facem neconditionat, iubim si avem la randul nostru pretentia sa fim iubiti, suferim si asteptam ziua in care cel ce ne-a ranit va suferi cel putin la fel de mult ca si noi (daca nu mult mai mult) si va regreta ca ne-a facut sa suferim. Nici macar iubirea parintilor catre proprii copii nu este neconditionata pentru ca fiecare parinte gandeste in sinea sa ca va avea un ajutor la batranete din partea copiilor pe care i-a crescut.Cam atat .Cu aleasa stima !

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonimule,
    Teoria egoismului moral prezentata de tine mi se pare corecta,ajung sa cred ca ma va cuprinde si pe mine... pfai! la asta nu m-am gandit!

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant subiectul. Egoismul...da, cred ca se afla in noi toti, poate fara sa constientizam. Comentariul "anonim" a explicat foarte bine. Dar mai exista si egoismul acela dus la extrem cu buna stiinta. Acolo este deja alta poveste.
    Voi face tot posibilul sa-ti ascult emisunea pe 24 februarie ( doar daca vrei sa-mi mai dai link-ul ).
    Te pup si te imbratisez cu mare drag!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Lille,ma bucur ca ai trecut! mi-era dor de tine,frumoasa fata!stii ca te citesc cu drag,si-mi plac articolele tale pline de haz!
    link iti las pe pagina ta,dar poti intra pe blogul meu ca daca te uiti bine am radioul in dreapta,nu trebuie decat sa dai click pe triunghi si ma auzi!
    M-as bucura insa sa adaugi la lista ta de YM id-ul nostru: radioenigmaromania
    Te pup si te imbratisez,frumoaso!

    RăspundețiȘtergere
  13. Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. Ma flatezi :) ( si imi cresc cornitele ). Voi adauga id-ul in lista de YM cu mare placere, doar stii ca-mi esti foarte draga. Te pup inca o data :*

    RăspundețiȘtergere
  14. Simpatia reciproca s-a stabilit pe 100RO unde am postat mult intr-o vreme,tu ma starneai in a va povesti amintiri haioase din tinerete,iti mai amintesti?...din pacate intru rar pe 100Ro,nu mai am timp!

    RăspundețiȘtergere
  15. Egoismul nu duce întotdeauna in singurătate,iar atunci când găsește terenul slab, reușește, cu ceva machiaj sa para ca e si bun pentru ceilalți. Ce sa-i faci, Pandora a fost extrem de neatenta!

    RăspundețiȘtergere
  16. Egoism versus altruism! Aceasta este intrebarea! De cate ori nu s-a suparat cineva pe voi, cineva pe care l-ati ajutat si nu ati mai reusit sa il ajutati? In acel moment ati fost catalogati "egoisti". Cum este bine? Sa ii ajuti pe toti ceilalti in detrimentul tau sau sa tii totul pentru tine personal? Calea de mijloc (pe care mi-o recomandati) este greu de gasit!
    Exemplul cu tatal ce ia din banii copiluluipentru bautura este eronat incadrat ca "egoism"; mai degraba la capitolul "prostie intruchipata". Nu concep ca un parinte normal, cu principii sanatoase, sa faca asa ceva! Stiu, imi veti da exemple multiple, dar nu am avut niciodata pretentia ca suntem inconjurati de oameni cu principii sanatoase!
    Din pacate, unii oameni sunt schimbatori si imprevizibili! Este greu de comunicat cu ei!
    In alta ordine de idei, ceea ce privim noi ca egoism, din partea celui vizat poate fi o stare normala, iar starea noastra de altruism, sa spunem, este privita drept prostie! Depinde din ce unghi privesti problema! Ca la fizica: SRI (sistem de referinta inertial) si SRNI (sistem de referinta neinertial!)
    Cu drag, Omul de departe

    RăspundețiȘtergere
  17. Ionel Muscalu,
    Multumesec ca ai trecut,e greu sa ne pronuntam,poate ca egoistului chiar ii place singuratatea,o cauta prin insasi comportamentul sau...

