Blog premiat

joi, 28 iulie 2011

Ai motive sa fii rautacios/a?

   Mai zilele trecute stateam si ma gandeam oare ce-i indeamna pe unii oameni sa fie rautaciosi??? si cand spun rautacios ma refer mai cu seama la o remarca  tendentioasa, o parere pe care e emite cineva cu vadit interes  de a jigni...de a aduce cu orice pret o insulta unor persoane....se hranesc oare acele persoane cu satisfactia  aceea  draceasca si isi zic plini de aroganta" aha...! mi-a reusit si de data asta!!!...am dat-o gata!!!!"
    Ok! ti-a crescut aroganta, te-ai ridicat deasupra  celui /cele pe care ai jignit, ai facut-o" pleava"...ti-a tinut cumva de foame?????? de sete?...aaaa!!! da!!! sete de rautate, de acord!..ba chiar te-ai amuzat, strasnic!!! grozava stare,  greu de inteles , dar vad ca exista, jubilezi cand  vezi cum se supara si cum se enerveaza victima si cu cat "victima" ta e mai inversunata cu atat  mai mult supradozezi rautatea, vrei satisfactie totala, nu te multumesti cu putin...ti-ai infoiat muschii precum curcanul penele, hm!!! ce bine te simti...nu ai timp sa te gandesti  ca acel om a suferit...ma intreb insa daca  denumirea de OM -NU E PREA MULT PENTRU TINE!...pentru ca din cate stiu la animale exista o regula in extremis, ele nu ataca decat atunci cand sunt atacate sau poate prea flamande si problema hranei o rezolva asa..."halind" semenul....dar tu? tu cu ce te alegi??????
   Admir oamenii care isi cunosc valoarea, care pot sa-si faca o autoevaluare corecta, care nu arunca cu rautati gratuite, o fi oare aceasta foma de agresivitate verbala aducatoare de confort???? te-ai simtit poate tare o clipa- doua in ochii tai?? a meritat??
  Gandeste-te ca acele cuvinte rautacioase pot da nastere unui amalgam de sentimente:rusine, teama,  manie iar persoana in cauza se simte  strivita si respinsa, pusa la stalpul infamiei....si atunci ma intreb cine esti tu rautaciousule/ o????????? cine mama zmeului iti da acest drept??...e adevarat ca Marin Sorescu spunea" trebuie sa invatam cu fiecare zi , sa murim cate putin"...dar, de ce sa murim din cauza rautatilor?? oare n-ar fi mai bine sa invatam sa traim mai cu multa bunatate si senin fata de cei din jurul nostru? ce parere aveti?

    Daca ati putea strange toata rautatea oamenilor,iar intr-un final sa o incuiati intr-o cutie,ati face acest lucru?

14 comentarii:

  1. Rautatea presupune un ingredient fara de care nu exista: o mare doza de micime sufleteasca. Iar daca luam lucrurile asa, brusc ne dam seama ca suntem inconjurati de o multime de oameni rai. Si din pacate ei nu sunt inchisi in puscarii, ci umbla liberi printre noi facandu-ne viata amara...si chiar e pacat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina - Negresti28 iulie 2011 la 11:49

    Am gasit un raspuns pe internet care spune tot ce as fi vrut sa spun eu..."Fiind foarte lipsiti de imaginatie oamenii rai isi vor gasi o idee care sa ii faca nefericiti si vor pistona in jurul ei pana la moarte. Poate sa fie orice – iubirea din tinerete care i-a parasit la primul sarut, faptul ca nu pot avea copii, ca nu sunt suficient de buni incat sa exceleze in domeniul ales, ca sunt singuri pe lume sau nu se pot abtine sa manance compulsiv. Desigur, ei nu sunt de vina pentru nimic, insa ceilalti merita pedeapsa vesnica : parintii care au fost prea stricti, scoala care nu era serioasa, mancarea si aerul care sunt nesanatoase, guvernantii si toti cei care pun porcarii in mancare ca sa ti se para mai gustoasa."

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaaa...!!!!!as inchide, asa cum era inchisa si cutia Pandorei,dar, oare crezi ca ar sta mult timp ferecata? nu s-ar gasi unu' mai destept, mai cu motz sa o deschida????????

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce sunt oamenii atat de rai?Exista vreun remediu impotriva rautatii? mda.. am un citat care imi place,il voi folosi ca raspuns:
    "Omul inteligent,omul care stie ca toate faptele sunt determinate de anumite cauze,nu poate fi rau.El va gasi mereu o scuza pt greseala si va cauta s-o indrepte ca om,nu ca fiara.De aceea,bunatatea adanca si nemarginita,calda si imbratisatoare e supremul bun la care a putut ajunge pana acum omenirea." Stefan Petica

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar si cei rai au un pic de bunatate in suflet! In prezent nu cred ca mai exista oameni buni in tot sensul cuvintului, poti avea multe calitati pozitive si neaparat macar una negativa! asta e..

