Blog premiat

joi, 6 mai 2010

Cadourile

Daca e sa vorbim despre cadouri cred ca e bine de stiut ca ele nu se fac la intamplare.Cadoul este un prilej de bucurie atat pentru cel care il primeste dar in aceeasi masura si pentru cel care il ofera(si aici as adauga ca ma simt tare bine cand  fac astfel de gesturi,poate mai bine decat atunci cand primesc mai ales daca cadoul oferit este pe gustul persoanei respective).
S-o luam pe rand ca atare,cadourile facute celor apropiati poate intra in randul cadourilor usor de  ales,cunoastem gusturile,stim ce-si doresc si in ultima instanta nu cred ca este grav chiar sa punem o intrebare in acest sens,marturisesc ca eu obisnuiesc acest lucru cand e vorba de cei din familia mea.. de ce fac asta ?  ce-i drept ,e placut sa  surprinzi ,dar, prefer sa le fac cadoul care il asteapta,si marturisesc ca si ele fac la fel,asta pentru s-a intamplat ca ceea ce-mi cumparau sa nu imi placa si chiar daca din politete am spus:waw!!! ce frumos...! au vazut mai apoi ca obiectul respectiv a ramas nebagat in seama si atunci am hotarat ca e mai bine sa ne consultam.S-a intamplat in familie sa ofer si bani,pentru ca spre exemplu fetelor mele nu prea le mai gasesc pe gust,gusturile mele nu se mai potrivesc cu ale lor...
Ei dar asa ceva nu poti face in cazul altor persoane,si de multe ori suntem in dilema?despre aceste lucruri as dori sa vorbim,ce cadouri facem ,cui ,cum si de ce?
O prima regula este sa-l oferi cu placere,pentru ca acest lucru se vede iar efectul este dezastruos cand  atitudinea ta nu este cea fericita...ca atare mai bine n-o faci!
S-a impamantinit obiceiul de a oferi cadouri  pentru doctori,pentru profesori  dar si pentru functionarii care iti inlesnesc obtinerea unui serviciu mai rapid....o punga de cafea,o sticla de whisky sau  bagam mana in buzunar si scoatem banii? cum procedam?Gestul cu scosul banilor in codul bunelor maniere ar fi inadmisibil,dar...in conditiile de criza financiara,vreau eu sa vad medicul care spune"va rog,ma simt jignit!"...recunosc ca o singura data mi s-a intamplat doar sa mi se spuna ca nu accepta pentru ca deh! motivatia medicului a fost ca "intre prieteni,nu se cade!" aoleu! mi-am zis in gandul meu ,cata sinceritate,carevasazica altfel se cade?in fine...sa nu-i judec!
Poate daca salariile lor ar fi mai mari n-ar accepta asa ceva,ar fi ca in occident unde chiar nu se practica asa ceva.
Barbatilor se pare ca le vine mai usor sa faca cadouri,florile sunt  cele mai nimerite si exista o oferta larga,au de unde alege,unii chiar  obisnuiesc sa te intrebe care sunt florile tale preferate sa fie siguri ca nu dau gres...evident ca numarul firelor este impar ,pentru ca se spune ca cea care le primeste completeaza buchetul....:)
Ei si aici as aminti de frumusetea vremurilor de odinioara cand florile erau trimise prin comisionar  acasa...acum e doar istorie,filme,carti acolo mai vedem gesturi de acest fel care pe mine sincer ma impresionau.
Ei, dar cum faceam noi fetelor? cum ne descurcam cu cadourile pe care le oferim barbatilor? in familie evident ca poti sa oferi si  ceva mai personal ,articole de imbracaminte sau cosmetice dar in cazul   celor pe care ii cunoastem mai putin cum procedam?
Oferim sa zicem carti,bauturi,dar oare nu si aici trebuie sa stim ce preferinte are persoana respectiva?
Greu de gasit solutii,poate ca impreuna o scoatem la capat...ca altfel ajung sa spun ca cel din reclama de la TV"scump,domnule,scump....dincolo era mai ieftin..."...:))

Sursa foto: www.gradinamea.ro

Update:
am primit un cadou virtual la fix,tocmai cand aveam aceasta tema...de la Elena din Bucuresti careia ii multumesc foarte tare.
Dragii mei ,
un alt premiu din partea MAGDEI...multumesc draga mea prietena din suflet,il atasez cu mare placere blogului meu si rog cei care imi trec pragul sa le ridice la randul lor...le ofer cu mare mare placere, pentru ca, nu-i asa ca, dar din dar se face rai! ?

