Blog premiat

joi, 21 iulie 2011

Ce nu stii, nu te poate atinge...

    Povestea s-a intamplat cu multi ani in urma, ea era o tanara actrita la Teatrul de Nord  din Satu Mare, cu mare succes la public, iar el, el era sotul prietenei mele....ofiter de securitate pe vremea aceea, care arata intr-un mare fel, un barbat care te facea sa intorci capul dupa el pe strada, brunet, inalt, cu parul putin grizonat, imbracat la 4 ace mereu...si mai cu seama elegant in vorbire, te cucerea de la primele schimburi de cuvinte...
   S-a indragostit nebuneste de  aceasta  tanara absolventa de IATC , asta in contextul in care acasa avea o sotie frumoasa, gospodina si mama devotata....si stiti cum se spune" nu stie barbatul ce stie tot satul", de data aceasta as fi de spus ca nu stia sarmana sotie ce stiam multi dintre prietenii ei...
   Despre relatia celor doi , aflasem singura , pentru ca  pe vremea aceea  eram cativa  prieteni, care mergeam la toate spectacolele de teatru, astfel am ajuns sa cunoastem  personal si cativa tineri artisti printre care si pe aceasta frumoasa actrita A. P. ,  care acum este bucuresteanca, casatorita cu un alt mare actor si care se pare ca traieste acum povestea dragostei adevarate, dupa cum  se vede la TV... atunci insa in pofida faptului ca stia care este statutul acelui barbat, a intretinut o relatie amoroasa  vreme de cativa ani buni, pana cand acea actrita a plecat la Bucuresti... ajungand la Teatrul de Comedie unde l-a avut ca partener pe celebrul Iurie Darie ...si cu asta am spus tot!......ii intalneam pe strada, la cafenele, deci cu alte cuvinte  se desfasurau in vazul lumii, prietenia sincera ce o nutream fata de sotia lui m-a impins intr-o buna zi sa-l intreb de ce face asta?    ...mi-a raspuns ca  nu neaga faptul ca este indragostit peste cap de aceasta actrita, nu vrea sa divorteze, asta i-ar fi periclitat serviciul, pentru ca pe vremea ceausista era imoral sa divortezi...si apoi, o iubea  mult si pe  fetita lui....ba chiar mai avea  ceva sentimente  si fata de sotie,care chiar nu stia ce se intampla..pentru ca nimeni nu indraznea sa se puna rau cu securitatea...m-a mai rugat printre altele sa fiu discreta...mda,i-am promis asta de dragul ei, am ramas discreta pana in ziua de azi, cand de altfel faptele de atunci, nu mai au nicio insemnatate, cei doi sunt deja bunici si traiesc in continuare ca sot si sotie....
   Acum stau sa ma intreb....ce era bine sa fi facut atunci?....va intreb acest lucru,  pentru ca eu sunt convinsa ca si voi dragii mei ati trecut prin circumstante asemanatoare, ati aflat  ca un sot isi inseala sotia, sau invers ca un prieten de-al vostru  este incornorat  si nu ati dat in vileag totul, ati pastrat taina, asa cum am facut si eu...desi,  m-a durut, m-a apasat  tainuirea secretului...
   Va intreb,  e o dovada de prietenie sa-i spui cuiva apropiat ca este inselat, mintit? sau daca ii esti prieten/a  adevarat  pastrezi secretul in tacere?...gandindu-te ca poate l-ai expune  durerii, rusinii si  umilintei, ca la o adica exista  acea vorba"ce nu stii, nu te poate atinge..".sau ce nu stii, nu  doare.....urasc duplicitatea si cu toate acestea am tacut,am facut bine , am facut rau????????eu zic ca i-as fi "macelarit" sufletul prietenei mele  daca ar fi aflat despre tradarea sotului ei....care este  parerea voastra?????????
                                                                                                                                                                             


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

34 de comentarii:

  1. Eu n-am fost inselata niciodata asa ca nu pot vorbi din experienta. Doar un lucru: al meu m-a mintit o data, la inceputul relatiei. A fost atit de aproape de a ma pierde (adica eu i-am urat scurt "o viata frumoasa" si am taiat contactul) si a depus atat efort sa ma pastreze incit i-a devenit foarte clar ca la a doua minciuna am iesit din viata lui. Si-a invatat lectia. Acum imi spune adevarul chiar si atunci cind nu imi convine. Poate e bine sa nu ne amestecam in viata nimanui...sa fim discreti...asa cum ai facut si tu Tasha!

