Blog premiat

miercuri, 14 martie 2012

Putin despre anturaj

     O vorba  bine cunoscuta de noi toti spune"Cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti"...si nu este intamplatoare discutia si articolul de  azi,  pentru ca  a fost provocata de un prieten care m-a indemnat sa discutam la radio despre  anturaj... zis si facut! ...conteaza foarte mult pentru  mine tot ceea ce vine din partea ascultatorilor si evident din partea celor apropiati mie, astfel incat  incerc sa " creionez" in cateva idei  parerea mea.
     Anturajul mi se pare foarte important mai ales in  perioada  in care ne formam si educam stilul de viata, imi  amintesc ca eram la liceu si aveam o colega care fuma, era o buna prietena de-a mea, sefa de  promotie, periculos de inteligenta, dar, se apucase cam repede de fumat!...ma mai imbia si pe mine cu cate-o tigara, si pentru ca o apreciam foarte tare, chiar nu puteam s-o refuz...asa azi, asa maine...ca ma trezisesm la un moment dat ca vreau sa am tigarile mele, asta in conditiile in care eram in clasa a XI -a si banii mei de cheltuiala erau nu chiar foarte multi, noroc, ca ma simtise mama la un moment dat si puterea ei de convingere a fost mare...astfel incat in afara faptului ca am mai aprins cate-o tigara asa,din cand in cand la o petrecere unde se fuma si indirect participam pasiv si eu...preferand astfel sa fie tigara mea...nu fumul altora!
     In fine cred ca a fost si o forma de teribilism la inceput, pentru ca acea fata pentru mine era  un etalon pe care  as fi vrut sa-l urmez!...pasiunea pentru dans cred ca tot de la ea am imprumutat-o, m-a invatat chiar si dansul oshenesc, care este unul mai dificil,  sincopat...ea fiind oshanca  get beget!...ce-mi placea insa foarte mult la ea era ca avea patima cititului ca si mine...ne petreceam sfarsiturile de saptamana ba la mine acasa , ba la ea...si reuseam sa stam ore intregi asa  in tacere , dar fiecare cu romanul ei in mana!..ei dar si aici era o motivatie...sau mai bine spus o competitie...pentru ca aveam o profesoara de limba romana extrem de pretentioasa si aprecia mult nu pe cei care citeau  cartile din lectura obligatorie ci pe cei care  citisera lectura suplimentara  din   scriitorii indicati de ea...si apoi cred ca era  culmea sa ma fi lasat  eu mai prejos decat prietena mea!
     Mai lipsea sa consume si alcool , ca asta ar fi pus capac la toate!..insa la acest capitol, imi amintesc ca s-a intamplat ceva neplacut in ce priveste anturajul fetelor mele, aveau o prietena a carei mama plecase definitiv in Franta si o lasase pe fetita in grija sotului si bunicii acesteia,  trauma fetitei de 10 ani, n-a fost una mica...dimpotriva.. tatal fetitei si-a refacut viata, s-a recasatorit, iar fetita a ramas in grija bunicii...fetele mele au cunoscut-o in perioada liceului, s-au atasat de ea foarte tare, este o fata desteapta, stilata, citita si poate ca avand prietenii care nu erau de ea a prins si placerea bauturii, cert este ca o data cand  plecata fiind cu sotul meu peste hotare in concediu si lasand  in grija mamei mele fetele...am observat la intoarcere ceva...aveam o colectie imensa de sticlute de bautura  in miniatura, iar stergand praful de pe ele la intoarcere, am vazut ca sunt violate...hmmmm!! mi-am zis! nu se poate, le aveam de atat timp acolo si fetele mele nu au fost tentate sa le deschida pana atunci...deci? compania cu fata care venise la ele pentru cateva zile, n-a fost una benefica...sigur, am luat-o ca pe o curiozitate , dar le-am explicat  asa pe intelesul lor ca aceasta curiozitate e daunatoare.Nu au renuntat la prietenia cu fata ...sunt prietene si acum dar...mai rarut..ca-i mai dragut...stiti cum se spune!Si apoi ma intreb si va intreb si pe voi ceva... poti renunta la prieteni daca ei au  vicii?
   Cam greu as zice eu, dar vorba cuiva....rau cu rau... dar, mai rau fara rau!!    ....anturajul  bata-l vina  sursa tuturor relelor? sau e ca o perche de pantofi sau o haina dintr-un magazin...le vezi, iti plac..te uiti la pret, le probezi, daca iti vin bine le iei ...daca nu ...spui ca te mai gandesti  si pana maine iti trece!..gasesti o cale de mijloc in acest fel..ai incercat...nu ti s-a potrivit si spui  ca la jocul de carti - PAS!..PENTRU CA TE VREI INTREG SI SANATOS!!


