Blog premiat

miercuri, 7 aprilie 2010

Gelozia

Am ales azi sa vorbesc despre acest subiect controversat,dar cu siguranta nu o sa ma erijez intr-o cunoscatoare in ale psihologiei umane ,...nu! departe gandul ,ceea ce voi scrie sunt convingeri pe care le-am dobandit in cursul vietii mele...
Grea boala gelozia asta fratilor!si chiar nu stiu in ce taram s-o asez? in taramul iubirii sau in taramul dependentiei?al simtului proprietatii....
In pofida faptului ca sunt taur si zodiacul spune ca taurii sunt posesivi,n-as spune ca eu am cazut in aceasta boala patologica,dar evident nu mi-a fost indiferent comportamentul sotului meu ,am incercat pe cat am putut sa nu ajung la experiente traumatizante,nu i-am ingradit libertatea,iar cand am avut o suspiciune am preferat sa glumesc pe aceasta tema,si imi amintesc ca el spunea mereu? "ce-i cu glumele astea? ti-e frica ca ma pierzi?....n-ai cum! n-ai sa scapi de mine nici in panzele albe"...marturisesc sincer poate si in mine mai incoltea acest sentiment,sotul meu a fost o persoana publica,multi ani...si datorita faptului ca el era foarte glumet si plin de viata,uneori glumele lui erau percepute altfel de anumite femei din jurul nostru si nu numai...nu m-am simtit amenintata de nicio femeie mai atragatoare sau mai inteligenta...ar fi insemnat sa-mi pierd  stima pentru propria mea persoana, sa ma simt inferioara altor femei si chiar as fi devenit o femeie frustrata,cicalitoare si in loc sa-l tin aproape de mine l-as fi indepartat.Acest sentiment apare  din teama de a pierde ceea ce avem si evident se dezvolta atunci cand simtim ca persoana iubita prefera pe altcineva,insa mai sunt si cazuri in care gelozia unora este gratuita ,  chiar am avut si eu prietene care erau timorate de gandul ca sotul le inseala,isi faceau tot felul de scenarii in momentul cand acesta intarzia de acasa la "o bauta" cu baietii sau cine stie cum se facea ca nu raspundea la telefon ...gandul  confectiona imediat ideea"e cu o femeie...",poate chiar se intampla asa ca deh!!!barbatii sunt vanatori prin definitie si o prietena draga mie cu mult simt al umorului  imi spunea"draga mea,ii duc in spinare pe toti cei care  pot sustine ca nu si-au inselat macar o data nevasta"...ce curaj pe ea! munca de Sisif ,nu gluma! :))
I.Wassermann spunea:"Gelozia e o boala iremediabila,un cancer al sufletului,nu exista ameliorare nici macar acalmii datorate istovirii.Ea inghite toate zvonurile si nu lipsesc furnizorii pentru acestea"...va intreb are leac gelozia? si daca da...care sunt acestea?
Eu personal concluzionez fiind de partea psihologilor care spun ca gelozia este un semn de imaturitate,dar ca putina este necesara ba chiar sanatoasa intr-o relatie,totul e sa nu incalcam barierele....sa nu transformam casnicia intr-o inchisoare,poate si partenerul sau partenera are o placere diabolica sa stie ca cel de langa tine ar face orice ca sa nu te piarda,imi amintesc de o intamplare din tinerete,eram la o petrecere,sunt in general o persoana deschisa si socializez foarte usor,dar nici el nu era mai prejos....insa glumind cu cei de la masa,sotului mei i s-a parut ca unul dintre ei,ma provoaca mai des si imi da prea multa atentie,desi cheful a fost unul grozav,mi-a spus la un moment dat:
-mergem acasa...
-de ce?...l-am intrebat eu nedumerita?ne simtim atat de bine...
-eu nu! mi-a spus el....:(
Ne-am cerut scuze de la ceilalti ca plecam asa repede si am iesit...pe drum nu l-am intrebat de ce  si cum i-a venit ideea sa mergem acasa,il cunosteam prea bine....in masina l-am pupat pe obraz...s-a uitat cam mirat la mine?ca si cum si-ar fi zis:"nevasta nu esti sanatoasa! te rup dintr-un loc unde te simteai bine,erai in centrul atentiei...si tu ma pupi?"
Da,l-am pupat pentru ca am realizat  ca o facuse din dragoste...
De-a lungul casniciei am avut si eu momente cand mi-am dorit poate "sa merg acasa" dar ele n-au erodat  sentimentul de iubire pe care l-am avut unul pentru celalalt.
Iubiti-va,respectati-va si aveti incredere unul in celalalt este cel mai important lucru!