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul imi aminteste de un banc simpatic:
    Un tip vine beat acasa, face scandal, sparge niste vaze, face pipi pe hol, in fine ... tot dezastrul. A doua zi de dimineata, curatenie luna, hainele lui calcate si spalate, nevasta zambitoare: iubitule, hai sa-ti fac o cafeluta, uite micul dejun la pat, ce vrei sa mananci astazi?, de-astea.
    Asta: perplex. Il cheama pe copil:
    -Ma, Gigel, eu n-am venit beat aseara?
    -Ba da tati! Erai clepci!
    -Si n-am spart vaza preferata a ma-tii si mi-am facut nevoile pe hol?
    -Ba da tati!
    -Pai si atunci de ce e ma-ta asa de amabila si iubitoare?
    -Pai ma' tati, dupa ce ai facut tu tot deranjul, ai picat beat in pat si, pentru ca erai murdar, mama a vrut sa te schimbe sa nu murdaresti si patul. Si cand ti-a desfacut cureaua de la pantaloni te-ai trezit si i-ai zis:
    -Cucoana, lasa-ma in pace ca sunt barbat insurat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde stii tu Felicia,ca al tau nu te-a inselat niciodata? Hmm!....Iar daca intr-adevar nu a facut-o,priveste in sufletul lui..si,fa-l sa nu te insele!

      Ștergere
  3. Imposibil prietena sa nu fi banuit nimic de infidelitatea sotului. Dar ca si celorlalti, ii era frica de ofiterul de securitate. Daca ajungea cu el la divort ar fi putut ramane fara fetita si fara nimic. Si probabil a preferat "sa inchida ochii" la legatura lui cu actrita.

    Nu exista un singur raspuns la intrebarea daca sa pastram secretul sau sa-l divulgam. Depinde de personalitate, de circumstante, si altele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate că ar trebui să ne punem şi în situaţia victimei. N-am prefera să ştim adevărul decât să fim minţiţi, nu doar de persoana iubită, dar şi de prieteni ? Nu e îngrozitor să afli că nu te poţi baza pe nimeni drag ? Iar aflarea acestui secret are oricum acelaşi efect, chiar şi la bătrâneţe, cred eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...Si,uite asa vocea constiintei noastre de departe,ne intoarcem la o mai veche polemica:de ce inseala barbatii?..de ce insaeala femeile? sau femeile nu inseala?

      Ștergere
  5. Ileana@ ai fost o norocoasa!O norocoasa ca sotul tau si-a insusit "lectia"asa cum spui! >:D<
    Felicia@ simpatic,intradevar bancul...cred ca si eu procedam la fel ca si cea din glumita...:D
    Duta@ chiar nu stia nimic, de altfel, chiar daca stiau prietenii,nimeni nu indraznea sa spuna ceva...,daca presupui tu ca stia, nu pot decat s-o admir pentru discretia ei...si penetru felul tacit in care "si-a lins ranile" sufletesti... :)
    Vocea -de -departe@ M-am pus draga Mona, nu intamplator am pus titlul acela la articol...,poate si sotul meu a dus in mormant secrete, e mai bine ca nu le-am stiut! asa macar,voi crede ca eu am fost cea mai iubita femeie de pe pamant!