EDIT LATER:
      Ceasca de ceai e oferita de prietenii radioului  nostru RADIO PAPUCEL&PUPACEL

8 comentarii:

  1. Anturajul este reprezentat de mediul social al unei persoane. De cele mai multe ori oamenii, iau decizii in functie de prietenii pe care ii au: nu ascult muzica "aia" pentru ca prietenii mei nu o asculta, nu-mi iau un anumit gen de haine pentru ca o sa fiu judecat de ei si tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai procedat bine cu fetele tale...
    De cele mai multe ori parintii considera ca ei sunt cei care trebuie sa hotarasca totul pentru copiii lor, reusind astfel sa creeze anumite situatii de tensiune si sa genereze un comportament timid si retras al copilului.
    Ca parinte, trebuie sa constientizezi faptul ca nu poti tine locul prietenilor copilului tau. Acesta are nevoie de persoane de varsta apropiata, care sa aiba aproimativ aceleasi ocupatii si uneori chiar aceleasi trairi sau sentimente.
    Anturajul poate sa influenteze comportamentul copilului in bine sau in rau, ca parinte trebuie sa incerci sa-l asculti si sa-i dai voie sa-si exprime sentimentele incercand sa-i explici si opinia ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Prietenii pot fii de mai multe feluri:
    - cu care te intalnesti la petreceri sau la scoala;
    - prietenul model;
    - prieteni langa care ai crescut;
    - prieteni apropiati;
    - cel mai bun prieten;
    De cele mai multe ori, in viata noastra aceeasi persoana poate avea mai multe roluri, poate sa ne fie model, persoana alaturi de care am crescut, vecinul de alaturi si cel mai bun prieten.
    Pentru copilului tau, prietenii pot fi o sursa pentru respectul de sine, o sursa de afectiune si de cele mai multe ori, un bun suport la nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anturajul....Da,draga me Olga..toata viatza cautam...cautam oameni asemeni noua...Dar pana ii cunosti cu adevarat...trece timp..uneori in favoarea,alteori in defavoarea noastra..Dupa mine conteaza foarte mult in ce anturaj esti ,la orice varsta ..Insa cred ca ,in primul rand,educatia de acasa ..ea te va ajuta sa nu cazi in capcane,sa nu te lasi dus de val..Apoi iubirea!!!....cand stii ca cineva te iubeste cu adevarat te vei lasa salvat de iubire..fie a parintilor sau a copiilor,, fie a fratilor..fie iubirea unui suflet pereche..Eu cred ca doar acei oameni care nu se simt iubiti..se pot pierde intr-un anturaj nesanatos..Asta nu inseamna ca nu luam totusi plasa mereu de la viatza..Sunt in jur multi,foarte multi oameni falsi,interesati,invidiosi,mici la suflet..care ne dezamagesc..Dar ..important este sa ..mergi mai departe!! Eu asta fac mereu..si privesc in urma..nu cu ura..,nu cunosc acest sentiment...poate cu un zambet amar ..dar sigur cu oarecare mila..pentru aceste suflete pierdute nu de anturaj ci de propria lor nimicnicie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Toti avem nevoie de prieteni. Ei sunt cei cu care ne distram, vorbim, cei care ne ajuta sa trecem peste momentele grele si care ne sprijina sau ne sunt alaturi atunci cand avem nevoie de un suport moral.
    Ce se intampla insa atunci cand anturajul nostru nu este unul tocmai potrivit varstei si stilului nostru de viata ? Exista doua posibilitati : Fie ne alegem cu grija prietenii, inainte sa se ajunga la situatii limita, fie renuntam la ei, abia dupa ce realizam ca nu sunt acei prieteni buni pe care ni i-am imaginat, gata sa ne ajute si care, credeam noi, ne vor mereu binele. In cazul in care alegem a doua varianta, exista riscul sa fie tardiv…
    Cum iti alegi prietenii ? Cum iti dai seama daca merita sau nu sa iti fie prieteni ? Ce inseamna pentru tine un anturaj nepotrivit si cum ai defini un prieten bun ?Intrebari care se pot pune intr-o alta emisiune de-a ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista doua variante,da!! : fie iti cauti alt anturaj, renuntand astfel la prietenii actuali, fie incerci sa le schimbi putin pe fetele din gasca ta sau pur si simplu te abtii sa vorbesti ca ele. Explica-le frumos ca nu-ti place spre exemplu, sa fii apelata "fa" si ca ti-ar placea ca si ele sa renunte la acest obicei sau macar sa nu mai foloseasca acest termen atunci cand ti se adreseaza tie. Acest termen suna extrem de vulgar iar majoritatea baietilor prefera fetele care nu folosesc acelasi vocabular indecent pe care il folosesc ei. Care ar mai fi farmecul daca ai injura cot la cot cu iubitul tau ?! :P Puteti sa-i puneti pe cei din jur la respect fara a folosi un vocabular urat. Mai pe scurt : fara sa-i injurati. Astfel o sa dati dovada de superioritate, pentru ca voi nu va coborati la nivelul lor si puteti rezolva o problema fara a va preta la insulte sau injuraturi. Eu va garantez ca o sa fiti apreciate mult mai mult de ceilalti daca observa ca nu va comportati la fel de vulgar ca ei.
      Cat despre termenul "fa", acesta este o interjectie populara (se folosește ca adresare către o persoană de sex feminin), derivat din substantivul fata. Acestea fiind spuse, nu cred ca vreti sa va comparati cu cei de la tara... Alegeti un alt termen atunci cand va adresati una alteia. Inlocuiti acest termen cu "fata" sau gasiti un alt apelativ, mai dragut (bubu, pisu, iubita, etc. Sunt sigura ca veti gasi voi ceva simpatic care sa va ajute sa renuntati la acel apelativ).