Update:
Am doua premii de la Just me careia ii multumesc foarte mult,atasez aceste premii cu rugamintea de a fi luate de catre voi cititorii mei!



-

31 de comentarii:

  1. Olga draga....mare carnat am scris aici la tine...insa bloggspotul a sters tot si nu mi-a primit postarea , zice ca e eroare...
    :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce ne făcuşi, draga mea dragă!
    Important este pentru mine cum reacţionează persoana iubită atunci când este "provocată", nu persoana care creează disensiuni.
    Oricine poate face valuri, îşi poate da importanţă, noi decidem cum şi cât acceptăm.
    Nu încape îndoială că tu şi soţul tău v-aţi iubit şi respectat.

    Te îmbrăţişez cu toată dragostea, draga mea dragă!

    Hristos a înviat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Gelozia e cea mai urâtă boală posibilă. Da, se naşte din posesivitate, da, provoacă suferinţă de ambele părţi. Când se cuplează şi cu gelozia pe reuşita partenerului devine cronică, iar dacă ia şi forme violente, cum am trăit eu "în cealaltă viaţă" e o suferinţă grea, care nu se poate sfârşi decât prin distrugerea relaţiei. În special când partea suspectată e nevinovată. Începutul sfârşitului se face prin retragerea din societate, apoi prin senzaţia de control permanent (raportul dat la telefon chiar şi dacă a întârziat autobuzul) e o degenerare continuă care se rupe de cele mai multe ori violent, când partea suspectată nu mai poate îndura.Şi totul devine cenuşă, regret şi gust amar...

    RăspundețiȘtergere
  4. Geanina,
    Asa este,ne-am iubit,iar micile tachinari n-au facut decat sa coloreze decorul sa zic asa,sa ne scoata din monotonie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ana-Maria,imi pare rau...salveaza inainte de a da send poate a doua oara nu-ti mai fura...nu stiu ce sa zic?mi s-a intamplat si mie pe unele bloguri asta..
    sa ai o zi frumoasa si diseara sa fii alaturi de mine...nu uita!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări pentru premii, Tasha!

    Cât despre gelozie... "Gelozia e cea mai stupidă, cea mai neroadă, cea mai crudă, cea mai imbecilă dintre pasiunile omeneşti". Aşa spunea Paolo Mantegazza...

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga din timisoara, ai mare dreptate cu carnatul, scrie intai un fisier text, pe descktop si apoi copiezi cu copy/paste, pe bucati in mai multe commenturi separate, caci este pacat sa nu spui ezact ceea ce doresti, doar ptr ca nu se accepta multe randuri in comment. Scuze din inima !!

    RăspundețiȘtergere
  8. Gelozie, gelozie
    îmi faci sufletul hârtie
    care arde zi şi nopte
    aruncând scântei de şoapte
    ce s-aşează la ureche
    ca molima-n haină veche
    şi-mi răpeşte zâmbetul
    îmi bântuie spiritul
    îmi dă palme deseori
    pe spate-mi pune nori