    RăspundețiȘtergere
  6. E foarte greu sa te pui in pielea unei femei care are un copil cu un barbat... SI MAI ALES CVND AFLI CA ESTI INSELATA DE CEL DRAG. Cand sunteti doar voi doi si nu e vorba decat de faptul ca urmeaza sa plangi tu in perna noptii in sir, e foarte usor sa fii asa radicala si dai "bestia" afara din casa fara sa stai pe ganduri... In momentul in care exista o a treia fiinta, lucrurile se complica. Cu atat mai mult cu cat el poate fi un tata bun, si isi poate iubi copilul. Pentru ca nu, relatia tatalui cu copilul nu e "filtrata" prin mama, nu poti spune "daca isi iubea copilul nu o insela pe mama", cei trei formeaza un triunghi, nu o linie dreapta in care mama se afla la jumatatea drumului intre tata si copil. Aparitia copilului complica foarte tare lucrurile... Nu mai exista aceeasi "masura" a lucrurilor ca inainte... nu iti mai poti permite sa actionezi impulsiv, bazat doar pe primul sentiment, orgoliul incepe sa conteze mai putin decat binele copilului...cred ca desi stia prietena ta adevarul a preferat sa taca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm!..ca deobicei,doar domnii soti sunt de vina!Ma intreb de unde ideea ca voi doamnelor sunteti perfecte,si doar barbatii sunt cei mereu de vina??

      Ștergere
  7. Eu cred cu tarie ca ai tinut asta pentru tine pentru ca asa ai simtit si ai fost convinsa atunci ca ai facut bine si, pana la urma, cine poate spune daca ai facut bine sau rau!? Uneori, unele lucruri in viata se intampla si toate au un rost. Nu te mai chinui gandindu-te ce era bine sa faci. E doar parerea mea! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu ceva timp in urma ma simteam cea mai fericita si implinita persoana din lume. Aveam o famile perfecta, un sot si un copil perfect, tot ce mi-am dorit ,iar intr-o secunda toate au disparut... parca mi-a luat Dumnezeu pamantul de sub picioare si... plangi, pangi neincetat pana parca ti se sfarsesc si lacrimile iar in momentul ala te intrebi pana la urma ce e de facut? Cred ca nu i-a fost usor nici prietenei tale...a banuit...dar poate mai bine ca nu i-ai confirmat banuiala,asta e parerea mea!
    E foarte simplu sa vorbesti cat timp cat nu esti pus intr-o asemenea situatie... e foarte simplu sa dai sfaruri atata vreme cat vezi in persoana de langa tine partenerul perfect si cand ai familia ideala. Pana sa aflu si eu lucrul acesta imi spuneam mereu ca daca mi-ar face asa ceva fara doar si poate il parasesc, o sa fie cea mai josnica persoana pentru mine, nici nu voi mai putea sa-l privesc vreodata in ochi, si totusi... oare de ce nu am facut lucrul asta? oare de ce am fost dispusa sa-mi calc cuvantul si sa raman totusi langa el? sa mananc la aceiasi masa si sa impart acelasi pat cu el "monstrul" ce mi-a facut atata rau? atunci cand ai o masina mai veche si ea se strica ce faci? Iti cumperi una noua sau o repari pe cea veche. As fi tentata sa-mi cumpar una noua dar oare dupa o vreme orcat de mult ai intretine-o nu se invecheste si aceasta si se strica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu,draga mea!...sunt ,,masini'' care tin la drum lung,ele chiar daca se vor invechi,vor ramane la fel de nepretuite...mai ramane doar,ca si voi doamnelor sa fiti bune ,,soferite'' si, sa nu priviti prea lung dupa cei aflati pe trecerea de pietoni.

      Ștergere
  9. Mai exista si o alta situatie, in care tu, ca prietena buna ce esti, spui despre secretul stiut de tine .si spui pentru ca nu suporti sa-ti vezi prietena mintita.In prima faza,esti considerata o prietena adevarata si esti apreciata pentru acest gest.Urmeaza faza a doua, de cearta intre ei doi si…surpriza : impacarea. Apoi, dupa aceasta impacare, tu esti considerata persoana non grata, clar, mai intai pentru el si apoi , incet ,incet pentru prietena ta,care pana la urma o sa-ti spuna ca ai fost invidioasa si de fapt n-ai vrut decat sa-i strici relatia ei frumoasa.
    Si atunci ? Ce facem ? Merita sa mai spunem sau nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cata dreptate ai tu!...Dar oare,reciproca nu ar fi si ea valabila??

