Blog premiat

joi, 12 mai 2011

Tradarea

    Cineva imi  spunea in legatura cu tradarea prietenilor : daca te tradeaza o data e vina lui, daca te tradeaza si-a doua oara e vina ta, nu trebuia sa-ti mai fie prieten....cat adevar spunea!
    Ma simt extrem de vinovata....ma gandesc la faptul  ca poate el va pierde o prietena,eu pierd ...dar,...ce pierd de fapt?un nimic....poate n-a fost nimic,si m-am iluzionat din nou,nu cer nimanui sa-mi promita ceva,asta pentru ca viata e imprevizibila si cand promisiunea data nu e respectata ajungi la dezabuzari...dar poate am cerut altceva,mult mai putin,daca nici putinul acela nu a putut fi oferit,ma gandesc daca i-as fi cerut sa faca sacrificii ce s-ar fi intamplat?
    Despre acel putin ar fi multe de spus adica,mai precis ai momente in viata cand vrei sa simti ca cineva reuseste sa-ti aline sufletul,poate sufletul tau atins din diferite motive,sufera,.....astepti o "compresa" o vorba care sa te linisteasca,si daca ea nu apare,te intrebi daca nu cumva ai crezut prea mult in acel prieten,daca nu cumva i-ai acordat prea mult credit....
    Poate s-au adunat prea multe"gauri" asta apropos de povestioara din ciclul primar care se numea"Cuiul"...cand un tata s-a hotarat sa bata  un cui la fiecare greseala a fiului sau ,la un moment dat se umpluse usa cu cuie.Tatal cade pe patul de moarte,fiul sau vrea sa faca cate-o fapta buna si la fiecare fapta buna sa scoata un cui din usa...ajunge in final sa faca suficiente fapte bune incat sa scoata toate cuiele,fericit se duce la tatal sau si-i spune:
    -tata, nu mai e niciun cui in usa! 
     Tatal sau raspunde:
    -DAR GAURILE????
Ma intreb acum, fac bine daca spun prietenului meu,la revedere si adio,sau mai astept urmatoarele"cuie"?
Voi ce parere aveti?Si nu ma refer aici la tradarea in dragoste ci la tradarea aceea intre prieteni pur si simplu,cand stii ca ai incredintat un secret  cuiva si el a fost" rasuflat"....
E greu sa respectam prietenii,dar poate as avea o rugaminte la voi toti - respectati-va opiniile si dorintele si nu va lasati calcati atata in picioare! viata-i scurta! nu poti schimba oamenii oricat ai vrea! cu siguranta fericirea o  veti gasi doar cu o persoana care are si respecta aceleasi valori ca si tine!
     De la mal de mare,gandurile mele sa va aline sufletele,sa aveti parte de un sfarsit de saptamana implinitor!

ALEXANDRU ARŞINEL - Inimă, copil hai-hui
   
  Asculta  mai multe  audio   diverse

18 comentarii:

  1. Intr-o zi fiecare om va fi tradat...chiar daca daruieste tot ce are mai bun si frumos la inceput.Mananci un sac de sare cu cel cel ai langa tine..si tot nu reusesti sa-l cunosti bine...OZI BUNA ITI DORESC!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos A ÎNVIAT !
    ~
    Stimată doamnă "tasha" !
    Trădarea îmbracă diferite forme !
    Eu, gândesc despre mine însumi că ÎL TRĂDEZ pe Mântuitorul nostru, prin fiecare "greşeală" pe care O COMIT, cu voie, sau fără voie, cu ştiinţă, sau fără. Deci, fac parte dintre TRĂDĂTORI ! Îmi rămâne doar atât: SĂ MĂ ROG pentru Îndreptare, pentru Luminare, pentru Împlinirea VOII lui Dumnezeu (nu a mea !).
    Eu am constatat că (noi toţi !) eu greşesc CHIAR când vreau să fac BINE !
    Mai ales dacă ÎMI IMPUN acel "BINE" ... al meu ! Chiar dacă-i "de BINE", trebuie să fie şi PRIMIT ca atare ! Nu trebuie RESPINS !
    ~
    Trădarea "celorlalţi", ŞTIU (căci am trăit, trăiesc, voi trăi) că DOARE, mai ales dacă ne afectează DIRECT (personal).
    Putem încerca SĂ IERTĂM ! Dar în nici un caz NU PUTEM UITA !!!
    Pentru a putea avea GRIJA altuia, TREBUIE să o păstrăm VIE ... şi GRIJĂ noastră înşine !
    Ca şi Sănătatea, Bucuria (Împărtăşirea ei, mai ales), CREZ-ul etc. !
    ~
    Acum, las loc şi altora, pentru OPINII ! Căci, sunt multe de spus, dar şi DE FĂCUT !
    ~
    Cornelius, :)

