Blog premiat

vineri, 18 februarie 2011

Superstitiile

     Se pare ca  au existat  din mosi stramosi si s-au  transmis din generatie in generatie prin viu grai sau in scris,sunt prejudecati care survin din credinta spiritelor bune sau chiar si rele,poate fiecare dintre noi  este mai devreme sau mai tarziu incercat de  astfel  de ganduri...sunt  specific umane si nu tin de nivelul intelectual,mai degraba de personalitatea fiecareia...o dorinta foarte puternica poate sa determine chiar si pe o persoana foarte rationala sa tina cont de superstitii,sa nu cadem insa prada lor...refuzand anumite oferte favorabile doar pentru ca un astfel de semn ne sugereaza altceva...sa nu cadem in atitudini extreme.
     Folclorul romanesc e plin de superstitii...unele par a fi credibile,altele de-a dreptul penibile...voi aminti pe cele cu care sa zic asa am facut eu casa buna de-a lungul timpurilor,pe unele le veti recunoaste ,pe altele  le voi lasa sa mi le spuneti voi,si asa cum spuneam nu e cazul sa ne rusinam de ele atat timp cat ele nu  sunt din abundenta in mintea noastra...
     Asadar,sa incepem sa le insiram:
    Ni se bate ochiul stang si repede gandul ne pleaca spre faptul ca ceva bun trebuie sa se intample,dar cand se zbate  cel drept  ne ingrijoram...ne panicam si incercam sa prevenim o eventuala neplacere...
    Te maninca in palma? te bucuri,mai cu seama cand e vorba de cea stanga ,cea aducatoare de bani...te intristezi cand e senzatia de mancarime in palma dreapta ca atunci sigur instrainezi bani.
    Sa nu mai vorbim de galeata goala cea aducatoare de ghinion,pfai!!! imi amintesc ca am trait la tara in copilarie si cat ma intristam cand imi iesea o vecina cu galeata goala,dar cata bucurie imi aducea cea plina,de parca norocul meu acolo ar fi stat in apa din galeata! :))
    Ei,dar ce necajita eram cand ma incheiam gresit la nasturi...sau cand mai uitam ceva si trebuia sa ma intorc din drum...eram convinsa ca nu-mi va merge bine deloc!
     Aveam grija de piper si sare sa nu le rastorn cumva,ca la fel imi sugerau cearta...sarea cica e buna pusa la treptele din afara noii tale case,impiedica intrarea spiritelor rele in casa...ghinionului in casa.
     Pisica neagra,cred ca e cel mai cunoscut motiv de ghinion,daca iti taie calea,e clar! ghinion mare te paste! Culmea stiti care este? am o pisica neagra la casa din Negresti -Oas,mi-e tare draga si e tare prietenoasa,poate sa-mi taie calea de cate ori doreste ea,ca n-o sa ma sperie!:)
    Imi amintesc cand m-am maritat mama mi-a spus sa port in ziua nuntii ceva vechi, ceva nou,ceva imprumutat si ceva albastru si casnicia mea va fi lunga...am respectat dorinta ei,(ei,aici chiar asa a fost !am avut parte de  27 de ani de casnicie fericita)am purtat o pereche de cercei de-ai bunicii mele(din recuzita mamei)rochia de mireasa era noua,voalul la fel,am imprumutat de la o prietena un colier  iar pentru ca atunci era in trend ca mireasa sa se schimbe la miezul noptii,am purtat o rochie blue ciel din matase  naturala,care  mi-a placut mult de tot si cu care m-am simtit mai bine decat in rochia de mireasa care era cu trena si ma incomoda la dans...:)
     N-am stat la coltul mesei in tinerete de frica ca voi ramane fata batrana...:))...ei! acum scuzandu-mi-se lipsa de modestie nu asa aratam eu,ca sa raman nemaritata...hehe!!! imi amintesc ca  asta era raspunsul pe care il dadeam sotului meu cand imi spunea:
-noroc ca te-am luat eu de nevasta ca altfel ramaneai fata batrana! :))
Mi-am purtat cu grija  si oglinjoara din poseta sa n-o sparg tot de grija maritatului! cica 7 ani intarziam cu maritatul daca o spargeam! :))...si unde pui ca eu ma grabeam nevoie mare! :D
     M-am sarutat cu viitorul meu sot pe clar de luna pentru ca se spune ca sarutul pe clar de luna noua prevesteste casatoria  binecuvantata de o iubire nepieritoare.
     Imi amintesc ca  mama mea nu ma lasa sa ma intristez cand se spargea ceva in casa...spunea:
-Cioburile aduc noroc! ...lasa s-a spart un rau...sa nu regreti!
   Ei, lista lor ar putea continua,vreau sa va intreb ceva:
 - va ajuta superstitiile cumva sa reusiti in viata?....pentru ca se spune ca ele pot imbunatati performantele  oamenilor,marind increderea in noi insine ,mai mult  se pare ca acest lucru este dovedit stiintific!
Astept parerile voastre,pareri care vor fi citite in timpul emisiunii mele de  luni  intre orele 18-20 la  Radio Enigma Romania,puteti asculta  emisiunea  accesand  urmatorul link:

http://radioenigmaromania.ro/
sau pur si simplu  pornind radioul de pe pagina mea!




Edit later:
Poza cu mireasa din Oas,vine sa intregeasca ideea ca lucrurile imprumutate de mireasa aduc noroc si longevitate casatoriei,mireasa are margelele imprumutate de la prietenele ei....este un obicei in Oas,des practicat.

35 de comentarii:

  1. Foarte frumos subiectul abordat! Fiecare din noi are propriile sale superstitii; ma trezesc cu fata in sus de dimineata, incerc sa pasesc cu dreptul in fiecare zi, primul pas pe care il fac in afara casei il fac cu dreptul! Si ar mai fi multe alte "superstitii", sa spunem asa! Tin minte ca la examenele din facultate ma duceam fredonand in minte o anume melodie tot drumul; tot din superstitie, nu am schimbat niciodata melodia fredonata; normal ca nu am luat toate examenele, promovarea acestora fiind strans legata de cat de mult am studiat, nicidecum de piesa fredonata :)!
    Fiecare din noi "respecta' superstitiile generale sau cele personale; intrebarea pe care o pun eu este alta: "De ce avem astfel de supersitii?". Asa cum este normal, voi incerca sa dau si eu raspunsul meu: pentru ca avem mereu nevoie sa credem in ceva, in ceva pe care sa "dam vina" pentru eventualele nereusite ale noastre, ne "explicam" reusitele prin aceste "evenimente", coincidente, intamplari!
    Mergand pe principiul cioburilor care aduc noroc, ma duc la bucatarie sa sparg niste farfurii :)
    Cu drag, Omul de departe

