Spun unii ca banii n-aduc fericirea...hm!!! dar vin altii si adauga...cum ca numarul lor da! aduce fericirea! oare asa o fi? am ajuns sa fim sclavii banilor? muncim pentru ei si uitam sa mai traim? Tot mai des auzi ca oamenii se despart din astfel de probleme,probabil pentru ca unii au o anume educatie financiara,iar partenerele lor gasesc prioritati diferite ,cheltuie banii pe lucruri mai putin necesare,neadministrand corect veniturile casei iar de aici scandal in cuplu...putine femei stiu sa economiseasca,tentatii sunt la tot pasul...ba un parfum,ba o rochie,ba un pantof si daca prinzi si o promotie zici- pai? cum s-o las? ca e de pomana! si uite asa resursele scad...te trezesti la sfarsit de luna ca ai ajuns la fundul sacului...si in loc sa pastrezi o armonie in cuplu ajungi la scandal.
Dar ,hai sa nu aruncam vina numai pe noi,femeile,ca poate la fel fac si unii barbati,gasesc placeri apropiate de cele mai de sus,vor sa fie in trend cu moda,vor sa placa nu numai nevestelor si cauta sa epateze si prin tinuta vestimentara,se spune ca nu haina face pe om...si totusi,cand vezi un barbat" la 4 ace"...nu poti ramane indiferenta,il admiri....unii cauta chiar brend-uri tari sa impresioneze.Ma rog,personal,n-am fost adepta hainelor de firma,daca ceva imi vine bine cumpar fara sa imi pese ,cumpar ca ma simt bine in acel articol vestimentar si atat!...mai degraba urmaresc calitatea si sunt dispusa sa dau mai mult pentru ca asa am invatat de la mama mea care avea o vorba:"suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine.." putine si bune!
Constatam ca traim intr-o societate orientata spre consum,castiguri si renume...cautam job-uri unde sa castigam cat mai mult ,dar nu spre a ne satisface nevoile existentiale :hrana,nevoia de siguranta pe care am putea-o acoperi si cu bani mai putin ci pentru a ne satisface dorintele,o casa cat mai confortabila,o masina (care sa fie cat mai grozavoasa).Si uite asa punem temei pe partea materiala,in loc sa ne gandim la cea spirituala...ne uitam pe noi insine,ne neglijam sufletul il loc sa-l rasfatam ...sa calatorim sa ne bucuram de viata,pentru ca ne trezim la un moment dat ca in goana pentru "a avea" pierdem in detrimentul lui "a fi" ,uitam sa ne mai bucuram de compania celor dragi,uitam de familie,citisem pe net o povestioara cu talc am sa-i dau copy paste s-o reamintesc celor care uita de faptul ca in afara de bani mai sunt si alte lucruri mult mai importante in viata.
"Un om a venit de la muncă târziu, obosit şi nervos, găsindu-şi băiatul de 5 ani aşteptând la uşă .
- Tati, pot să te întreb ceva?
- Da sigur, despre ce e vorba? a răspuns omul.
- Tati, câţi bani câştigi pe oră?
- Asta nu e treaba ta. De ce mă întrebi astfel de lucruri. Spuse omul nervos.
- Doar vreau să ştiu…Te rog spune-mi, cât câştigi pe oră?
- Dacă trebuie să ştii, câştig 50$ pe oră.
- Ah, a răspuns micuţul, cu capul plecat.
- Tati, imi imprumuti te rog 25$?
Tatăl s-a înfuriat,
- Dacă singurul motiv pentru care m-ai intrebat asta este ca să îmi ceri nişte bani să îţi cumperi o jucărie prostească sau alte porcării, atunci du-te direct în camera ta la culcare. Gândeşte-te de ce eşti aşa egoist. Nu lucrez din greu în fiecare zi pentru aşa copilării.
Micuţul a mers în linişte în camera şi a închis uşa .
Omul s-a enervat şi mai tare pe întrebările băiatului. Cum a putut să pună aşa întrebări doar pentru a cere nişte bani.
După o oră, omul s-a calmat şi a început să gândească:
“Poate chiar era ceva de care chiar avea nevoie să cumpere cu 25$ şi chiar nu mi-a cerut bani des.” Omul a mers la uşa băiatului şi a deschis-o:
- Dormi? a întrebat…
- Nu tati, sunt treaz, a răspuns baiatul.