    RăspundețiȘtergere
  18. Egoism si iubire
    Iubirea excesiva fata de sine, ii face de cele mai multe ori sa sufere cei din jur. Trebuie sa suferi indeajuns de mult intr-o relatie ??????Suna ingrozitor, nu? Judecand dupa criterii morale, ai zice ca iubirea e o forma altruista de relationare. Iubirea se daruieste ,se ofera … !!!!!!M-am intrebat de multe ori ce doare, atunci cand doare? Raspunsul, desi se afla in mine, era doar o traire pe care n-o puteam traduce in cuvinte. Atunci cand pierzi apropierea de cineva drag, ceva in tine se rupe si doare. E o durere surda, poate imperceptibila din exterior, dar care te macina constant. Si tot ce poti face e sa astepti... si sa te agati de teoria conform careia timpul le sterge pe toate. Bineinteles ca vorbesc de relatiile profunde si reale. O astfel de relatie poate dura si ani buni, iar la momentul despartirii sa constati ca el a insemnat totul iar tu nimic. E dureros si aceasta durere o petreci in tacere Trebuie sa fie tare rau sa ai trairi atat de plate. Nici nu suferi prea mult, dar nici nu traiesti prea mult... Sau, ma rog, fiecare traieste in felul lui. Dar atunci cand nu stii sa cunosti un om in profunzime, pentru ca nu-ti doresti asta, relatia ramane la un nivel superficial si cand se termina nici nu are cum sa doara prea mult ca nu are ce.

    RăspundețiȘtergere
  19. Culmea este ca eu gasesc calea de mijloc,OMULE DE DEPARTE,nu-i chiar asa greu....trebuie sa vrei! atat tot! si eu VREAU!..altii din pacate,vor,dar vor sa le fie numai lor bine...
    Exemplu cu tatal...nu mi se pare eronat...este din nou dovada ca se gandeste la el si numai la el...la gura lui,nu la a copiilor sai!
    Am fost si eu acuzata de egoism la un moment dat,trebuie sa recunosc! si chiar de fetele mele ,care mi-au spus asa:
    "mama esti egoista! te gandesti numai la tine...uiti ca existam si noi!" si aveau dreptate atunci,s-a intamplat cand a murit sotul meu,iar eu simteam ca universul meu s-a terminat,imi doream sa mor,pur si simplu...vorbele lor m-au trezit la realitate,am simtit ca da! eram egoista,ma gandeam la binele meu,nu si la faptul ca dorindu-mi moartea,le loveam pe ele...
    A fost nevoie sa-mi caut resurse in mine...sa lupt cu mine insami,e grea lupta...dar daca vrei reusesti...si eu chiar am reusit! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Eliza,
    Stiu cum este...te inteleg perfect! fiecare am trecut prin asa ceva,mai devreme sau mai tarziu,crede-ma ,as face orice pentru tine sa te pot vindeca de raul care ti-a lovit sufletul,m-am atasat tare mult de tine,te simt ca pe o sora de departe...si asa vei ramane pentru mine tot timpul...
    Mi-ai spus dimineata pe fereastra de messenger ca daca nu as fi existat,m-ai fi inventat...acelasi lucru pot spune si eu despre tine!

    RăspundețiȘtergere
  21. Egoismul are multe nuanţe şi multe domenii.L-aş cita pe Shopenhauer, care a zis mai bine decât ce aş putea spune eu vreodată: "Egoismul ne inspiră o asemenea oroare, încât am inventat politeţea ca să-l mascăm. Doar că el transpare prin toate voalurile şi se trădează mereu".

    P.S. Un lucru aş vrea să adaug. În iubire, că e pentru un adult sau faţă de proprii copii, cine aşteaptă să fie iubit doar pentru că iubeşte, e limitat şi posesiv. Cine iubeşte pentru a putea comunica şi a-l ajuta pe celălalt să evolueze (inclusiv pe proprii copii, să se desprindă şi să devină independenţi şi puternici), acela iubeşte cu adevărat.

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte bine ales citatul din SHOPENHAUER,mult adevar!
    P.S -ul se pare ca reuseste sa puna punctul pe i!
    Multumesc mult ca ai trecut!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  23. Sunt aici te ascult :) Ai o voce superba ! :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc mult, draga mea Lili!
    Ma bucur ca te-ai alaturat radioului nostru!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  25. e o placere sa ajungi aici,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumuesc si eu taio,ca ai ajuns!>:D<
    O sambata implinitoare sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  27. Egoismul in relatia de cuplu este o problema destul de mare. Acum ceva timp m-am confruntat si eu in relatia mea cu aceasta problema.Am citit mai multe articole pe net, dar unul mi-a atras atentia http://www.inteligenta-relationala.ro/articole/egoismul-in-relatia-de-cuplu. Pot sa zic ca m-a ajutat acest articol:)

    RăspundețiȘtergere