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna intrebarea pe care o pui...este asemanatoare cu cea pusa de mine in finalul articolului,se pare ca gandim la fel...intrebarea mea,includea cumva o varianta de raspuns...
    Multumesc mult ca ai trecut si ti-ai dat cu parerea! >:D<
    Chinezii parca au astfel de apucaturi cu spartul farfuriilor intr-un anume spatiu,dar se pare ca ei o fac sa-si descarce starile tensionate....cred ca aduc noroc doar atunci cand se intampla in mod intamplator,nu provocat....:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Superstitiile au inceput cu secole in urma, cand stramosii nostri incercau sa-si explice circumstantele misterioase sau evenimente prin cunostintele dobandite de-a lungul timpului .Deci, o superstitie este "o credinta sau o practica", care se agata de oameni, chiar si dupa noi cunostinte sau fapte se dovedeste ca aceste convingeri sunt neadevarate.Lecturand blog-ul tau mi-a venit in minte acele clipe minunate ale copilariei.Eram o codana de vreo 11-12 ani destul de mare sa pot intelege niste evenimente si a-mi face o parere despre intamplarile petrecute .Despre ce este vorba ,da ,despre obiceiurile din noaptea de Anul Nou ,la cumpana dintre ani .Vreau sa va spun ca eu sunt mezina familiei si eram nelipsita de la toate evenimentele.Asa se face ca si atunci eram prezenta .In sfarsit ,mama hotaraste ca cei doi frati mai mari sa-si vada “urisata “ .Incepe nebunia,primul merge fratele meu la cotetul porcului si nu reuseste sa se apropie ,ca porcul sa rupa cotetul nu alta ,indignat si suparat ii reproseaza mamei ca nu-i daduse suficient de mancare ,dar in acel an s-a insurat ,avea 18 ani ,a fost mare jale si tristete pe parinti ,sora a numarat 7 strigari si asa a fost .Urmeaza alegerea unei pasari din cotet,fratele nimereste gaina batrana ,mama puilor (cumnata mea era cu 7 ani mai mare ),sora prinde o puicuta …..au urmat rasete si glume ,dar biata mama nu mai avea putere sa participe la toata nebunia .Eu m-am distrat alaturi de ei si toate aceste superstitii mi se pareau adevarate ,ma incantau si amuzau in toate momentele cand eram impreuna .Acum sa nu credeti ca sunt adepta lor ,nici vorba dar pot sa spun ca undeva se scrie destinul si chiar cad ca nimic nu-i intamplator…am sa alatur cateva superstitii :
    - Nu trece pe sub o scara sau vei avea ghinion;
    - Spargi o oglinda : 7 ani de ghinion;
    - Poarta ghinion o pisica neagra ce ti-a taiat calea;
    - Daca vezi o stea cazatoare, aceasta iti va aduce noroc;
    - Numarul 13 poarta ghinion;
    - Daca ploua in ziua nuntii vei fi spalat cu noroc;
    - Daca iti ard obrajii se zice ca vorbeste cineva despre tine;
    - Daca te mananca palma dreapta, dai bani. Daca te manaca palma stanga inseamna ca primesti bani;
    - Nu e bine sa lasi mancare in farfurie pentru ca vei avea parte de un sot urat;
    - Daca versi sare sau piper pe masa vei avea parte de cearta;

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai alatur ceva ....Superstitii de Anul Nou, Craciun si Paste

    1 - Ajun de Anul Nou - Ceia ce face-ti in ajun de Anul Nou ve-ti face tot anul.

    2 - Anul Nou - Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana, vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana, iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana, va fi un an vesel.

    3 - Anul Nou prima zi - Imbracati ceva nou, nu spargeti nimic, nu imprumutati bani si nu faceti datorii, nu plangeti.

    4 - Baie de Craciun - Se zice ca daca faci baie in ziua de Craciun vei ramane curat tot anul.

    5 - Bani - Aduce ghinion sa intri in noul an fara nici un ban in buzunar.

    6 - Calendar - Aduce ghinion sa agati calendarul inainte ca noul an sa inceapa.

    7 - Craciun si Anul Nou - Nu e bine ca intre Craciun si Anul Nou sa se tricoteze, sa se coase, sa se spele rufele

    8 - Datorii - Este bine sa nu va gaseasca Anul Nou cu datorii, altfel veti avea datorii tot anul.

    9 - Gunoiul de Anul Nou - Nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou, nici macar gunoiul! E bine ca ceva sau cineva sa va intre in casa in prima zi din anul nou, nu sa iasa.

    10 - Noaptea de Anul Nou - In Noaptea dintre ani poarta ceva rosu, iti va aduce noroc.

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am intristat putin, cand mi-ai spus ca nu te mai citesc... ieri am trecut pe la tine... nu am lasat comentariu pentru ca in ultimul timp am fost foarte prinsa in proiecte... mai am putin si intru si eu in linie dreapta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie intotdeauna mi se-au parut niste chestii fara sens...acum cine stie, poate adevarul este undeva la mijloc. Salutare si o seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  7. Denisia,
    ti-m simtit lipsa pe blogul meu,stiam ca lasi un semn de fiecare data!de aceea am crezut ca m-ai uitat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Rappa_ru
    Nu stiu daca sunt fara sens,mai ales ca ele au dainuit de-a lungul vremii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eliza,
    Multumesc din suflet,pentru tot ce ai scris,ca de obicei ma ajuti mult in desfasurarea emisiunilor mele!esti minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru gand!
    O zi frumoasa:-)

