Blog premiat

joi, 3 mai 2012

CE INSEAMNA SA FII PATRIOT?

      Am multi ascultatori care dovedesc prin mesajele lor ca sunt adevarati romani, chiar daca sunt la mii de kilometri de tara,   din varii motive alegand sa munceasca  in alte tari, unde munca este mai bine  remunerata, dar, pe de alta parte altii sustin( si cand spun altii ma refer la cei din tara care se lupta cu greutatile  crizei financiare care s-a abatut asupra Romaniei)ca patriotismul ar trebui sa se manifeste prin iubirea fata de tara, incredere in propriul popor cu dorinta de a ramane aici si nu a pleca peste hotare, a pastra respectul fata de stramosi....ba mai mult cineva apropiat mie, mi-a spus cand veni vorba de patriotism, cam asa:
"-Olga, eu imi iubesc pamantul romanesc, imi iubesc tara, si n-as schimba-o nici  chiar pe cea mai bogata tara din lume"...asta in contextul in care poate conditiile de viata il nemultumesc si pe el, legile sunt asa cum sunt si multe din ele obstructioneaza bunul mers al proiectelor oamenilor de bine din  tarisoara noastra....
    Cineva spunea:"Patriot esti daca faci, nu daca vorbesti. In momentul in care ai cascat gura sa afirmi asta, patriotismul ... a murit."...unii mai spun ca a fi patriot  nu trebuie sa faci mare lucru ci doar sa fii corect cu tine , cu cei din jur,sa-ti faci treaba cat mai bine acolo unde lucrezi, iar daca alegi sa pleci peste hotare comporta-te demn, civilizat si incearca sa promovezi frumosul din tara ta, asadar dupa acestia e simpla definitia, nu-i asa?
      Marturisesc ca inainte de a incepe acest articol, am intrebat si  pe cativa din amicii mei de pe lista de YM, cum isi manifesta ei patriotismul si cum il inteleg, ma simt obligata, asa cum le-am promis sa imi expun si eu parerea, pentru mine a fi patriot inseamna sa-ti iubesti locul unde te-ai nascut, unde ai copilarit, unde te-ai format ca om, sa-ti aduci aminte de prietenii copilariei, de dealurile pe care ai urcat in excursii, muntii cu apele lor cristaline, de tot  si toate care  au insemnat ceva in viata ta, asta inseamna patria, iar  trairile si sentimentele care te-au incercat vis-a-vis de frumnusetile ei, astea inseamna dragostea de tara. Ca sa te respecti pe tine insati nu da mita, vei ajuta la disparitia coruptiei, spune adevarul pe fata si minciuna  nu va mai avea picioare lungi, dar problema e ca rabufnim usor, ne aprindem din te miri ce...si in loc sa fim uniti  nu incapem uneori unii de altii. Vrem cu totii schimbari, dar fiecare asteapta de la celalalt ceva... ori, schimbarea ar trebui sa inceapa de la noi...si apoi sa cerem altora!Imi amintesc ca in urma cu ceva timp, o vecina de-a mea, incerca sa-l convinga pe sotul meu, D-zeu sa-l ierte, sa adere la o secta de pocaiti, el a ascultat-o pret de cateva minute si  apoi i-a spus:

- Uite cum stau lucrurile, in momentul in care voi o sa-mi demonstrati prin comportamnetul vostru ca  sunteti  cetateni demni ai acestei tari, corecti, iubitori de semeni si oricand  gata sa va dati ultima picatura de sange pentru tara  si neamul asta...ma pocaiesc!(marturisesc ca el atunci era comandant de politie)...deci, nu in vorba sta iubirea de tara...ci in fapte!
   Si , acum hai, s-o iau si altfel, unii mi-au spus - ce face Romania pentru mine? de ce sa-mi dau viata pentru ea? imi da un salariu decent?imi ofera o pensie suficienta sa-mi platesc datoriile la stat?...iar, altcineva mi-a raspuns chiar mai dur: "frumoasa tara, pacat ca-i locuita...!"
  Sigur ca Romania nu mai este ce-a fost si poate nu va fi curand ce ne dorim...dar nu inseamna  ca nu va fi vreodata asa cum o dorim...sa nu uitam ca Romania are participanti la olimpiade internationale cu rezultate spectaculoase, are si a avut cercetatori recunoscuti  in toata lumea si inventatori de seama, sa nu uitam de Nadia, de Dukadam, Racovita, Vlaicu, Enescu si lista ar fi mult prea lunga, oameni care s-au facut cunoscuti peste hotare..medici care fac operatii reusite, oameni care muncesc pe bani putini , din pacate... dar cu pasiune si daruire, ei, fac cinste acestei tari, avem atatea "bijuterii "turistice...pe care am putea sa le exploatam, dar , frica de nou, ne sperie pe multi... Foarte adevarat un lucru, am fost invatati  ca indiferent de ceea ce facem statul trebuie sa ne DEA, asa ca si acum prima data cerem inainte sa oferim, ceea ce e complect gresit, tot timpul ca sa primesti ceva, prima data TREBUIE SA DAI.
   Si mai am o intrebare, cati dintre noi cunosc imnul tarii? ..cati dintre noi la 1 Decembrie afiseaza steagul Romaniei la geam sau la un loc la vedere? apreciez romanii care acolo in strainatate unde aleg sa-si duca traiul  incearca sa creeze comunitati puternice, nu le este rusine sa spuna: Da, sunt roman!!!  ei si acolo incearca sa-si pastreze identitatea.... Asta inseamna  tot  PATRIOTISM !
     Am o prietena in Italia , merg des la ea...chiar si bradul de Craciun avea beteala in cele trei culori, prin comportamentul ei  corect, primeste respect de la cei din jurul  ei, nu-i este rusine sa spuna ca este romanca, isi pastreaza demnitatea nationala!

     Anul trecut am vazut un reportaj la TV , un cetatean care detinea o masina brenduita, pe  prelata laterala a TIR-ului  era arborat un pasaj din poezia lui Eminescu "Ce-ti doresc eu tine, dulce Romanie?'in spatele masinii  indemnul  " Nu uita ca esti roman!"omul colinda cu TIR-ul lumea...era mandru ca-i roman! marturisesc ca si eu sunt mandra si oriunde m-as duce si oricat de bine mi-ar fi... n-as schimba-o cu  nicio alta tara, desi, as fi putut face acest lucru....si, asa cum a spus unul dintre cei intrebati  de mine, tot la vorba asta as  ajunge - "fie painea cat de rea, tot mai buna in tara ta!"


Astept parerile voastre aici sau maine seara de la ora 21 accesand link-ul:RADIO PAPUCEL

     


42 de comentarii:

  1. Facem intre noi glume de genul celei cu "tara frumoasa, pacat ca-i locuita". ...cum bine ai scris...apoi, ne scuturam de conditia noastra de romani si declaram ca am pleca oriunde in lume...pe cand americanii, apropos de imn se ridica in picioare si isi asaza mana pe inima de cate ori aud imnul tarii, in orice colt al lumii ar fi...noi facem acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii ce-a spus Tutea?"Un tîmpit mai mare ca mine nu exista. Sa faci 13 ani de temnita pentru un popor de idioti! De asta numai eu am fost în stare..."el a acceptat puscaria, n-a plecat "oriunde"...dar ma intreb cu ce s-a ales?

      Ștergere
    2. Număr cu ghinion, avea dreptate Ţuţea Românul :)

      Ștergere
  2. Eminescu spunewaa asa:"Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară."Legat de imn...minunat gestul americanilor, la noi putini fac asta...pacat!

    RăspundețiȘtergere
  3. DA UN SUBIECT FOARTE INTERESANT SI BINE GANDIT .EU TRAIESC IN FRANTA DE 10 ANI DAR POT SA VA SPUN CA POATE SUNT MAI PATRIOTICA DECAT CEI RAMASA ACASA ..VA DAU EXEMPLE :SUNT MANDRA DE ORIGINEA MEA ..GANDESC ROMANESTE ..GATESC ROMANESTE ..PETREC ROMANESTE ..CUNOSC IMNUL TARII SI DE CATE ORI IL ASCULT MA PODIDESTE PLANSUL .ASCULT MUZICA ROMANEASCA IAR DE CATE ORI ACEA MELODIE CU ..NOI SUNTEM ROMANI..O ASCULT PLANG IAR VOLUMUL IL DAU LA MAXIM CHIAR DACA DERANJEZ VECINII LOCUIND LA BLOC...ROAMNIA A FOST ..ESTE SI VA RAMANE TARA MEA UNDE ODATA MA VOI INTOARCE ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imnul ma fascineaza, istoria noastra ma fascineaza si de asemenea obiceiurile noastre ma fascineaza....POATE E SI DEFORMATIE PROFESIONALA!