    RăspundețiȘtergere
  3. după legea creștinească trebuie să iertăm, dar dacă-l bagi în p ... mă-sii, sunt sigură, D-zeu te va ierta, ai circumstanțe atenuante. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonimule,
    asa o fi....nu pot sa te contrazic,dar parca avea Caragiale o vorba"tradare,tradare...dar sa stim si noi.." :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Cornelius,
    Asa este, tradarea imbraca forme diferite...
    Unii oameni insala din simpla placere, din voluptatea de a-l insela pe celalalt.
    Este si aceasta o boala, destul de periculoasa, daca nu chiar maligna. Multi dintre acesti impatimiti in ale tradarii nu isi dau seama, insa, ca isi fura singuri caciula, atunci cand incearca sa insele increderea celuilalt. Increderea este un dar pe care il primesti neconditionat, dar, pe care, in timp, trebuie sa dovedesti ca il meriti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Există grade şi trepte în trădare, ca şi în dragoste. Dacă e un mărunţiş, e un semnal de alarmă. Atunci înţelegi că trebuie să te distanţezi de personajul respectiv şi să tai intimităţile cu el, comunicându-i doar elemente generale, pe care le ştiu şi le află toţi ceilalţi. Dacă e ceva important sau personal, tai relaţia de tot, retrag ambasada şi rămân la nivel de salut cu persoana respectivă. În general, ne e teamă să rupem o relaţie din cauza singurătăţii. Omul e un animal gregar şi se teme de izolare, fiindcă e vulnerabil. Dar mai bine singur, decât prost însoţit, spune o vorbă înţeleaptă...

    RăspundețiȘtergere
  7. Tradare , adio , iertare . Iata o ecuatie complicata . Spun asta pentru ca eu am o vorba (ce-i drept nu e a mea vorba ) : " Nu vreau sa ma cert cu nimeni pentru ca viata e atat de scurta incat nu am timp sa ma impac !" . Dar cu toate acestea eu as spune ca degeaba cineva "scoate cuiele" daca "gaurile" raman neastupate . Mereau acele "gauri" le vom vedea si ne vor "sangera" si trebuie multa putere sa ne facem ca nu le vedem pentru ca ele ...raman si...dor . Crestineste e sa ierti . Omeneste e sa faci cumva sa-ti fie bine tie , chiar spunand "adio" .
    Si sa-ti mai spun ceva . Poti ierta odata , de doua ori dar cand celalalt recidiveava inseamna ca ceva "scartaie" si cred ca ii faci si lui un bine spunand "gata" . Nu va mai avea ocazia sa greseasca si iata ca in final faci o fapta buna si reusesti sa nu mai "incasezi" cuie si gauri .
    Restul e tacere si ...cam atat...

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga mea Olguţa,

    părerea mea este că acel care e obişnuit să trădeze, va trăda oricând, oricum şi în orice clipă.
    Nu spun asta din răutate, o spun din experienţă. Spui că oricât ne-am chinui, nu vom schimba lumea... poate da, poate nu... Însă te-ai gândit cât ne schimbă pe noi o trădare? Eu una, să-ţi spun sincer, de-abia mă abţin să nu devin rea cu toţi din jur. Nu pot să cred că un om, dacă-l numesc corect, deşi nu prea cred, poate spune un lucru, în repetă, îl demonstrează, iar după un timp dă masca jos, mai exact îşi arată cea de-a două faţă. După o trădare, rana sufletului arde şi vedem răutăţile multor persoane din preajma noastră, mult mai bine, parcă toate complimentele pe care le primim sună a ironie, a... Increderea în omul de lângă tine, sau din apropiere, scade vertiginos... Eu nu cred că ar mai fi cazul să dăm încă o şansă trădătorului, şi ştii de ce? Acel trădător îşi va imagina că suntem nişte oameni fără coloană vertebrală si va repeta in cel mai scurt timp să rănească. Ştiu că este foarte greu să-ţi pui visul în mână unui om iar acela să ţi-l calce în picioare, dar se întâmplă frecvent acestea. Iertam dar pornim mai departe, ce putem face... aşa e viaţa, unii au noroc să-şi întâlnească sufletul pereche, alţii se ridica e N ori în viaţă şi se obişnuiesc să tot pornească la drum.
    O zi bună draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  9. OLGA, DRAGA MEA,
    singură ţi-ai dat răspunsul:
    "viaţa-i scurtă!"
    "nu poţi schimba oamenii..."
    aşadar, scoate "spinul" din inimă, chiar dacă rămâne o cicatrice mică...:)
    Te îmbrăţişez din Ardeal!