    RăspundețiȘtergere
  11. eu nu am foarte multe superstiţii.
    Vu toate astea :-) la nuntă am purtat şi eu ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat şi ceva albastru. Întotdeauna de Anul Nou am bani în buzunar. A, şi dacă nu găsesc ceva prin casă întorc un pahar cu gura-n jos. Imediat apare ceea ce căutam :-)
    Succes la emisiune! :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Je ne reve plus,
    Cu draga inima!
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  13. loristiuj,
    Deci am avut aceeleasi alegeri...ma bucur!
    Ideea cu paharul am s-i incerc si eu...am inceput sa mai uit si eu...:)
    Multumesc pentru urarea ta,te astept sa intri sa ma asculti!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca or fi traditii, ca or fi superstitii, fac parte din cutura noastra si trebuie sa ni le asumam!

    RăspundețiȘtergere
  15. Olga draga...am intrat pe radio si cu disperare am butonat tot ce se putea ca sa pot comunica cu tine...este greu de gasit.Poate imi dai mura in gura si mie.... :D
    Succes!
    Te-am ascultat in seara asta...e interesant! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu prea bag in seama superstitiile. Daca as tine de ele ar trebui sa ma mut ca sa nu-mi intalnesc vecinul care e preot ( se zice ca intalnirea cu un preot aduce ghinion), ar trebui sa stau in casa fiindca orasul e plin de pisici de toate culorile...
    Consider ca atunci cand crezi in astfel de lucruri atragi cumva norocul sau ghinionul, dupa caz. Ma simt libera fara astfel de ganduri!

    RăspundețiȘtergere
  17. Dragă Olga, trebuie făcută întâi o departajare clară între superstiţii şi obiceiuri. Doar asta şi e o întreagă teză de doctorat la etnografie. E un subiect extrem de interesant, în special când plonjezi în căutarea semnificaţiilor. Din lipsă de timp, am să-ţi menţionez doar una, la graniţa între superstiţie şi tradiţie. De fapt, este o formă extrem de interesantă a aşa-numitei magii albe şi nu e altul decât "Pluguşorul". Fireşte, e o tradiţie agrară, datorată principalei ocupaţii de pe teritoriul românesc, dar toate urăturile, inclusiv banalul "La mulţi ani" reprezintă o formă de magie albă, de revărsare asupra celui căruia i se adresează mesajul a unei energii benefice. Şi cine este purtătorul acestei energii ? Cuvântul. Suportul energiei pozitive, ca şi al celei negative (să nu uităm blestemele, nu ?) este cuvântul, iar forţa sa şi rolul de transport al mesajului îl poate transforma în incantaţie. Ne temem de superstiţii şi îndeplinim toate tradiţiile, ca să nu mâniem energiile negative şi să ne atragem neplăceri. Folosim tabuuri lingvistice tocmai ca să nu ne atragem aceste energii, fiindcă el, Cuvântul, are o forţă extraordinară. Altfel, printre altele, de ce nu spunem pe şleau diavol şi preferăm toate eufemismele posibile, de la cele literare gen Necuratul, Ucigă-l-toaca la cele mai amuzante "Ăla urâtul", "naiba" sau altele. Încălcând tabuul, sau superstiţia, ne atragem o pedeapsă. De multe orici nici nu ştim care, dar preferăm să ne punem la adăpost. Chiar şi azi, în sec. 21. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Cora,multumesc ca ai trecut!si ai dreptate,sunt ale noastre si le pastram!

    RăspundețiȘtergere
  19. Marada,
    poate te muti langa un hornar,se spune ca ei aduc noroc,nu? ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Dintimisoara,

    O sa vorbim pe messenger si-ti dau o alta varianta sa ma asculti..dar si de pe blog daca ai winamp instalat poti sa ma auzi.

