Blog premiat

joi, 21 ianuarie 2010

O povestioara cu talc


Am primit prin e-mail o povestioara cu talc,mi-a placut morala ei,vreau sa o cititi si voi dragi prieteni,hai sa vedem cum stam cu acceptarea "darurilor":


Langa Tokio traia un vestit razboinic Samurai, care a decis sa-i indrume pe cei tineri in budismul Zen. Se spune ca in ciuda varstei inaintate, el putea infrange orice adversar.
Intr-o dupa-amiaza, un luptator - cunoscut pentru lipsa lui de scrupule - a ajuns in localitatea unde traia batranul Samurai. Era cunoscut pentru tehnicile lui de a provoca la lupta, astepta pana cand adversarul facea prima miscare si apoi contraataca cu viteza.Tanarul luptator nu pierduse inca nici o lupta. Auzind de reputatia Samuraiului, a decis sa-l invinga pentru a-si mari faima.Toti studentii erau impotriva luptei, dar batranul Samurai a acceptat provocarea. S-au adunat toti in piata din centrul orasului, iar tanarul a inceput sa-l insulte pe Samurai. A aruncat cateva pietre in directia lui, l-a scuipat in fata, i-a aruncat toate insultele ce exista sub soare, i-a insultat pana si pe stramosii sai.Timp de cateva ore, a facut totul pentru a-l provoca pe maestru, dar batranul ramanea impasibil. La sfarsitul dupa-amiezii, simtindu-se obosit si umilit, razboinicul a abandonat si a plecat.Deceptionati de faptul ca maestrul primise atat de multe insulte si provocari, studentii l-au intrebat:- Cum ai putut rabda atat de multa umilinta? De ce nu ti-ai folosit spada, chiar daca stiai ca ai fi pierdut, in loc sa-ti expui lasitatea in fata tuturor?- Daca cineva vine la tine cu un dar si tu nu il primesti, cui apartine darul? intreba Samuraiul.-Celui care ti l-a oferit, replica unul dintre discipoli.- La fel si cu orice manie, insulta sau invidie, spuse maestrul. Cand nu sunt acceptate, continua sa apartina celui care le-a purtat.In viata de zi cu zi sunt nenumarate situatiile in care ne trezim prinsi fara sa vrem in tot felul de situatii nedorite.Fiecare clipa isi are darul ei. Unele daruri ne sunt de folos, altele ne incurca. Totul depinde de noi. Putem alege sa acceptam orice dar si sa ne lasam atrasi in jocul altora, sau sa fim selectivi… si sa acceptam doar acele daruri care ne ajuta in cresterea noastra.

7 comentarii:

 1. Corect,
  as asocia povestioara cu: "asta nu-i problema mea", desi uneori mi se pare ca toate problemele lumii, sunt ale mele...
  In cazul acesta "problema" era a razboinicului.:)
  O zi buna!

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca ar fi ripostat,ar fi coborit la nivelul lui...e o modalitate de a da lectie cuiva.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, foarte buna morala acestei povestioare! N-am sa o uit! Multumesc Tasha! :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Oana..chiar ca merita retinuta...:)

  RăspundețiȘtergere
 5. foarte frumoasa..o iau drept lectie:)
  multumesc:*

  RăspundețiȘtergere
 6. frumoasa lectie....o sa tin minte si o voi spune mai departe.

  RăspundețiȘtergere