    RăspundețiȘtergere
  10. Tasha,iarta-i, trateaza -i cum ei nu au putut.
    Dumnezeu sa te binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragă Olga,
    răspunsul ţi l-ai dat chiar TU:
    "Viaţa este scurtă!" "NU POŢI SCHIMBA OAMENII !!!"
    Am trecut prin aşa ceva, prietenii fiind femei, fără implicaţia iubirii şi a durut mult prea tare, astfel că NU MAI VREAU SĂ SE PEPETE!
    Cred că nici la tine nu e cazul să dai ocazia cuiva să te trădeze a doua oară!NU MERIŢI ASTA!
    Te pup şi te îmbrăţişez!

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga mea Olguţa... de trădare aş putea spune multe, doar ştii că eu sunt o "vorbăreaţă" chiar o "moară stricată", dar... din tastatură... din gură mai puţin, iar astea nu sunt afirmaţiile mele, ci ale vechilor mei prieteni.
    Despre trădare... mă doare să vorbesc, dar... dacă tot am găsit acest subiect pe aici... mă răzbun şi eu cum pot. Nu odată am fost trădată, ştiu foarte bine ceea ce simţi, te înţeleg foarte bine, şi mie mi se jura iubire acum două, trei luni, iar după ce am descoperit eu trădarea, mi s-a spus că : "deranjez!"... aşa că te înţeleg foarte bine. Ce aş putea comenta? Omul este asemenea unui curcubeu... în N culori. Oricât ne-am dori noi să-l "pictăm" într-o singură culoare, nu vom reuşi, deci nu cred că merită să suferim pt el. Va apărea din nou, după ce se va potolii ploaia. Crede-mă!
    Iar furtuna nu va dura o veşnicie, stai liniştită! Dumnezeu nu ne va lăsa niciodată! Chiar şi după potop a răsărit soarele. Deci: zâmbeşte draga mea! Cerul se va lumina!
    Te îmbrăţişez cu drag!
    P.S. Sper că metaforele mele să-mi fie înţelese.

    RăspundețiȘtergere
  13. A insela sau a nu insela …
    Incerc de cateva zile sa-mi explic cuvantul : ''tradare '' ,care pentru mine a fost greu suportat in alt timp ,in alta conjunctura .Dupa dictionar ar insemna ;
    ♦ A fi neloial fata de cineva sau de ceva.
    ♦ A se abate de la o linie de conduita, a dovedi inconsecventa fata de o actiune, de o idee etc.
    ♦ A comite o infidelitate in dragoste sau in casnicie; a insela....mergand mai departe constat ca sinonomul lui este a insela ...a incalca fidelitatea conjugala; a fi necredincios in dragoste. Intrebarea mea :cu cine te-am inselat ????ce infidelitate am comis?? Sau tu stii pe propriul tau suflet ca a insela nu inseamna neaparat a ajunge cu cineva in asternuturi ????
    Uneori e de ajuns sa porti pe altcineva in gand, sa spui si sa gandesti lucruri pe care sa nu le poti impartasi partenerului tau, ca sa te incarci cu vinovatia tradarii ?????????/ Dar in jurul meu vad cu mult mai mult de atat.Vorbesc despre altii nu pentru ca, de la inaltimea pozitiei mele auctoriale, imi permit sa-i critic pe cei din jur. Am trecut eu insami prin tradari grave, prin inselatorii complicate si umilitoare, greu de indurat, ale mele sau ale omului langa care traiam. Ca dovada ca, pana la urma, au sfarsit prin despartirea vesnica. Adolescenta fiind credeam in dragostea aceea unica care va dura pana la adanci batraneti..Auzeam uneori povesti ale unor femei care isi inselau sotii sau care erau inselate de ei..
    Imi spunea ca eu nu voi face niciodata ca ele si ca el nu ma va insela niciodata pentru ca eu voi cea mai ..cea mai.. pentru el..dar n-a fost sa fie..viata mi-a dat peste nas si m-am casatorit cu un barbat care m-a inselat repetat ..Si s-a dovedit ca nici eu pentru el nu eram cea mai ..cea mai..Apoi mi-am spus ca eu voi putea trai fara sa iubesc si fara sa fiu iubita.n-a fost asa ..tu stii prea bine .Si mi-am propus sa o iau de la capat ..de data asta cu o iubire curata, adevarata pe care am gasit-o ..sau m-a gasit ea pe mine.. Si acum, cand te iubesc cu adevarat pe tine , omul de langa mine, de fapt te ador.... vreau sa fiu doar a ta si numai a ta ....a aparut neincrederea .
    Dragostea pe care o traiesc cu tine are in ea toata frenezia inceputului, toata nebunia si orbirea indragostelii prin care am trecut cu totii. Dar recunosc ca, in momente de cruda luciditate, ma intrebam cat va dura relatia si cat va dainui fidelitatea neconditionata pentru care eram atat de pregatiti. Ma intreb daca neincrederea pandeste intotdeauna dupa fiecare colt de strada, dupa fiecare colt de inima, chiar si in inimi indragostite…