    RăspundețiȘtergere
  21. Vocea-de-departe,
    Multumesc pentru comment-ul tau,ma ajuta mult,evident ca voi avea in direct si pe colega mea de radio prof.Mariana Stratulat care este in domeniu,uneori de mare ajutor in desfasurarea emisiunii sunt insasi ascultatorii,care au raspunsuri extrem de interesante.O duminica implinitoare iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  22. N-o cunosc pe dna Maria Stratulat, nu mă îndoiesc însă de alegerile tale şi sunt convinsă că e informată în domeniu. Una dintre cele mai potrivite persoane însă, dacă ai reuşi, fireşte, să iei legătura cu el şi să accepte o colaborare, e un fost profesor de-al meu de la Universitatea din Bucureşti, domnul Silviu Angelescu, fost şef al catedrei de Etnologie şi folclor, actualmente directorul Institutului de Istoria Artei "G.Oprescu" din Bucureşti. Ţin minte nişte seminare minunate cu el pe această temă, cu totul aparte faţă de prăfuita imagine a etnologiei româneşti. La adresa asta ar putea fi găsit istartro@yahoo.com. Sau pe Ion Ghinoiu, una dintre vocile importante din domeniu. Îţi recomand cartea lui "Sărbători şi obiceiuri româneşti", Ed. Elion, 2007, e fascinantă plimbarea între păgân şi creştin, ca şi migraţia simbolurilor. Iar domnul Ghinoiu însuşi e un om de aur... :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Pfan - nume fara importanta20 februarie 2011 la 10:32

    Superstitiile...transmise din generatii in generatii....
    Dar uneori semnificatia lor se modifica , de exemplu mie numarul 13 mi-a purtat mereu noroc, astfel ca nu pot sa cred ca ghinionul imi poate eclipsa norocul!
    Pisicile nu-mi plac ...deci fie chiar si pisica neagra .....sau de orice culoare ar fi...este intruchiparea perfidiei ...chiar daca i se spune mâţ !
    Apoi povestea cu oglinda....7 ani...daca spargi oglinda...si apoi te indragostesti subit...nu te mai casatoresti?
    Si as putea continua...dar nu as vrea sa va plictisesc.
    Singura superstitie in care mai cred ...sunt eu , jur pe roşu şi privesc in oglinda ...cu speranta...spre verde infinit!

    RăspundețiȘtergere
  24. Vocea-de-departe,
    Multumesc din suflet pentru recomandarea facuta,sunt convinsa ca persoanele despre care mi-ai scris sunt cele mai potrivite,problema este alta,nu stiu daca domniile lor isi fac timp sa intre in direct la un radio online?dar incercarea moarte n-are,astfel incat la o viitoare tema voi indrazni sa ma adresez domnilor profesori amintiti de tine.
    Sa ai o zi senina draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  25. Pfan,
    Imi place cum ai spus la urma...m-ai amuzat!:)
    dar iti doresc sa ramai mereu asa! sa privesti cu speranta spre verde infinit! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  26. Intamplarea face sa asist la o discutie dintre doua tinere doamne care erau aprinse intr-o discutie despre intamplare ,hazard .Ascultam in tacere si incercam sa gasesc raspunsuri la situatiile discutate .Cu permisiunea lor incerc sa strecor si cateva superstitii ,la care am simtit reactia pro si contra .Le-am spus ca in decursul vieti am avut destule ocazii sa traiesc asemenea intamplari pe care le-am luat drept superstitii , dar recunosc ca aveam nevoie sa gasec un vinovat ,un “tap ispasitor”.Daca am avut insucces in rezolvarea unei probleme ,vinovata era pisica neagra ,care mi-a taiat calea ,daca numarul 13 de pe biletul de examen a adus o nota mai mica ,de vina era nr 13 ,nu faptul ca nu eram destul de pregatita ,daca am facut pana la masina ,vivotata eram petru ca m-am intors dupa ce uitasem…… si lista ar putea continua .Dar un lucru mi se intampla de un timp si incerc o explicatie .E vorba de “mancatul nasului “sau o anumita jena ,o senzatie ca ceva nu-i in regula .Cand eram mica ,mama imi spunea ca e semn ca voi lua bataie ,am crescut si exclud aceasta explicatie dar acum cand acesta senzatie apare am consatat ca urmeaza sa am o nemultumire ,o suparare chiar sa plang .Nu sunt superstitioasa nici nu cred in aceste practici dar am incercat sa-mi explic acest fenomen ,sa fie premonitie sau este superstitia traita si explicata ca fatalitate ???????Astept parerea voastra !!!!!!!pentru tine ,cu drag ,Eliza