    mintea mi-o înceţoşează
    gândurile le blochează
    limba mi se-mpleticeşte
    în urechi nervul plesneşte
    buzele nu m-ascultă
    limba mi se face plută
    părul vertical îngheaţă
    roşu se aprinde-n faţă
    flăcări scot apoi pe nas
    conştiinţa-mi zice pas
    umeri-i rotesc nervos
    viaţa mi-ai întors pe dos
    gelozie, gelozie
    mă împingi spre nebunie
    gândurile toate-mi sunt
    la doi metri sub pământ
    nu mai văd, nu mai aud
    totu-mi pare strâmb şi slut
    cu voinţă şi răbdare
    te trimit azi în uitare
    vreau să scap de tine mâine
    asta inima îmi spune
    vreau să sper c-aşa va fi
    şi nu m-oi mai perpeli
    voi sădi încredere
    acolo unde-i durere
    şi îmi voi lăsa iubirea
    să cunoască nemurirea.

    Am scris acestă poezie prin ianuarie 2010.
    SPER SĂ ÎŢI PLACĂ.

    PUPICI GEANINOŞI PESTE NORMĂ!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vocea de departe,vai ce ma bucur ca ai trecut!!!
    Iti multumesc ca nu m-ai uitat!
    Aoleu!!! treaba cu raportatul e chiar urata tare,te inteleg,nu cred ca as fi rezistat la un astfel de supliciu,m-as fi simtit ca intr-o "colivie",dar nici macar n-as putea sa cand ca "pasarile" adica vesel, de frica sa nu mi se franga glasul...sa nu moara inainte de vreme...ar fi trist,foarte trist!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cristian,e adevarat,dar un pic acolo,parca e binevenita,asa cat sa-i arati celui drag ca el este totul pentru tine!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite Ana-maria,Nelu ti-a dat o idee...eu chiar astept raspunsul tau...il voi citi diseara la radio...le voi citi pe toate de altfel...iar tu contezi pentru mine,nu uita!

    RăspundețiȘtergere
  12. Geanina cu voia ta voi recita diseara poezia ta ,imi place! multumesc mult!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  13. Nelu.....anonimul7 aprilie 2010 la 13:45

    Da, `` sublim de delicat `` acest subiect propus de Tasha, cam brusca totusi trecerea de la ``Prietenie la Gelozie`` !!!
    Intermediar trebuia sa existe neaparat intai `` IUBIREA ``.
    Adica, ``intai TE IMPRIETENESTI `` apoi `` IUBESTI ``, iar doar dupa aceea stabilesti daca sa poti fi `GELOS (GELOASA) au ba ``.
    Nu poti fi GELOS daca NU IUBESTI, este clar, `` Gelozia este o marturie a dragostei, dar si a egoismului ``.
    William Shakespeare spunea ca `` Vorbele veninoase ale unei femei geloase, sunt mai otravitoare decat coltii cainilor turbati. ``
    De unde si cum ne putem da seama cand suntem gelosi ? Atunci cand credem ca nu am fost intelesi in iubirea noastra, atunci cand ne avem impresia ca `` altcineva ne iubeste mai mult ...jumatatea noastra ``, si atunci ce ar trebui sa facem ??? Parerea mea este ca ar trebui sa ne gandim cat de mult iubim pe cel de langa noi si sa ne reevaluam starea .
    `` GELOZIA este ca sarea in bucate ``, daca nu punem deloc, mancarea are un gust FAD, daca punem prea multa, nu ne mai place si o aruncam. Deci trebuie sa cantarim FOARTE BINE, cata `` SARE `` sa punem in `` MANCAREA NOASTRA ``, PENTRU A NE CONVINGE PE NOI INSINE, SA O `` MANCAM DE FIECARE DATA CU PLACERE ``.

    Nelu.....anonimul
    Va urma......