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca sa putem intelege acest fenomen,trebuie sa mergem la inceputurile creatiei. Barbatul s-a nascut sa procreeze la fel ca si femeia. Tendinta de a avea mai multe partenere nu este rationala,este nativa,genetica,si se manifesta la nivelul subconstientului. De-a lungul existentei umane datorita nevoii de organizare au aparut tot felul de institutii cum ar fi Religia,Statul etc. Fiecare institutie sau daca vreti,fiecare forma de organizare a umanitati a emis tot felul de Legi si reguli bazandu-se pe rationamentul oamenilor. OK. Dar nu s-a luat in calcul faptul ca omul este rational doar atunci cand nu are necesitati cum ar fi: foamea,setea,nevoia de sex etc. in momentul cand are necesitati,devine irational si se declansaza automat instinctul animalic din el (instinctul de conservare).
    De exemplu unui barbat,in bagajul lui genetic nu i-a scris nimeni acolo ca trebuie sa faca sex doar cu o femeie sau unei femei nu i-a scris nimeni sa procreeze doar cu un barbat acolo e scris ca trebuie sa duca rasa umana mai departe. Asa ca daca se intampla sa vedeti o familie fericita dupa 25-30 de ani,fara infidelitati(lucru mai rar intalnit), ori e vorba de prea multa ratiune si abstinenta,ori e vorba de fanatism religios care e un inceput de nebunie. Morala: Sa fiti discreti in tot ceea ce faceti ,pentru ca nu merita sa-i facem pe cei de langa noi sa sufere. Va pupa Jan!

    RăspundețiȘtergere
  15. Viata merge inainte!

    Cel mai trist mi se pare sa triesti 13 ani langa un om pe care pretinzi ca il cunosti foarte bine si de fapt te trezesti intr-o dimineata langa un necunoscut.Asta mi s-a intamplat mie.Sunt foarte putini acei barbati care nu inseala.De fapt sunt puitini aceia care iubesc cu adevarat.Viata merge inainte si dupa o tradare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu stiu, cateodata stau si ma intreb oare de ce femeile sunt intodeauna victime oare de ce barbati sunt intodeauna invingatori oare de ce barbati trec atat de usor si cu atata indiferenta peste o relatie ,e trist dar cred ca si femeile ar trebui sa faca exact ca ei sa nu mai puna atata suflet sa fie tot timul in cautare de amanti ,pentru ca intodeauna amantul iti va alina suferinta iar tu cand vei afla ca tea inselat nu te va mai durea deoarece tu ca o femeie desteapta iai luoato inainte si atunci ii vei da un mare JETTTTT!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Inselata dar vindecata

    Buna seara. da, am fost inselata si acum sunt vindecata, dar ceva a murit in mine, si credeti-ma ca asa ma simt bine, adica nu mai sufar ! Nu ma mai gandesc ce face el, nu il mai spionez, de ce ? pentru ca tot mie mi-as face rau. Dupa ce am trecut de criza si depresie, am inceput sa-mi pun intrebari, dar cea mai des a fost intrebarea : cum este mai bine pentru mine, sa plec sau sa raman cu el ? Raspunsul a fost sa ramn cu el dar sa ma detasez total atat afectiv cat si material. Nu sunt fericita dar sunt mai cumunicativa, mai atenta la nevoile lui, mai tacuta si mai putin obsedata de nefericirea mea si de persoana lui. ce fac acum ?
    Traiesc fiecare zi asa cum vine, astept sa vad daca destinul nu-mi scoate in cale alt om dar mai ales nu refac filmul tradarii lui. Uitarea e cel mai bun leac daca tot nu-l pot parasi din diverse motive. Nu plangeti, cautati solutii si actionati asa cum credeti ca va puteti gasi linistea interioara. Cum zice sefa mea, sunt lucruri mult mai grave decat asta ! Curaj, Eveline

    RăspundețiȘtergere
  18. acceasi durere o am si eu in acest moment. prietenul pe care il consideram cel mai bun frate ma tradat pentru o fata. prietenul cu care imi imparteam problemele vietii, si doare foarte rau cand tii la o persoana, insa timpul le va rezolva pe toate, suferinta ramane dar timpul trece...

    RăspundețiȘtergere