      Ștergere
  6. Cum afli daca iti este cu adevarat cea mai buna prietena:

    Este dispusa sa vina acasa la tine atunci cand ai o problema, cu toate ca se afla in compania prietenului ei
    Nu se supara niciodata daca o suni la miezul noptii, plangand la telefon.
    Nu flirteaza cu prietenul tau si nu ti-a ‘furat’ niciodata unul dintre fostii iubiti, nici macar dupa ce te-ai despartit de ei.
    Nu te insulta si nu tipa la tine, incercand sa para superioara.
    Are incredere in tine si iti cere sfatul atunci cand are nevoie de o parere.
    Incearca sa te opreasca atunci cand o iei pe un drum gresit.
    Nu a divulgat niciodata secretele tale.
    Este una dintre putinele persoane care isi pot da seama singure ca esti suparata.
    Petrece mai mult timp cu tine dupa ce afla ca te-ai despartit de prietenul tau in incercarea de a te incuraja si de a te face sa zambesti.
    Esti prima pe care o suna atunci cand are nevoie de ajutor, de un sfat sau pur si simplu de cineva cu care sa vorbeasca.
    Nu iti este teama sa plangi in prezenta ei.
    Stie tot despre tine si iti spune sincer daca te-ai imbracat urat sau daca porti un machiaj prea strident dar fara sa te faca sa te simti prost.
    Petrece mai mult timp in compania ta decat in compania celorlalte prietene.
    Are mai multa incredere in parerea ta decat in cea a celorlalte amice.
    Te ‘acopera’ mereu atunci cand ai nevoie de cineva care sa spuna o mica minciuna in favoarea ta, ajutandu-te sa-ti atingi scopul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aruncand o privire asupra definitiei anturajului ramai doar cu chintesenta lucrului rau facut. Senzatia aceasta o ai si atunci cand spui ca cineva face parte dintr-un "anturaj". Nu adancesc definitii in dictionare...spun doar ceea ce viata ne arata la tot pasul. Anturajul este privit din partea negativa a lui... Cel mai des auzi ca pe cutare "l-a stricat" anturajul. Oare asa sa fie? Se pare ca da. Anturajul strica cel mai des caractere. Nu vei auzi ca un anturaj a dat "genii", ci din contra din anturaj au iesit oile negre ale societatii,. De ce o fi astfel m-am intrebat? Si gasesc raspuns, din pacate, chiar langa mine, si poate fiecare dintre noi avem exemple la indemana. Un copil bun, crescut intr-o familie de oameni verticali, care o viata se daruiesc sa creasca un vlastar care sa le calce pe urma poate la un moment dat sa aibe surpriza sa piarda din mana acel copil. Cum? Datorita anturajului. Intr-o zi mirajul grupui de la colt, care face lucruri interzise (bea, fumeaza, vorbeste colorat, etc) isi arunca tentaculele lugubre si prinde in plasa inocentul familiei. De aici pana la aderare la vicii nu mai este decat un pas. De ce sa fie cel mai slab din grup? De sa nu braveze si el? De ce sa nu fie teribilul din grup..si usor, usor ceea ce parintii s-au caznit sa insufle urmasulului lor se duce pe apa sambetei si la usa vor avea exact ceea ce nu doresc. Si ce este de facut? Mai multa atentie din partea parintilor, mai multa deschidere spre viciile oamenilor, mai multa adaptabilitate in relatiile cu oamenii si cu siguranta plaga negativa a anturajului se poate, daca nu stearsa cel putin atenuata.

    RăspundețiȘtergere