11 comentarii:

  1. Așadar, precum stă scris în „„ CODUL BUNELOR MANIERE „„ - Cadoul nu este obligatoriu. El nu poate fi nici cerut, nici comandat , nici sugerat decit in citeva situatii speciale. A sti sa oferi mici daruri si sa o faci cu discretie este un semn de noblete sufleteasca. „„
    Mie personal, îmi face o mai mare plăcere sa ...OFER, în loc SA PRIMESC !
    Greșit cumva acest mod de a privi lucrurile ? Nu, caci un Berbec ca mine, mereu este INVERS...
    Sunt destul de GRIJULIU cu ceea ce urmează să aleg drept CADOU, și întotdeauna când am ocazia să POTRIVESC alegerea mea cu ceea ce ar face plăcere persoanei căreia urmeaza să îl „ cadorisesc „ am o foarte mare satisfacție....
    Mă simt împlinit dacă CADOUL meu este primit cu bucurie sinceră, însă dacă este altfel, mă închid în mine și sufăr în tăcere...
    Ce mai tura - vura, a OFERI UN CADOU cuiva, este o ADEVĂRATĂ ARTĂ.....așa cum de altfel, putem să aflăm mai multe aici : http://www.tusiromania.ro/pages/posts/despre-cadouri--arta-de-a-oferi1123.php
    Așa că, teoria o citiți, să ne vedem la treabă, ÎNCEPEȚI ȘI DEVENIȚI OAMENI DE ARTĂ, asdică ??? ” FACEȚI CADOURI ”” !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai frumos cadou făcut cuiva este speranţa.
    Tu mi-ai daruit-o mie si iti voi fi recunoscatoarea intreaga mea viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu ma bucur sa daruiesc si o fac oricand si cu sufletul deschis, pt. ca bucuria de pe fat celui care primeste ma face asa fericita:)

    Imi place sa primesc cadouri, dar fara sa fie ziua mea sau vreo ocazie speciala. Nu merg pe ideea ca un cadou anume trebuie sa contina ceva anume, dar tin mult la cadouri, mai ales la cele de genul: carti, semne de carte, brose, bijuterii, obiecte de artizanat, saluri....(am si eu fixatiile mele:)))

    Cel mai frumos cadou primit de la G. a fost cand, ne plimbam printre niste munti. Erau mlastini multe, si mi-a dat o floare de munte, mica, mica de tot si era si putin inchisa deoarece soarele inca nu ajunsese la ea. Mi-a placut atat de mult gestul lui, incat am carat-o la Bucuresti si acum se odihneste intr-o carte:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie nu imi place nici sa primesc si nici sa dau...E o adevarat dilema pentru mine sa fac cuiva un cadou...si decat sa il fac si sa stiu ca nu place sau ca persoana se gandeste sa imi intoarca cadoul , mai bine nu.Din pacate nu se poate ce vreau eu...oamenii te judeca mai mult decat ar trebui , dupa infatisare si aparente...asa ca trebuie sa merg cu valul , nu am incotro.Ori de cate ori am primit un cadou , am cautat sa nu raman datoare...niciodata in viata mea nu mi-a placut sa raman cuiva datoare , sub nici o forma....pentru mine ,un cadou primit , inseamna un serviciu facut...imi pare rau , poate gandesc rau , dar asa vad eu lucrurile.Si asta implica , pentru mine , ca sa intorc acest lucru....si o fac dublu , ca asa consider eu ca e bine...
    Despre banuti la doctor , eu am avut placerea , bucuria si uimirea sa dau peste un medic OM...care m-a consultat si m-a certat ca vreau sa ii dau spaga...nu aveam nici o legatura cu el , am mers la el la recomandarea altui medic.Si este medic chirurg .
    Revenind la oile noastre...categoric nu imi plac surprizele , ma enerveaza si nu imi place sa fac cadouri , dar , mai ales , nu imi place sa le primesc...
    Te pup , Olga si iti doresc o zi de exceptie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place să ofer cadouri. Chiar foarte mult. Nu vorbesc neapărat de cadouri foarte, foarte scumpe, care să ia ochii si care să-l facă pe destinatar să se simtă cumva obligat fată de mine. Cred că foarte importante sunt cadourile care au o valoare sentimentală mare... O zi bună, Tasha!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place sa ofer, dar ma simt oarecum stingherita cand mi se ofera ceva.
    Cand e sa dau, incerc sa aflu cate ceva despre gusturile persoanei respective si fac darul cat mai aproape de ele. Nora si baiatul meu primesc de la mine bani in loc de cadouri fiindca sunt alta generatie, au alte gusturi...
    Baiatul meu este expert in alegerea cadourilor. Ne aduce lucruri marunte, dar de o mare valoare sentimentala.
    Nu consider cadouri banii dati la doctori...acestia sunt plata pentru servicii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Le cadeau parfait est un sourire..

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi place sa ofer cadouri.Mereu incerc sa caut ceva dragut sau amuzant.
    Cand primesc prefer sa fie flori.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar şi în prezent se mai trimit flori prin comisionari...; cel puţin în Bucureşti...

    RăspundețiȘtergere
  10. ma bucur mult, cind cadoul oferit e pe gustul celui ce-l primeste, daca nu stiu ce-i place - mai bine bani, chiar daca nu prea se potriveste cu ideea de cadou.Iar florile, socot, sunt mereu binevenite, cel putin pentru mine :) E o placere sa trec pe-aici ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi plac mult bijuteriile mai ales lanturile,daca vrei sa faci cadou unei fete speciale ,te sfatuiesc sa ii iei un lant si sa-i forjezi numele sau ceva de genu.Depinde ce gen este daca e mai baietoasa...po-ti sa-i iei o bratara tot din argint si tot unicata sau ceva de genu,mult succes in cautarea cadoului perfect!

    RăspundețiȘtergere