    RăspundețiȘtergere
  27. Eliza,
    multumesc pentru completarile facute,daa!! imi amintesc ca mancatul nasului asa mi-l explica si mama mea.. :))
    Premonitie sau superstitie?? cine stie? poate doar un specialist in domeniu poate elucida...

    RăspundețiȘtergere
  28. Consider că superstiţiile există atât timp cât mintea noastră le acceptă şi le dezvoltă.
    Substratul superstiţiei, ori în ce formă s-ar prezenta ea, este o combinaţie de frică şi credinţă în ceva ireal, imaginar.
    Orice superstiţie e alimentată cu propria noastră energie încă din copilărie. Preluăm de la părinţi sau de la cei mai mari anumite credinţe şi le transmitem mai departe. Unele se pierd întrucât nu găsesc teren prielnic pentru a se menţine şi dispar, altele capătă contur şi merg mai departe.
    Nu e important dacă cineva crede sau nu în ceva, într-o superstiţie! Contează că o foloseşte asupra sa şi în viaţa sa. Psihologic vorbind acceptarea sau repingerea unei superstiţii îşi are punctul de plecare în trecutul nostru care nu este altceva decât depozitarul unor informaţii pe care le activăm într-un anume moment sau le lăsăm să “doarmă” veşnic.
    Superstiţiile există şi vor exista! Numai că fiecare le percepem diferit. În funcţie de mai mulţi factori.

    RăspundețiȘtergere
  29. Asa este,le percepem diferit,tine probabil si de educatia fiecareia dintre noi...unele le pierdem pe parcursul vietii,altele raman cu noi pana murim!

    RăspundețiȘtergere
  30. Din teama de necunoscut si ignoranta, sau nascut superstitiile.
    Personal nu cred in ele.De multe ori mi s-a varsat piperul pe jos si nu ne-am certat in casa. Nu mai tin minte de cate ori m-am intors din drum caci uitasem ceva, dar nu mi-a mers rau.
    Cred ca sunt niste nascociri din vremuri stravechi si nu neg ca li se implinesc celor ce cred in ele...:}

    RăspundețiȘtergere
  31. Asa este draga Elena,tine de credinta noastra,uneori insa ne ajuta,e bine sa credem in ceva,mai ales daca e ceva constructiv...
    Multumesc ca ai trecut ! O zi implinitoare sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  32. te maninca stinga,in cazul meu degeaba,cioburi aducatoare de noroc ,in cazul meu degeaba,asa ca nu mai cred decit in mine si partenerul meu,nici macar in karma,am senzatia ca si aici cineva srie rau sau bine in dreptul nostru fara ca macar sa aiba o poza cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  33. Taio,
    Asta este,credem,nu credem...important este sa credem in noi insine!
    Te referi la persoanele care nu au blog...si fac comentarii...ca n-am inteles??ce vrei sa spui cu poza?

    RăspundețiȘtergere
  34. Bună ziua, numele meu este Costin Comba și administrez un blog de fotografie www.costin-comba.blogspot.com . Aș vrea să vă rog dacă doriti să facem un schimb de link-uri. Dacă doriți să mă băgați în seamă bine, dacă nu, mă înclin cu respect și vă mulțumesc, atașând scuzele de rigoare pentru deranjul creat.

    RăspundețiȘtergere
  35. Superstiile vor ramane de-a lungul anilor,cele amintite de tine,le-am pastrat si eu intr-un fel sau altul...ma incomoda si pe mine vederea galetii goale,a pisicii negre...saau mai stiu e ce alte semne...

    RăspundețiȘtergere