Blog premiat

joi, 16 iunie 2011

Ce faci cand te enervezi?

Nu pot sa spun ca sunt o persoana care se enerveaza usor...sunt as zice  chiar calma si toleranta in majoritatea timpului,incerc sa ma detasez de situatiile care imi produc  stari de nervozitate,dar sunt un om viu si nimic din ce este omenesc nu mi-e strain, astfel ca  am momentele mele cand refulez,cand simt ca nu mai pot sa ma las" calcata pe coada" nu pot sa-mi stapanesc pornirile si ma eliberez pe loc de incarcarea negativa ,poate spunand in gand ceva "dragalas" sau poate spunand cu voce tare,depinde,de la caz la caz...cand o spun cu voce tare,evident ca ajung foarte curand sa regret,de cele mai multe ori cer scuze...chiar daca  poate persoana  careia i le adresez a fost chiar cea care m-a facut sa-mi ies din stapaniri...o fac pentru mine,pentru linistea mea...pentru ca apoi  chiar ma simt degajata,libera de incarcatura negativa...unii arunca  cu vorbe-sageti...deh! un fel de dartz in care vorbele sunt mai  tari ca orice sageata de la acel joc care pe undeva este  eliberator de  stress,jucam si eu candva...avem o prietena care avea un  salon cu jocuri...acel joc era preferatul meu...cand ma vedea suparata...deschidea jocul(era electronic, target -ul,avea limita de timp) si-mi aducea saculetul cu sagetile... imi spunea :"hai descarca-te si dupa aceea vii si discutam"...acum prietena a plecat definitiv in Austria,la Graz,a vandut salonul,a divortat si cred ca nu mai are nevoie de dartz,a gasit un om care nu-i mai face viata  amara....
  Aaaa,sunt convinsa ca multi dintre voi o sa-mi sugerati tehnici de autocontrol,tehnici pe care le folositi voi...si pe care eu le astept cu nerabdare...poate ele imi vor folosi in viitorul apropiat...cine stie? sau poate vor folosi, ascultatorilor mei,pentru ca vreau sa adresez intrebarea tuturor ascultatorilor de la  Radio Enigma Romania...off!! pacatosii astia de nervi cum au devenit ei atat de puternici ,cum pot ei sa ne scoata din minti?cum poate uneori furia asta distructiva,sa rupa prietenii de-o viata,cum poate degenera...gasim oare remedii ....ce spuneti dragii mei?

Edit later:
Am ales poza Oanei Mujea,o scriitoare  ,ea a fost asa imbracata  la o lansare de carte pe care a avut-o la Satu Mare...anul trecut.

17 comentarii:

  1. E drept ca uneori imi pierd si eu cumpatul si cel mai mult ma enervez atunci cand vreau sa ajut si persoana respectiva nu stie sa primeasca acest ajutor spunand ori un multumesc sau poate sa taca TU INCERCI SA FACI UN LUCRU BUN DUPA CARE PERS. PE CARE VOIAI SA O AJUTI INCEPE SA TE CORECTEZE,CA POATE AR FI FOST MAI BINE"ASA...'"Lucrul acesta ma scoate din sarite dar asta e!si mai sunt poate chestii minore de moment care ni se pot intampla zilnic stiu eu la cumparaturi cand cineva intra inaintea mea,mi se pare o lipsa de respect....cand circul cu un mijloc de transp. in comun si o femeie insarcinata ori o femeie cu un copil mic ,ori un batran stau in picioare si nimeni nu le ofera un loc dar iarasi spun asta e...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt o fire fff impulsiva si SPUN mereu ce gandesc, fara ocolisuri/. de multe ori asta mi-a adus si "note de plata" grele.