      Ștergere
  10. Franturile de adevar nu fac decat sa intristeze…Poate ca este util sa spui . Sau sa ti se spuna . Dar situatiile astea , de tradare , ies oricum la lumina mai devreme sau mai tarziu . Asa cum zicea cineva , mai sus daca iubesti o persoana iti dai seama cand se intampla ceva urat in viata de cuplu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...franturile de adevar, se pot modela oricand intr-o mare
      minciuna;depinde de intentia si caracterul celui ce doreste sa faca ,,bine''

      Ștergere
  11. Intereant subiect !
    Vezi tu?! Faptul ca ai tacut pana acum inseamna ca nu ai vrut sa strici o relatie care , oricum , era bazata pe ...minciuna ! Deci nu ai facut nici un rau pana la urma pentru ca , daca el nu a avut remuscari...de ce ai avea tu? Stii? Bine a spus cineva aici ca daca ai fi spus , pana la urma , tot tu ieseai prost ! In final , cine ne-ar da dreptul sa intervenim in viata altuia , fie si prieten , atata timp cat intre cei doi exista ...MINCIUNA ?! Eu sunt convinsa ca prietena ta stia sau poate simtea ca e ceva in neregula cu sotul iubit , deci , daca ea a hotarat sa "inchida ochii" inseamna ca a avut motivele ei . Deci tu chiar nu te poti considera cu "apasare " pe suflet .
    Restul e tacere si...cam atat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intreb,Liliana..de ce crezi tu ca atunci cand un partener are o aventura extraconjugala,automat cuplul traeste in minciuna??..Sigur esti tanara, si mult necunoscatoare ale vietii!

      Ștergere
  12. Atata timp cat oamenii vor fi alcatuiti din bine si rau, atata timp cat viata va fi o zbatere de aripi si un zbucium infinit pentru regasirea fericirii pierdute, tradarea va fi probabil un subiect pe cat de vechi, pe atat de nou. Iar dezbaterile pe aceasta tema... niciodata inepuizabile. Motivele pentru care tradam sau suntem tradati au fost investigate, enumerate si disecate de psihologi pana aproape de dezlegare. O parte din ele le-am inteles si eu pentru ca le-am experimentat pe pielea groasa a propriului suflet.
    O mare parte dintre acestea mi-au scapat. De ce? Pentru ca nu reusesc de fapt sa disting sensul real al tradarii? Pentru ca definitia logica si rezonabila din DEX nu-mi inspira absolut nimic? Pentru ca nu inteleg cum tradarea, o fapta scurta si insignifianta, deloc primejdioasa, se poate transforma intr-o relatie pe termen lung? Sau cum dragostea, cel mai frumos si cald sentiment uman, devine unul aproape grotesc atunci cand apare in circumstante total nepotrivite?
    Situatia unei cunostinte mi-a dat de gandit. Fiinta nestatornica, cu un apetit larg pentru aventuri sentimentale si clipe de placere, a cunoscut-o pe ea, fiinta echilibrata, inzestrata cu mai toate calitatile pe care ar trebui sa le aiba o femeie pentru a tine alaturi, voluntar si fara efort, orice barbat, pe durata unei vieti intregi. Ocazional, la inceputul relatiei, isi continua nestingherit drumul infidelitatii. Intre timp, s-a razgandit. A ajuns la concluzia ca o iubeste si ca ea nu merita toate acestea.
    Sufletul sau inca vibreaza si se regaseste in prezenta primei partenere, insa stie ca i-ar putea fi la fel de bine, poate chiar si mai bine, cuibarit langa sufletul celeilalte. Stie ca cel mai rau este sa fii tradat, insa simte cat de greu poate fi sa tradezi. Nimeni nu l-ar crede, multi l-ar intelege. Eu stiu ca spune adevarul pentru ca il cunosc atat de bine... Pot sa-i citesc in ochi framantarea din suflet. Nu pot sa-l ajut insa fara sa nu-l judec. Si nu pot sa spun ca atitudinea este complet puerila pentru ca am vazut cat de mult a putut sa se maturizeze.
    Ce sa faca???.... Sa aduca tradarea la stadiul de relatie neascunsa si oficiala sau sa incerce sa readuca relatia oficiala si neascunsa la frumusetea, nonsensul si nebunia relatiei ascunse?
    Cat priveste raspunsul pe care-l astepti la situatia expusa de tine ,parerea mea umila este ca ai procedat foarte bine pastrand tacerea .Te intreb:cui i-ar fi folosit adevarul?????suparari ,inimi frante ,familie dezbinata .Draga mea ,eu ti-am mai spus ,cred cu putere in “Destin”acest domn “Destin" care ne este scris de cineva si prea putin il putem schimba....o emisiune frumoasa !!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Eliza!..ai experimentat pe pielea groasa a sufletului tau? oare ce sa inteleg de aici?si,ar tre sa stii ca toti barbatii ce se casatoresc din dragoste,se opresc din inselat.