    RăspundețiȘtergere
  14. Nelu....anonimul7 aprilie 2010 la 14:06

    .......
    Part Two...
    `` Vorbele veninoase ale unei femei geloase, sunt mai otravitoare decat coltii cainilor turbati. ``( William Shakespeare )

    `` Leacul GELOZIEI sta in siguranta temerilor noastre, pentru ca ea determina sfarsitul vietii sau sfarsitul iubirii;, crud leac, dar e mai placut decat indoielile si banuielile, ( Francois de la Rochefoucauld ).
    Deci un dram de GELOZIE este necesar pentru a mentine si chiar a intetii focul IUBIRII si al DRAGOSTEI, insa fara a se depasii o anumita limita, caci atunci am trece intr-o alta dimensiune, din care sincer, cu mare greutate am mai putea iesii si revenii la normal.
    `` GELOZIA e dovada IUBIRII, asa cum temperatura bolnavului e dovada de viata bolnava si lancezitoare . ( Marcel Proust ) ``
    `` Gelozia este un simţământ foarte real şi care nu poate fi înlăturat, un simţământ de durere, de nefericire, simţămant "ireductibil", elementar, ca şi dragostea însăşi. ( Aleksandr Ivanovici Herzen )
    `` Gelozia e durerea de a vedea pe altul posedând ce posedăm. ( Diogene )
    `` Gelozia este viciul unei încrederi nemărginite, virtutea unei inimi foarte sensibile. ( Jeremy Bentham )

    Deci, doar noi insine, putem decide ce sa facem, sa IUBIM fara sa fim gelosi ori sa fim GELOSI fara....sa IUBIM ``....

    Nelu....anonimul

    Va urma.....

    RăspundețiȘtergere
  15. Nelu.....anonimul7 aprilie 2010 la 14:08

    POEZIE DE DRAGOSTE

    de Gh. Toparceanu

    Daca nu te-as fi-ntalnit
    absolut din intamplare,
    tu pe altul orisicare
    tot la fel l-ai fi iubit.

    Daca nu-ti iesiam in drum
    ai fi dat cu bucurie
    altuia strain, nu mie
    mangaierile de-acum.

    Ai avea si vreun copil,
    care poate: idiotul!
    ar fi semanat in totul
    cu-acel tata imbecil.

    Dar asa ce lucru mare
    cantr-o zi te-am inalnit!
    si sant plin de bucurie
    absolut din intamplare.

    *********************************************

    RăspundețiȘtergere
  16. Nelu,evident ca daca nu iubesti nu ai cum sa fii gelos,important este insa sa nu degenereze...sa fie in limita admisa,sa nu distruga iubirea.

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte frumos ai scris depsre asta si mai ales foarte frumoasa experienta ta de viata, ai fost inteleapta;

    nu mai zic de barbati, dar uneori si femeile dau destule motive sotilor sa fie gelosi, iar asta inseamna ca ceva nu merge;
    gelozia atunci cand se manifesta printr-o dorinta naturala de a apara si pastra ce este al tau, de a te simti indurerat cand dorinta aceasta nu iti este respectata este singura gelozie sanatoasa ca asa zic asa; tot ce vine peste este venin;

    sa nu uitam de gelozia sfanta a lui Dumnezeu pentru cei care ii iubeste!

    zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  18. Cu mare drag.
    Vreau să îmi spui dacă ora 18 rămâne stabilită pentru transmiterea emisiunii...

    Pupici geaninoşi peste normă!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cum spunea cineva: gelozia e boala grea daca nu stii sa o gestionezi cum trebuie. De ce sa ne incarcam sufletul aiurea? Niciodata nu am stat sa-mi compun scenarii si alte cele. Am lucruri mai importante de facut :)
    Toate cele bune. Te imbratisez cu mare drag :)

    RăspundețiȘtergere
  20. http://paulgabor.com/mizerabila-blogosfera/

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai poti canta si-n colivie, cu o conditie:SA N-O ACOPERE!Cumplit!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Tasha,scumpa mea:sint de doua saptamiini tare ocupata(un job)asa ca am trecut in mare fuga pe la tine:ce am retinut poate gresesc:ca ai emisiune radio!!! Tasha FELICITARI,tin pumnii mereu!!!Un sincer BRAVO!!!
    Sper sa nu gresesc ,ca nu am timp sa citesc totul(imi pare rau)si primeste scuzele mele(daca am gresit)pa,pa mai trec miine sa vad ce mai faci!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  23. Olga draga,tu esti o femeie care poate trai in trecut pentru...viitor.
    In iubirea fata de o persoana apar tot felul de sentimente,care ,asa cum ai spus si tu ,nu fac decat sa coloreze existenta de cuplu,dar numai daca sunt gestionate cu multa atentie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Nelu....anonimul8 aprilie 2010 la 01:24