    De un an doi insa am inceput sa "intercalez" insa.... adica daca X ma enerveaza cumplit, inainte sa ma duc sa ii spun in fata asta, intercalez o actiune: dau un telefon, ma duc sa mananc ceva, beau un suc, scriu un mail etc.
    astfel, cand ma duc peste cel ce m-a enervat, parca nu ma mai duc cu tot arsenalul, ci nitel mai calma ...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand ai nervi esti ca un bebelus caruia i s-a luat jucaria. Fiecare dintre noi are perioade mai grele sau are stari de nervi nejustificate insa tocmai aici intervine controlul cand trebuie sa te gandesti ca, cei din jurul tau, nu au nici o vina ca tu esti nervoasa si prin comportamentul tau agresiv, te razbuni pe ei, lucru ce nu este de loc in regula.Acum e drept ma ajuta si varsta sa fiu mai rationala ,dar am avut si eu perioade in tinerete cand ma irita poate si privirea cuiva ,care pentru mine devenea suparatoare .Am mai invatat de la parinti zicala “lasa mania de azi pe maine “la mine a functionat cu succes in multe situatii .Sau proverbul “tacerea e de aur”si cate alte proverbe vin in ajutorul nostru pentru a ne determina sa ne linistim .Cand esti nervos trebuie sa te gandesti ce te enerveaza, care sunt cauzele si incearca sa le analizezi pentru a vedea cum poti evita asemenea situatii ce-ti produc o stare de iritabilitate.Nu cred ca avem propriu- zis probleme cu nervii, motiv pentru care nu cred ca, pentru acest lucru, trebuie sa mergem la medic, insa fiind la o varsta cand organismul nostru poate suporta modificari hormonale, cand hormonii uneori o iau razna, sau situatii critice de viata, cred ca trebuie sa acordam mai multa atentie modului nostru de comportare si sa evitam sa ne descarcam nervii pe cei din jurul nostru , care sigur ca au si ei problemele lor.Sa incearcam sa ne detasam de starile tensionale,sa incearcam sa ne gandim ca pentru a trai in aceasta lume important este sa comunici cu cei din jurul tau, cu sora ta ,cu copii tai ,cu prietenii si vom vedea ca, fiecare are problemele proprii pe care le ridica viata in fiacare zi si cand vom simti acest lucru iti vei da seama ca nu esti numai tu in aceasta situatie , insa se pare ca, doar tu iti lasi nervii fara control, in timp ce altii din jurul tau sunt in stare sa se stapaneasca. Fa mai multe plimbari in aer, citeste mai mult, stai mai putin la televizor si la calculator, pentru ca in special primavara- vara fiecare dintre noi are o sensibilitate anume. Pana la urma sansa de a-ti controla atitudinea sta in mainile tale . Trage aer in piept si numara pana la 10 .Cu calm ,a ta prietena care te iubeste !

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai invat sa fii mai rationala.Noi cu totii avem emotii,insa trebuie sa invatam cum sa le stapinim,fiindca de altfel am deveni niste"animale".Sa stii cum sa-ti controlezi emotiile este o arta,care se invata.Ca sa o incepi a stapini trebuie sa pornesti de la a-ti folosi cat mai des creierul si vocea interioara,ci nu de sistemul emotional.Discuta cu tine insuti si vezi daca merita sa faci o astfel de agitatie.Gindeste-te la consecinte-iti pierzi din sanatate,arati ridicol in fata ta si a altora care te privesc...etc.Eu incerc sa nu ma enervezi sa fiu cat mai calma si sa evit conflictele care mi-ar dauana atat sanatatii cat si relatiei cu oamenii .

    RăspundețiȘtergere
  5. Îţi dăm noi sfaturi, dar nu cred că este de ajuns . Sorry!
    Păi, uite ce-ţi sugerez eu, poate ar trebui să fii mult mai atent atunci când vorbeşti cu cineva, sau când faci o activitate. Când simţi că te enervezi sau ceva asemănător, doar opreşte-te. Încetează orice faci şi încearcă să te linişteşti.
    Dacă vorbeşti cu cineva care te enervează, pur şi simplu opreşte-te din vorbit. Spune-i că nu mai aveţi ce vorbi, sau las-o pe persoana respectivă să "căştige". Mai lasă de la tine, mai învaţă să pierzi.poţi să laşi de la tine,să-i laşi pe ceilalţi intenţionat să câştige, şi aşa te vei obişnui cu sentimentul. Trebuie să te obişnuieşti cu amândoua, iar cu timpul nu te mai enerva mereu.
    Dar ai nevoie de mult control! Încearcă să te calmezi singur atunci când eşti nervos, pentru că vei face lucruri pe care le vei regreta.
    Controlează-te. Eşti tu şi numai tu te poţi controla, te poţi schimba.
    Eşti tu iute la mânie, dar totul se poate îndrepta dacă chiar vrei. Gândeş-te de 2 ori înainte să faci ceva, şi ţi-am spus, proşte-te din activităţi care te pot aprinde, nu de tot, dar până rezişti, iar cu timpul, după execiţii de genul acesta, va creşte nivelul tău de a suporta stresul, şi de aţi învinge orgoliul.
    Succes!Radu