      Ștergere
  13. Raspunsul meu : Un prieten adevarat iti spune ca esti mintit chiar daca asta va costa indepartarea ta sau a ei/lui . Consider asta o datorie de onoare şi dovadă de respect faţă de tine însăţi

    RăspundețiȘtergere
  14. Subscriu si eu celor spuse de prietenii tai. Am fost tradata, voi fi tradata, deoarece barbatii nu au scrupule morale..ci doar animalice .Daca tu tradezi te decapiteaza, iar el sa-si faca mendrele in continuare. Eu am o parere sincera"dinte pentru dinte"sau singura...este cel mai onorabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alooo!..ce este aici?un forum doar pentru femei tradate?si,de ce crezi tu ca noi barbatii, nu ,,avem scrupule morale''?

      Ștergere
  15. Toti dorim sinceritate,desi cred ca ai procedat corect.Daca ai fi marturisit prietenei adevarul exista posibilitatea ca ea sa-si ierte sotul,insa pe tine nu.Din diverse motive ar fi acceptat situatia ,iar pe tine te-ar fi putut acuza ca vrei sa-i distrugi familia.Daca nu ar fi fost intelegere intre ei,poate in ziua de azi nu ar fi fost impreuna.Sunt doar supozitii.O seara linistita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...din diferite motive ar fi putut accepta situatia,iar pe tine, nu! Ok!..si,daca s-ar fi despartit,si doamna ar mai fi incercat o data,si inca o data,si inca o data..si, de fiecare data ea ar fi esuat,cine era devina?...Draga Ka Bea,ce anume creeaza intelegerea intr-un cuplu:Bani multi? Case multe? Copii multi?sau ce?Cand vei fi la fel de batran/batrana ca mine,ai sa stii exact cum stau lucrurile.

      Ștergere
  16. Frumoasă povestioară
    și totodată adevărată!
    Un weekend excelent doamna Olga să aveți!
    Vă pup cu mare drag!
    P.S.anul acesta de Paști am ajuns și
    eu în Satu Mare și Baia Mare și mi-a plăcut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of,Elena!...daca ai 50 ani,si timp,te las sa privesti si in sufletul meu,si, dupa aceea am sa te rog sa-mi povestesti pe indelete,ce ai vazut acolo? iar, daca ai sa vizitezi si Bucurestiul,am sa te rog sa stai 50 ani, sa povestim daca doar sufletul femeilor trebuie menajat,daca doar ele sufera in urma unei infidewlitati?