      Ștergere
    2. Dragă "Anonim"(ă), dacă eşti aşa de... patriotică, de ce nu vii acasă, cum au făcut paşoptiştii, că aşaaaaaaa, să te-mbuibi "româneşte", acolo, unde înafară de dorul de-acasă toate ţin cu tine, să chiui cu sarmale şi mititei pe masă cînd acasă românul munceşte pentru un blid de linte pe zi, asta nu rezolvă problema, chiar dacă cunoşti şi imnul şi te mai pridideşte şi plînsul !

      Ștergere
    3. Carmen, pentru ca asa o cheama pe ascultatoarea postului nostru de radio, e plecata in Franta spre a fi aproape de copii ei, are doua fete casatorite in Franta...

      Ștergere
  4. Românii sunt patrioţi? Eu cred că da. Românii sunt patrioţi! Până la urmă patriot este o persoană care își iubește ţara și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei. Cred că aproape fiecare român ar fi gata să lupte pentru interesele țării, pentru înflorirea ei… trebuie să facem asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, trebuie asa cum spui, dar oare cati simt asta?

      Ștergere
  5. Hai sa ne iubim tara, hai sa ne promovam tara, hai sa ne respectam tara, hai sa ne iubim ca in povesti si poate..incet, incet..cine stie.. o sa devenim ceea ce ne este menit sa fim: un popor maret! Sunt mandru ca sunt roman pana in maduva oaselor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos spus! sa ne respectam tara! astfel ne respectam pe noi insine!

      Ștergere
  6. Voi raspunde prin vorbele lui Plesu din " eseul"Mandria de a fi roman..ca prea bine le spune:"Nu poti fi mandru (sau rusinat) de o calitate pe care n-ai obtinut-o prin merit sau prin optiune.

    Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile. Te-ai trezit roman, asa cum te-ai trezit barbat sau femeie, brunet sau blond, inalt sau scund. A spune, asadar, “sunt mandru ca sunt roman” e totuna cu a spune “sunt mandru ca am nasul carn”, sau “sunt mandru ca am ochi albastri”. Intrucat a fi roman nu e o alegere personala si nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare innascuta, nici mandria, nici jena, nici recunostiinta, nici insatisfactia n-au ce cauta aici. Mai departe: nu poti fi mandru de a apartine unei categorii atat de largi, incat ea contine, inevitabil, elemente contradictorii. Nu poti spune “sunt mandru ca sunt om”. Exista oameni care justifica, eventual, mandria de a fi om, dar exista si cazaturi, ticalosi, rebuturi, care fac specia de ras. La fel, exista romani de a caror concetatenie poti fi flatat, si exista altii care ne strica firma."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Mandria de a fi roman", nu stiu daca trebuie"amendata" sa zic asa...dar,vorba siberianului,pe mine "asa m-a prins inghetul" : visatoare, optimista si plin de speranta si iluzii nu intamplator si denumirea blogului ! :D

      Ștergere
  7. marioara toader4 mai 2012 la 08:06

    Foarte frumos blog!! Multi consider patriotismul un sentiment desuet.. Eu consider ca orice om,orice roman..chiar daca nu striga in patru zari ca isi iubeste tzara....o simte!!!Poti sa nu-ti iubesti parintii si casa parinteasca?,poti sa nu tresari cand infloresc ciresii ,zarzarii din curte?,poti sa fii indiferent cand vin sarbatorile noastre de suflet..poti sa ramai de piatra cand te plimbi pe un camp plin de flori,cand bei apa de la izvor..sau cand rupi o floare de pe o stanca ...oo si cate lucruri ne storc lacrimi de fericire!.Doar ca noi romanii,fatza de americani ..de exemplu..ne iubim tzara altfel..Suntem sensibili ,iubim din tot sufletul tot ce ne inconjoara..dar nu afisam..Poate suntem introvertiti...sentiment ce vine din comunismul prea lung ce ne-a inchis gurile si ne-a facut sa iubim ..IN NOI!!Ca suntem aici..ca suntem afara..nu conteaza!! Nimeni nu iti poate lua certificatul de patriot!! Ca unii au plecat si ca altii au ramas aici...tzine de sansa ,de curaj...poate de destin..Nu condamnati fara sa stiti ce este in sufletul fiecaruia de aici sau de dincolo..Romanul este patriot! I s-a furat tot..dar nimeni nu-i poate fura iubirea..si romanul iubeste!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos commentul tau! numai un om de litere cum esti tu putea sa-l spuna in cuvinte atat de frumoase!Multumesc Marioara, te astept diseara la radio sa dezbatem tema!..poate imi dai si bucuria de a te avea in direct!