    RăspundețiȘtergere
  6. Singurul lucru este de a-ti impune singur atunci cand te enervezi sa te calmezi,de exemplu esti foarte nervos si tu in mintea ta constientizezi asta asa ca singur in mintea ta zici calmeaza-te ,calmeaza-te stiu ca poate ti se pare o prostie dar merge sa sti si atunci cand cineva te enerveaza pleaca de langa a acea persoana incerca sa te gandesti la altceva....cu respect,Nelu

    RăspundețiȘtergere
  7. Spune-mi ce zodie esti... ca sa iti spun cine te enerveaza....Taur: te scoate din minti atunci cand esti luata peste picior asa din senin fara nici un motiv aparent, iar faptul ca persoana respectiva se ascunde sub fraza "dar nu a fost decat o gluma" nu te linisteste cu nimic, asa ca ori tace din gura ori se va trezi cu un perete de indiferenta din partea ta.ha,ha,ha ....pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca nervii imi sunt creati de o persoana anume, ma calmez enervand la randul meu acea persoana. Daca e un obiect, ii blestem creatorii si rudele de-al treilea neam. La calculator mai pocnesc tastatura, biroul sau monitorul. Dar nu mereu am iesiri "violente", se intampla sa raman foarte tacut si sa dau de inteles persoanei ca trebuie sa fiu lasat in pace, 5 minute, o ora, o zi, mai multe, depinde ce stare de spirit aveam in momentele de dinainte.

    RăspundețiȘtergere
  9. De enervat, ma enervez destul de repede ...
    Cel mai comod imi e sa ma descarc injurad (asta se intampla de multe ori cand ma joc pe pc), dar mai sunt si alte variante:

    - dau drumu la muzica, am arunc in pat si meditez
    - las totul balta pt 5 minute ca sa-mi revin
    - fumez o tigara
    - ma duc sa ma plimb
    - rad
    - enervez si eu la randul meu pe cel care ma necajeste

    ... depinde de situatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, depinde de intesitatea nervilor, dar o iau pe cea maxima si cam cum reactionez : zic inapoi, nu injur, dar jignesc apoi cand realizez ca zic lucruri care mai tarziu am sa le regret ma retrag foarte repede si vreau sa fiu eu cu mine, liniste..imi trec nervii foarte repede in felul asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce faci cand te enerveaza la maxim o persoana, dar esti practic obligat sa il/o suporti si sa te si porti frumos pe deasupra?
    Ai raspunsul la intrebare? sau il dau eu pe al meu?
    Nu pot face altceva decat sa ma inarmez cu multa rabdare, sa am nervi de otel si sa pot parea cat mai amabil cu putinta in conditiile date,fara a sugera antipatia cu expresia fetei ,felul de a vorbi si de a ma purta cu persoana respectiva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu poti pentruca atunci cand esti nervos nu mai esti constient de ce faci si ce spui eu am patito intradevar ajunji la sentimentul de a regreta dar pur si simplu ma iau nervi pe dinainte si nu mai esti constien intelegi

      Ștergere
  12. Trag aer in piept si pur si simplu ma gandesc la altceva/sau fac ceva sa imi distraga atentia(ascult muzica,vorbesc cu alta persoana)..asa cum spunea si Cornel...mai trag o tigara! sau ma duc la plimbare...

    RăspundețiȘtergere
  13. Hmmm...dificila problema la care de obicei nu exista o solutie fixa. Fiecare are metodele lui, legate de caracter, personalitate si asa mai departe. Deseori o rugaciune, o plimbare prin natura sau un hobby ne pot aduce pe calea normala. Salutari si toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  14. Intorc spatele si plec, spunandu-mi:nu merita!

    RăspundețiȘtergere
  15. Offtopic : Despre Liviu Capitan ... cel al carui blog il urmaresti - http://www.claudiu-savu.info/2011/06/cu-arama-pe-fata.html

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand ma enervez...schimb spatiul, camera...si imi dau un ragaz de timp pentru a vedea ce ma deranjeaza cu adevarat. Iar acest lucru ma ajuta sa ma cunosc si de aici seninatatea de a privi, detasata un conflict.

    RăspundețiȘtergere