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu totii suntem rai ...intr-un fel sau altul....unii mai putin...altii mai mult...
    sa nu-mi spuna mie careva ca n-a avut niciodata ganduri rele...ca nu-l cred......!!!
    trebuie in schimb sa constientizam rautatea din sufletul nostru..si sa incercam sa indepartam gandurile negre..

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca razbunarea (in oricare din formele ei) poate avea o oarecare justificare - desi si aici pot exista foarte multe discutii si dubii, daca si invidiei ii gasesc oarece justificari, n-am sa inteleg niciodata placerea unora de a lovi in ceilalti, gratuit. Acele "mici rautati" de care ne lovim aproape zilnic, incasate de la cunoscuti sau necunoscuti, ma irita-revolta-intristeaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oamenii care sunt impacati cu propria persoana, cu realizarile si esecurile lor, nu pot sa fie rai si rautaciosi, ei isi vad de viata lor.
    In schimb cei frustrati, nemultumiti cu persoana lor au vesnic ceva de reprosat lumii, chiar si celor dragi, si nu se pot abtine sa fie rai. Ei cred ca astfel vor parea superiori, ascunzadu-si frustraile si pustietatea din suflet.
    Un om puternic care isi cunoaste limitele si valoarea nu simte nevoia sa fie nici laudaros, nici rau, ci va sti sa fie tot timpul modest si cu nasul in oala lui.
    Am ajuns sa lucrez cu oameni, intre oameni si am remarcat ca sunt mai multe femei rautacioase decat barbati. Poate pentru ca femeile nu prea stiu sa se impace cu propria persoana si au tot timpul nemultumiri legate de aspect/relatii...
    Mi-e mila de cei care isi irosesc viata cu rautati.

    RăspundețiȘtergere
  9. IULIA,
    multumesc ca ai trecut sa-ti lasi parerea,ai dreptate,un om multumit de viata care o duce, se bucura de ea,de ceea ce are si nu cauta sa vada ce-i in ograda celuilalt,sufletul lui e plin de bine si frumos!

    RăspundețiȘtergere
  10. E TARE ADEVARAT CE SPUI, DRAGA MEA PRIETENA...NUMAI IN CUTIUTA CU ILUZII SA NU LE PUI?
    CAND S-AU PLAMADIT OAMENII PE PAMANT, UNII AU FOST TRECUTI PRINTR-O SITA MAI DEASA ALTII PRINTR-O SITA SPARTA SI DE ACEEA SUN ASA...SA-I LASAM IN PACE..SA-SI TRAIASCA SOARTA CUM VOR EI..ACEEASI ANONIMA....SI NU O FILOZOAFA.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mariuco,ii las in pace...cu toate ca atat rautate uneori imi repugna! crede-ma! nu pot si nici n-o sa fiu niciodata o femeie rea! orice s-ar intampla, incerc sa stau departe de oamenii care imi fac rau...ma pazesc pe cat pot...dar...cand n-am cum sa parez,ma mai lovesc si eu de rautaile lor...asta e! :(
    Iar cuvantul filozof la care faci referire n-a fost spun in mod reutacios,ci dimpotriva...am sesizat ca blogul tau a primit o alta orientare! asa trebuia sa-l percepi...voi sta insa departe de blogul tau...sa nu fiu inteleasa gresit! >:D<
    O zi binecuvantata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  12. Honore Balzac spunea:
    : "rautatea calculata este cea mai ascutita dintre toate rautatile" subscriu!
    ValeriaMahoc:"Rautatea fura sanatatea"
    mare lucru a zis!
    Vasile Ghica:"rautatea unui critic te poate face celebru peste noapte" :)
    acest subiect poate fi privit din mai multe unghiuri:rautatea din noi<ca mod de supravietuire,ca mod de convietuire,ca forma de manipulare...raul premeditat...etc....
    Rautatea exista in fiecare dintre noi...iar noi trebuie sa luptam impotriva ei
    nu e bine sa faci rau niciodata......roata nu e patrata...si se invarte! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Olga ! Buna intrebare !? Pai eu as incuia toata rautatea lumii intr-o cutie dar vezi tu?! E greu pentru ca ar trebui sa ma apuc sa "contruiesc" o "cutie" mult prea mare , asa cu a fost arca lui Noe ! Ar fi o munca titanica dar daca as avea certitudinea ca as reusi in "opera" mea , chiar m-as apuca sa o "construiesc" !
    Dar stii ceva? Chiar ce facem noi aici la radio enigma romania e un fel de a aliana inimile celor ce ne asculta si eu cred ca noi , cu fiecare emisie reusim , impreuna cu ascultatorii nostri dragi , sa "adunam " rautatile in acea "cutie"...si va urma "inchiderea" lor si la urma vom arunca "cheia" in neant ...de acolo de unde toate vin !
    E deja un inceput ! Restul e tacere si...bunatate ...

    RăspundețiȘtergere