    MESAJ IN ETER.... PENTRU ETERNITATE
    ***********************************

    IUBITI-VA SI PASTRATI ``CEEA CE IUBITI``,
    NU LASATI SA VI SE FURE ``CEEA CE IUBITI``,
    SI NICIODATA, NU FURATI... IUBIREA ALTORA,
    CACI ``NU VETI FI IUBITI``.

    A LUPTA, PENTRU A PASTRA CEEA CE IUBIM,
    NU ESTE O DOVADA DE GELOZIE DUSA LA EXTREM,
    CI ESTE O DOVADA DE RESPECT PENTRU CEL DE LANGA NOI, ATATA TIMP CAT SE PASTREAZA O LIMITA DE NORMALITATE.
    IN CAZUL INDIFERENTEI FATA DE CEL DE LANGA NOI, ESTE POSIBIL SA PIERDEM MAI USOR ``CEEA CE IUBIM``.
    CATI DINTRE CEI CARE NU SUNT DE ACORD CU UN STROP DE `` GELOZIE``, AR FI IN STARE SA-SI IMPARTA ``IUBITUL`` ORI ``IUBITA`` CU ALTCINEVA ? SI CUM AR TREBUI SAI NUMIM PE ACESTIA ? EU NU GASESC ``UN CUVANT `` TOCMAI POTRIVIT....
    ITI MULTUMESC TASHA, PENTRU CLIPELE FRUMOASE PE CARE MI LE OFERI, IN FIECARE ZI SI NOAPTE, PENTRU GANDURILE SI SFATURILE TALE...
    ZI DE ZI SI CLIPA DE CLIPA, ADAUGI SARE SI PIPER IUBIRII MELE PENTRU TINE, IN ASA FEL INCAT SA FIE MAI PLACUTA SI MAI SAVUROASA !
    CINE INTELEGE, `` SA PRICEAPA ``, CINE NU..., SA INCERCE `` ACELASI MENIU `` FRUMOS PREGATIT SI GUSTOS PREGATIT DE IUBITELE LOR, SA VEDEM DACA LE IESE, ASA CUM DOAR TASHA STIE...
    ITI MULTUMESC, DIN SUFLET...
    IUBIRE !

    RăspundețiȘtergere
  25. Elena,
    Multumesc mult pentru gandurile bune,multumesc ca ti-ai facut tmp sa treci pe la mine,te mai astept!>D<

    RăspundețiȘtergere
  26. Daa ,draga mea Geanina ora 18.oo ramane in fiecare zi...

    RăspundețiȘtergere
  27. Lillee,draga mea,gelozia este viciul unei increderi nemarginite,virtutea unei inimi foarte sensibile...>:D<

    RăspundețiȘtergere
  28. Mariana,nu-i nimic,te inteleg,toti avem probleme,eu te astept cu mare drag cand poti tu sa intri...>:D<

    RăspundețiȘtergere
  29. Angi,imi amintesc cu drag de trecut,este un balsam penru mine...singuratatea trebuie s-o alung cumva!

    RăspundețiȘtergere
  30. Nelu,iti sarut gandurile frumoase...multumesc mult!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  31. hristos a inviat ! TASHA ,te poooop
    azi am avut timp sa trec si pe la blogul acesta minunat plin de caldura si muzica ,dar despre subiectul gelozie pot sa-ti spun ca la tinerete eram f. geloasa ca iubeam cu adevarat pe sot acum mi-a trecut si imi spun ca ce proasta eram atunci :? ))))

    RăspundețiȘtergere