    RăspundețiȘtergere
  9. STANCULESCU DUMIT RU4 mai 2012 la 08:40

    Scuze, dar nu am acest sentiment intr-o tzara care nu-mi dovedeste nimic bun...E parerea mea si nu o dezic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DOVEZILE SUNTEM NOI...ce facem sa ne fie mai bine?CATI DINTRE NOI INTREPRINDEM CEVA AICI...? CATI NE STRADUIM SA PRODUCEM CEVA AICI...INCURAJAM CHINEZISMELE!!!cam asta facem! dar asta e o alta poveste voi aborda-o in alta emisiune!

      Ștergere
    2. STANCULESCU DUMITRU4 mai 2012 la 08:49

      John Kennedy avea o vorba.Pina sa-i ceri tu Americii ceva gandaste-te ce ai facut tu pt America!

      Ștergere
    3. O VORBA INTELEAPTA...MI SE PARE INTELIGENT RASPUNSUL!

      Ștergere
    4. marioara toader4 mai 2012 la 13:43

      Draga domnule Stanculescu,nu rupeti notiunea de tzara de notiunea de om...oricat ati fi de dezamagit.,Tzara mea nu inseamna conducatorii...inseamna parintii mei ,bunicii mei,strabunicii mei....inseamna muntii ,campiile..si as putea continua..Imi cer scuze daca va supar...Nu cred ca puteti iubi mai mult pe Edgar Allan Poe, de exemplu , decat Mioritza..

      Ștergere
    5. Superb raspunsul tau Marioara, m-a luat cu fiori ultimul tau cuvant, legat de Miorita...MULTUMESC!

      Ștergere
  10. Ionut - Belgia4 mai 2012 la 17:43

    Departe de casa, de tara, intr-o lume mult mai dezvoltata si mai civilizata decat Romania, copiii mei au invatat ceva ce nu au stiut pana atunci: "patriotismul"; bucuria ca avem valori cu care ne putem mandri, dar si revolta impotriva acelor semeni care nu ne fac cinste; dulceata sentimentului de a avea o casa la care sa te intorci precum si confortul starii de a-ti fi bine acasa, printre ai tai; bucuria si in acelasi timp durerea de a fi la fel ca ceilalti si totusi, atat de diferiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti romanii trebuie sa ne iubim tara si valorile neamului.Am lucrat ca muzeograf 2o de ani...stiu ce spui...Citeste, cunoaste-ti istoria, trece-o prin filtrul propriei tale minti nu o lua prefabricata, invata-ti cantecele populare si limba, invata traditiile neamului si dupa aia vezi altfel, sau simti altfel acest sentiment.

      Ștergere
  11. Eu ZIC CA AR TREBUI SA FIM MANDRI DE "MOSTENIRILE" SPIRITUALE, de oamenii care au facut ca Romania sa fie cunoscuta peste hotare....Decebal, Regina MARIA, George Enescu, Dumitru Prunariu, Constantin Brancusi, Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Traian Vuia, Henri Coanda si lista ar fi mult mai lunga...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Patriotism inseamna sa-ti iubesti tara si poporul, oamenii de bine, care fac ceva pentru tara asta.
      Apoi patriotismul e cumva legat de valori morale, corect! fara educatie morala nu poate exista patriotism.

      Ștergere
  12. De ce ar trebui sa fiim patrioti? De ce nu este suficient sa fiim "OAMENI" ?
    De ce ar trebui sa-l stimez pe mutu (fiind cel mai bun fotbalist roman) mai mult decat pe messi (care e mult mai bun decat mutu).
    De ce sa nu apreciem/stimam valoarea, indiferent din ce colt al lumii ar veni ea.

