Blog premiat

joi, 23 februarie 2012

De ce gresim?

    "Daca cineva nu a gresit niciodata,  inseamna ca nu a  incercat sa fac nimic nou", spunea marele fizician Albert Einstein, asta presupune ca orice experinta noua te poate expune riscului de-a gresi...dar de ce gresim de fapt? asta e intrebarea? din prea multa graba? ...este graba unul din motive?...poate nu intamplator si proverbul"graba strica treaba", si hai sa recunosc ca aici eu  uneori excelez, si ma refer stric la tastatul mesajelor pe internet, asta mai ales de cand fac radio online, tastez in mare viteza, si ori adaug cate-o litera in plus, ori mai pierd cate unaa...mda...!!!si unde pui ca ma rusinez in secunda 2 dupa ce zaresc scrisul...noroc ca ascultatorii cu care interactionez realizeaza ca  viteza  bat-o   vina imi  joaca feste....
    Ehei, dar si treaba cu lenea, este un vector important,  lenea care  nu intamplator e numita "mare cucoana" e una din vina greselilor, asta pentru ca  ne este lene  de multe ori sa ne pregatim , sa ne documentam, sa planificam lucrurile cum trebuie, si uite asa...GRESIM!!...si dec aici pornesc regrete, pentru ca realizam ca am comis lucruri pe care le puteam  evita, daca  eram pregatiti asa cum se cuvine...
    Frica, este un alt motiv, de ce spun asta? pentru ca alegem sa facem altfel lucrurile de cum ne-am dori, din  cauza fricii, frica ne impinge sa procedam intr-un anume fel si tot din cauza ei nu vedem lucrurile in adevarata lor fata!...insa, stiti cum se spune"in tot raul este si un bine", si ajungem uneori chiar sa ne felicitam pentru  greseala mai mult sau mai putin voita...ma rog, asta in cazuri mai rare, dar se intampla!Mi s-a intamplat si mie sa gresesc si sa ajung sa cred ca de fapt a fost pasul cel mai  bun, pentru ca mi-a adus beneficii  de ordin  spiritual ba chiar pecuniar! dar...una peste alta, prostiile,cum le numim noi uneori greselile comise, sunt cele care au poate cea mai mare incarcatura  sentimentala, devin experientele noastre de viata, imi amintesc ca sotul meu D-zeu sa-l ierte avea o vorba"Oamenii normali invata din propriile greseli, oamenii destepti invata din greselile altora "..eu ma consider  un om normal si  trebuie sa recunosc ca mi se intampla chiar si  sa recidivez...asta oare  n-o insemna  altceva?  voi ce spuneti?
     Dar hai sa  le categorisim, exista greseli de iertat si greseli de neiertat? greseli mari si greseli mici?
     Ma intreb insa cine hotaraste daca e de iertat sau de neiertat?...fiecare in parte...bun!!! deci, ce ne facem cand ajungem la o greseala pe care o cumitem si este de neiertat, pentru ca stiti ca se mai spune si ca"a gresi e omeneste" sau, "numai cine nu  munceste nu greseste"...daca greseala e regretata de cel in cauza, oare nu e bine sa o trecem cu vederea?il "taxam" pe loc? etichetam  persoana respectiva fara sa realizam ca poate ea sufera si este dezamagita ca n-ai reusit sa-i intelegi greseala, poate ea astepta indurare...iar tu esti intransigent si  spui NU, si poate abia ai asteptat sa greseasca sa-ti arati superioritatea, sa-l "strangi cu usa" si sa-i spui - GATA!!
    Gustul superioritatii altora in fata  slabiciunilor tale, pe care le-ai avut  in fata  acelor persoane ramane unul amar...dar te ajuta sa cunosti oamenii mai bine.Personal cand am gresit, m-am cait, dar nici  cainta n-am transformat-o intr-o penitenta, am incercat sa  fac o instrospectie sa vad de ce am gresit...si sa pot gasi o cale  de reabilitare in fata celui care am gresit...voi cum procedati?Astept pareri, astept commenturile  voastre care  vor fi citite in timpul emisiunii"Cutiuta cu iluzii", de maine  intre orele 10-13, pe care o puteti auzi accesand urmatorul link:
RADIO PAPUCEL&PUPACEL

9 comentarii:

  1. O greseala nu e un simplu gest, ci o actiune intr-un context. Cand dezamagesti, e firesc sa fii evitat pentru ca, in fond oamenii se apara. Asteptarile lor in ceea ce priveste persoana care a gresit vizeaza un set de alte dezamagiri ulterioare, in baza ultimului eveniment. Ei vor sa evite asta, deci te evita pe tine, ca posibil mobil al dezamagirii.

    RăspundețiȘtergere
  2. gresim... din emotii, din asteptari, din iubire, din ura, din nestiinta, din dorinta de a afla mai mult, din nesimtire, din rauate, din nevoia de a fi noi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cele mai temute greseli sunt cele pe care le regretam in minutele urmatoare...acelea ne urmaresc multa vreme...

    RăspundețiȘtergere
  4. Spui bine, ca atunci cand invatam din greseli e un beneficiu, dar daca repetam, e cam periculos, ne duce la gandul ca poate nu a fost suficienta invatatura de minte...ca mai trebuia o "palma" spre a ne trezi la adevar!

    RăspundețiȘtergere
  5. NU STIM!!
    Sunt multumit pentru ca am gustat din ea si mi-a dat puterea sa merg!
    DECE?
    Raul vine ca un somn de departe
    Si te tine in asteptare
    Visez, vad, respir, ating!

    RăspundețiȘtergere
  6. Azi..ma grabesc sa plec la dentist,netul face pe nebunul..De ce gresim?? pai nu spunea Seneca ... " Errare humanum est…” Acelea despre care vorbesti tu..ca atunci cand tastam facem greseli..sunt doar scapari,draga mea,tin de cat de mult stapanim calculatorul..de graba de a raspunde ,de emotia de moment..se vede de la o posta cine greseste din graba cum zici tu si cine greseste din...alte motive gramaticale..Insa nu despre asta este vorba..Pe mine ma doare cand unii gresesc intentionat..sub masca naivitatii..De iertat iertam oricum dar ramanem cu un gust amar si mai invatzam o lectie..Pe cel care greseste pentru ca atat poate..iarta-l imediat,nu are rost sa-l taxezi pentru ca oricum nu ar pricepe.Evident,toti gresim...A-ti asuma asta e onorabil ....insa unii si-au facut "un obcei' din a gresi..asa considerand ei ca sunt nedectabili in ceea ce urmaresc de fapt. Dumnezeu sa-i ierte!!:))) Gata,ma claxoneaza..Fug la dentist..Pupici pentru toti ascultatori tai dragi de la RADIO PAPUCEL..si pentru cea mai dulce doamna a radiourilor,pentru tine,draga mea OLGA,regina pupiceilor!!Nu mai verific ce am scris..Iertate-mi fie greselile, de orice fel...ca si eu sunt tot om..

    RăspundețiȘtergere
  7. Femeile gresesc si in dragoste...."Puterea dragostei poate transforma un barbat" spun specialistii. Atunci cand femeile confunda puterea sexuala, de a atrage un barbat, cu puterea personala, care poate retine atentia unui barbat, ele gresesc fundamental. Odata ce barbatul a fost atras, ea poate avea probleme in a-l pastra si ramane din nou singura si macinata de dileme.

    RăspundețiȘtergere