- M-am gândit, poate am fost prea dur mai devreme, spuse tatăl. A fost o zi lungă şi m-am descărcat pe tine. Uite aici ai 25$.
Micuţul a sărit, zâmbind. Mulţumesc tati, a zbierat. După aceea a scos un pumn de bani.
Omul a văzut că băiatul avea deja bani şi s-a enervat din nou.
Micuţul şi-a numărat încet banii şi s-a uitat către tatăl său.
- De ce vrei mai mulţi bani dacă deja ai? a spus tatăl.
- Pentru că nu am avut destul, dar acum am, a replicat băiatul. Tati, am 50$. Pot să cumpăr o oră cu tine???? Te rog sa vii mai repede acasă mâine . Vreau sa mănânc cu tine.
Tatăl a fost distrus. Şi-a luat băiatul în braţe şi l-a implorat să îl ierte. Este doar o reamintire pentru toţi ce lucrează din greu în viaţă. Nu ar trebui să lăsăm timpul să treacă printre degete fără să petrecem timp cu cei care chiar contează pentru noi, aceia apropiaţi de inimile noastre. Să ne amintim să împărţim cei 50$ din timpul nostru cu cineva pe care îl iubim.
Dacă mâine murim, compania pentru care lucram ne va înlocui foarte uşor, în câteva ore. Dar familia şi prietenii pe care îi lăsăm în urmă o să simtă pierderea pentru tot restul vieţilor lor."
"Banii sau viata ",expresie folosita cand esti jefuit ,daca ii ai ,daca nu poti dormi linistit .Am incercat sa fac o gluma sublinind pericolul care planeaza asupra noastra in cazul in care avem mai multi .Revenind la subiect eu as defini altfel“Cum sa faci sa-ti fie bine”…sa ai o viata “viata profesionala” de succes care sa-ti asigure confort si siguranta si o “viata personala” o viata de familie unde sa existe bucurie si implinire .O definitie excesiv de sintetica ar fi ca sunt aceia care reusesc sa faca ce si-au propus si ce trebuie. Sigur ca mai ajung aici si unii care au un noroc chior, si invers, unii care ar putea fi foarte puternici au un ghinion teribil…La sistemul de valori al fiecaruia, adica ce e important si ce nu in viata fiecaruia, sunt" Lucrurile Mari "Pentru mine familia a fost si este oaza de fericire si bucurie .Pana la urma viata e o lupta continua ,invinge cine e luptator ,cine stie sa aprecieze ca nu valoarile materiale iti aduc satisfactia suprema ci persoanele care te inconjoara cu dragoste si respect .Am sa inchei cu un citat apartinand lui Octavian Paler ...Bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care se mulţumeşte cu cel mai puţin!te pup !
RăspundețiȘtergereDaa!! expresia te duce cu gandul la pericol si ai dreptate,e periculos sa devenim sclavii banilor pentru ca na! uite ce ne paste! :))
RăspundețiȘtergereO.Paler avea mare dreptate,doar ca vezi tu oamenii nu asa percep bogatia! :)
Cred ca toata povestea asta legata de bani, e ca un viciu, cu cat ai mai mult cu atat vrei mai mult. Personal, tind sa cred ca banii sunt importanti, chiar si vitali, pt ca nu putem trai fara ei...
RăspundețiȘtergereAr fi ideal sa facem distinctia intre nevoile ce tin de bani, si cele ce tin de afectivitate...
Doamna tasha, povestioara m-a impresionat atat de tare incat...numai am cuvinte pentru a va lasa un comentariu serios... este adevarat, si chiar nu inteleg de ce se pune atata pret pe bani...
RăspundețiȘtergereAsa este draga Monica...dar cati dintre noi pot atinge idealul? asta e intrebarea mea...
RăspundețiȘtergereSa ai un weekend implinitor si sa auzim numai de bine!
C.L.M.,
RăspundețiȘtergereDin pacate fara ei,asa cum spune si Monica ne este greu...dar gestionand ca lumea resursele pecuniare,zic ca n-ar trebui sa devina prioritati...ar trebui sa ne gandim mai mult la noi ca oameni,la nevoile noastre sufletesti...prefer sa am mai putin dar sufletul sa-mi fie plin...plin de impliniri ce tin de suflet,nu de material.