    De la "patriotism", "religie", "nationalism" .. au pornit multe razboaie care au adus doar moarte si viata mai rea. Toate aceste metode de a "partitiona" oamenii in mai multe categorii artificiale (nationalitatea, religia, sexul,..) ne-au adus doar dezavantaje.
    Daca vrem o lumea mai frumoasa, mai pasnica, mai multa bunastare, atunci trebuie sa fiim mai uniti, indiferent de locul unde ne-am nascut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Patriotismul se invatza , la fel ca matematica. Te face sa fii mandru ca esti roman. E alegerea ta sa te simti hot, violator, lenes sau sa te simti inteligent, innovator, curajos, harnic ca si roman. E alegerea ta in cazul in care stii ambele variante, bineinteles. Toate popoarele au uscaturi care isi denigreaza propriul popor, doar ca raman la nivel inofensiv, e pb de marketing de imagine de tara. Noi ne promovam singuri defectele, si e din ce in ce mai usor sa gasesti tradatori.

      Ștergere
    2. Dragostea de tara nu trebuie impusa, ci simtita.

      Ștergere
    3. Patriotismul nu se inavata si nu apare in locuri special amenajate....
      E sau nu e. Il simti sau nu.

      Ștergere
  13. Sunt de acord ca a trambita patriotismul este o chestie indecenta!
    Exista multi parioti care sunt revoltati si isi doresc altceva pentru patria lor si fac tot ce pot pentru a schimba ceva chiar daca asta poate parea unora tradare!
    Era o vreme cand a spune te iubesc era momentul cand incepea sfarsitul, adica aveai nevoie sa auzi cuvintele ca sa mai crezi ca este adevarat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai si tu dreptate cu te iubesc-ul...multumesc ca ai trecut!

      Ștergere
  14. Patriotismul se invata. Este rezultatul unui contract intre stat si cetatean in baza caruia cetateanul ofera taxe, sustinere, incredere si loialitate statului in timp ce statul ofera la schimb servicii de tipul celor medicale, de sanatate, siguranta etc.. Daca statul ofera aceste servicii, cetateanul are toate motivele sa-si iubeasca tara si sa ramana loiala acesteia, adica sa fie patriot. Daca, asa cum se intampla in Romania si in alte tari, statul nu-si onoreaza obligatia de a asigura aceste servicii (fie nu le ofera, fie le ofera defectuos), nici cetateanul nu va mai plati taxe, nu va mai avea incredere in autoritati, nu-si va mai iubi patria.

    Asa ca e greu sa fii patriot roman in vremurile noastre. Numai o imbunatatire a modului in care functioneaza statul (si asta depinde de atitudinea si actiunile cetatenilor de rand) poate inmuguri patriotismul in randul romanilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Patriotismul nu se invata, se traieste. Patriotismul inseamna dragoste de tara.
      In general, iubesti fara un motiv anume. Iubesti pur si simplu. Nu exista conditionare in iubire cum nu exista nici in legatura cu patriotismul.

      Ștergere
  15. PATRIOTISM OLGA? OARE MAI EXISTA ASA CEVA? POATE VORBI DESPRE PATRIOTOSM O PERSOANA PLECATA DIN TARA? IMI PARE RAU, EU NU CRED
    sint PISICUL MIC







    /

    RăspundețiȘtergere
  16. Si eu cred ca afi patriot, inseamna sa te daruiesti tarii tale cu tot ce ai, cu tot ce poti, apoi sa astepti sa iti ofere si ea ceva, sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Esti patriot atunci cand sadesti un pom, o floare, cand arunci hartia la cos, nu pe strada, cand ii respecti pe ceilalti,cand iti faci datoria la locul de munca, cand ...
    Faptele ar trebui sa spuna despre cineva ca e patriot!
    Vorbele sunt doar vorbe, chiar daca sunt frumos mestesugite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marada, fiecare incercam intr-un fel sau altul sa facem dovada, ca unii nu ating pragul de bine si raman la satisfactor tine absolut de credinta fiecaruia!

      Ștergere
  18. va veni un moment pt fiecare, sunt convins cand va afla daca e patriot sau nu. mai devreme sau mai tarziu. legat de felul in care arata si unul si altul acest lucru, cred cu tarie ca e acelasi lucru ca si cu credinta in Dumnezeu. nu e neaparat nevoie sa arati acest lucru cat mai ales sa simti, sa vibrezi, sa iubesti, sa gandesti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tiee!!! importanta este vibratia fata de tot ce-i romanesc!

      Ștergere