      Ștergere
  17. Nu stiu cum e bine si cum fac altii…Personal… celmai mult urasc minciuna si tradarea..Asadar prefer sa stiu adevarul..stiu sa inteleg,stiu sa iert ..pentru ca daca cei de langa tine..si ma refer aici la partener ,la copii..te mint..o vina ai si tu ca om..nu ai stiut sa ajungi la sufletul lor ,nu le-ai oferit cheia inimii pentru ca ei sa poata intra senini,sinceri acolo si sa poate spune tot,fara teama…ca vor fi respinsi sau pedepsiti..
    Adevarul oricum iese la iveala cand nu te astepti..si e mult mai dureros sa afli ca ai fost mintit.. de doua ori..sau..de n’ ori.. Asa mi-am invatat copiii sa nu minta intr-o relatie si mai ales sa nu se ascunda fatza de familie can
    gresesc…deoarece asa este bine si pentru ca oricum ,cand dai de un necaz,familia totdeauna te va ierta,te va ajuta sa depasesti orice….pentru ca familia te iubeste neconditionat..
    Intr-o relatie,la fel….cei doi trebuie sa fie deschisi ,sa recunoasca atunci cand gresesc..sa se poata ajuta cand unul din el are o problema..de orice fel..sa se lase ajutati reciproc..Daca totusi relatia nu mai merge…sa se discute deschis.oricat ar fi de greu..mai ales daca la mijloc sunt si copii.
    Despre cei din jur…care”te toaca si te sapa” chiar e mai bine sa nu stii ,sa nu te intereseze parerea lor veninoasa…Daca relatia ta in familie functioneaza ..nu te pot atinge rautatile unora..
    Cat despre “povestea ta” draga Olga..parerea mea este sa nu ne amestecam.Eu nu cred ca sotia aceea nu stia chiar nimic…dar poate a trecut peste,poate a facut compromisuri sa nu-si destrame familia..Motivele pentru care a acceptat situatia..sunt multe si depind de la caz ,la caz..nu este treaba noastra..este doar problema lor..
    Stii bancul…
    Un cuplu (sot si sotie) iau cina intr-un restaurant de lux al capitalei. La un moment dat se apropie de masa lor a femeie foarte atragatoare si clar mai tanara decit sotia. Necunoscuta se apleaca si-l saruta pe barbat cu un gest plin de familiaritate si tandrete. Sotia hiper-revoltata intreaba `Cine e fufa asta?` la care sotul raspunde calm: `E amanta mea!`. Sotia riposteaza pe un ton incarcat de decibeli: `Divortezzz!!! Ma mut inapoi la mama!`.
    Sotul nu-si pierde calmul si-i raspunde: `Bine, daca tu crezi ca iti va fi mai bine asa. Dar nu uita ca dupa divort se vor termina vacantele in strainatate, shopping-ul de Craciun la Paris, vacantele de
    schi in Alpi si asa mai departe. Eu nu tin neaparat sa divortez dar nu iti voi sta in cale.` Minute de tacere in clinchet de tacamuri.

    Deodata se deschide usa si intra cel mai bun amic al cuplului la brat cu o femeie tanara si atragatoare. Sotia intreaba consternata: `Cine-i tipa care a intrat cu M.?` Sotul raspunde fara vreo modificare in tonul vocii: `Este I., amanta lui.` Dupa alte cateva secunde de tacere se aude vocea sotiei spunand: `A noastra-i mai frumoasa!`

    RăspundețiȘtergere
  18. Picaso Nelu: ai facut ffff bine.........asta este parerea mea....de ce?
    nu sti ce impact are, poate ca persoana respectiva stie si este de acord.....
    spunand..........poate ca o afectezi f rau......depinde de impact.....
    poate ca ...este mai bine sa-si dea seama singura..........
    aici sunt multe de spus....
    depinde din ce punc privesti situatia si cat esti de afectat......

    RăspundețiȘtergere
  19. Olimpia C Bolojan2 martie 2012 la 14:10

    dar v-ati gandit daca era invers ce ati fi vrut sa faca prietena dumneavoastra?????????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite,Olga!..Un raspuns maree..cat o posibila emisiune a ta!

      Ștergere
  20. Florenda floarea:2 martie 2012 la 14:12

    Adevãrul? Nu existã adevãr absolut. Oamenii sunt subiectivi, uneori ceea ce ni se pare a vedea ...poate fi iluzie. Ce este adevãrul, dragã Olga? Deocamdatã trãim într-un vis continuu sau..."cosmar", cum vrei sã-i zici. Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In urma cu vreo 30 ani draga Florenda,o buna prietena mi-a spus:Extrem de rar intr-o casnicie, ambii parteneri iubesc cu aceeas intensitate! eu cred ca, doar intr-un asemenea caz intre parteneri se va instaura ceea ce tu denumesti, Adevar Absolut!Dragostea ne inalta,dar ne si orbeste...

      Ștergere