"Era banului" aşa aş numi-o. O eră în care uităm să zâmbim, să trăim, să iubim, să gândim... alergând să producem cât mai mulţi bani. Uităm să zâmbim, gândindu-ne la ratele care trebuiesc plătite lunar, la facturile din ce în ce mai mari. Uităm să iubim jignind pe cel de lângă noi în clipa când ajungem la fundul sacului. Oare v-aţi gândit vreodată cum au trăit părinţii noştri pe timpul războiului? Aţi putea împărţii o ceapă pe jumătate, şi pentru oala de mâine? Aţi putea gândi prin câte mâini a trecut felia de pâine ce va rămas, s-a uscat şi ajunge la gunoi? La ziarul pe care-l citiţi, prin câte mâini a trecut? Câţi copaci sunt ucişi pentru a-l avea la birou, acasă, în tramvai, tren sau autobuz? Un simplu ziar ce-l aruncăm la gunoi. V-aţi gândit cât se munceşte pentru borcanul în care a fost bulionul, muştarul sau compotul dumneavoastră, iar acum se află la gunoi? E gol, nu-i aşa?
RăspundețiȘtergereIar astea sunt doar câteva exemple. Banul- ochiul satanei, ne răpeşte viaţa, pe care nu o mai putem recupera niciodată. Am citit de multe ori îndemnul: "trăieşte ziua de azi ca şi când ar fi ultima!" eu aş adăuga: "nu uita de ziua de mâine, altfel viaţa-ţi va fi un borcan gol!"
Vinovate sunt si "vremurile". Multi tineri si-ar dori un serviciu lejer, ca sa poata "impaca si capra si varza", numai ca patronii nu stiu de viata personala a angajatilor...ei vor profit...ore suplimentare...tinerii se executa, altfel sunt dati afara...un loc de munca se gaseste greu...
RăspundețiȘtergereNu putem judeca pe nimeni!
Am ales viata de cate ori am avut ocazia si n-am regretat.Banii sunt un mijloc, nu un scop.
RăspundețiȘtergereAm fost zilele trecute la un botez in Bucuresti.Nasa vorbea de cat de mult a costat rochia pe care a achizitionat-o pentru fina sa si de la ce firma este,invitatii, care mai de care, se laudau ca camasile, pantaloniii, rochiile lor "de firma" si cu masinile lor.Nimeni nu vedea zambetul si gingasia copilului proaspat botezat.Traim intr-o lume "de firma".
Miki,pacat ca azi am gasit mesajul tau...mi-ar fi placut sa-l citesc in emisiune, ai mare dreptate!
RăspundețiȘtergereMarada,ai si tu dreptate,nu alegem ci acceptam serviciile care ni se ofera,la criza pecuniara prin care trecem,nu prea putem face nazuri.
RăspundețiȘtergereCata dreptate ai, am citit tot postul si la sfarsit am ramas cu asa o senzatie ciudata...e bine sa muncesti sa-ti asiguri un trai decent care sa-ti permita sa fi fericit. Asta inseamna sa ai atat cat iti trebuie si sa mai ai si timp sa-ti traiesti viata cu prieteni, familie, sau cu cine iti este drag. Banii se duc, la fel si anii, dar acestia din urma nu se mai intorc.
RăspundețiȘtergereAsa este , draga Mihaela...din pacate nu realizam asta decat atunci cand suntem spre apusul vietii...si doare!
RăspundețiȘtergereImpresionanta povestea ! Din pacate chiar sunt multi parinti care isi neglijeaza copiii si nu o fac voit. Nevoia de a avea bani pentru a-l creste, de a avea un trai decent ne impinge sa nu mai percem lucrurile asa cum sunt de fapt.
RăspundețiȘtergereAm o colega al carei fiu e crescut de bunici si ea e mai mult mama de week-end, daca pot spune asa. Nu este corect nici fata de ea, nici fata de copil, dar in viata nu facem de fiecare data doar ce ne place.
Exista axa verbului " a fi" si cea a verbului " a avea". Una merge pe verticala, alta pe orizontala.
RăspundețiȘtergereSuntem si avem.
Intre cele doua ar fi ideal un echilibru.
Iar intre doi parteneri, in varianta ideala, ar trebui sa existe o compatibilitate intre cele doua axe.
:)