Blog premiat

marți, 11 ianuarie 2011

Respectul

Am purtat zilele acestea lungi discutii cu cineva drag mie legat de acest subiect...asta pentru ca persoana respectiva trece printr-o perioada mai grea din viata sa...o perioada in care a ajuns la concluzia ca fara respect nu poate sa ramana alaturi de cineva...
Dar sa vedem cum stam cu aceasta notiune....ce este respectul de fapt?
Hai sa luam Dex-ul....
RESPÉCT s.n. Atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva; deferență, venerație. ♢ Expr. A ține (pe cineva) la (sau în) respect = a ține pe cineva la distanță, a nu-l lăsa să devină prea familiar. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasă. Respectele mele, formulă respectuoasă de salut. – Din fr. respect, lat. respectus.

Greu de definit? sau usor?...hm!!! dar uite ce spunea Marin Preda  in opera sa..."daca respect nu e,nimic nu e!"cu alte cuvinte daca nu avem respect ,si aici ma refer la respectul de sine si respectul fata de cei din jurul nostru,nu mai putem sa ne simtim cu adevarat oameni.Clamam acest cuvant foarte des dar uitam sa-l asimilam in registrul nostru comportamental.Am citit undeva pe un forum o definitie care chiar mi-a placut si mi s-a intiparit in minte,de ce spun asta? pentru ca mi s-a parut o definitie foarte potrivita data respectului si ea suna cam asa - a respecta inseamna a nu invalida!adica atunci cand ascult parerea cuiva nu inseamna ca trebuie sa o asimilez,dar nici sa-i contest adevarul,o respect! adica o validez!
Prin aceasta atitudine  pretuiesc cu alte cuvinte prezenta celuilalt cu absolut tot ce aduce el in comunicarea cu mine.Ceea ce mi se par grav in zielele noastre e faptul ca   se face uz din ce in ce mai rar  de aceasta atitudine,e inteles gresit ori lipseste cu desavarsire in unele cazuri si unde pui ca  il dobandim zic eu in primii anii de viata,familia avand un rol important in  acest sens.
As vrea sa pot afla parerea voastra legat de  aceasta tema pe care o voi dezbate joi - 13 ianuarie intre orele 18-20 in cadrul emisiunii mele"Cutiuta cu iluzii" de la  Radio Enigma Romania  - accesand urmatorul link ne putem si auzi:
http://radioenigmaromania.ro

Inchei cu respectele mele pentru voi toti si urarea mea de a nu va intalni cu lipsa de respect!

Edit later:am atasat poza catelusei mele Tasha care sta cu mult bun simt pe balcon si imi cere parca ajutorul...ar vrea sa ajunga la maduva osului si e cam greu pentru un animalut atat de mic sa ajunga acolo... dar nu-mi violeaza  intimitatea,sta si astepta  cuminte ...astept si eu ...dar nerabdatoare parerea voastra legat de tema de mai sus...

18 comentarii:

  1. Respectul apare la tineri ca o formă de monedă de schimb, mă respecţi, te respect şi eu. E bizar, fiindcă se leagă mai mult de teritoriu şi posesiune, decât de valori morale. Înainte vreme, respectul venea de la sine vizavi de cei vârstnici şi de experienţa lor. Acum, trebuie inculcat prin educaţie, cu efort. N-a dispărut, doar că se manifestă mai special, e o valoare care ar trebui să meargă mână în mână cu consideraţia şi afecţiunea. Când ţii la cineva, te porţi cu consideraţie, grijă şi afecţiune cu el, prin urmare îl respecţi.Dacă nu vine de la sine, e o valoare care trebuie sădită şi vegheată, fiindcă din acest punct de vedere, respectul e ca o plantă. Fără a fi în permanenţă supravegheată şi îngrijită, nu prosperă.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu tine! fara consideratie,merge mai greu!Multumesc ca ai trecut,ca ti-ai facut timp sa-mi lasi un comment stiind faptul ca activitatea ta profesionala te solicita mult!ne ajuti pe noi sa urmarim emisiuni minunate pe canalale TV cu care tu colaborezi!Multumesc din suflet!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Respectul inseamna atat de multe. La nivel practic, am putea spune ca respectul inseamna sa iei in considerare sentimentele, nevoile, ideile, dorintele si preferintele cuiva. De fapt, a avea respect pentru cineva este similar cu a-l pretui pe el ca persoana, gandurile sale, sentimentele. Acest lucru include faptul ca trebuie sa il cunoasti foarte bine, sa il asculti, sa fii sincer cu el si sa ii accepti individualitatea, capriciile.
    Respectul inseamna :
    Sa asculti pe cineva fara sa il intrerupi
    Sa iei in considerare sentimentele partenerului
    Sa nu ai idei preconcepute despre cineva/ceva
    Sa incerci sa intelegi punctul de vedere al partenerului
    Sa te iubesti pe tine insuti
    Incredere si corectitudine
    Sa acorzi spatiu si libertate celuilalt
    Comunicare directa
    Sa il ajuti pe un om sa se ridice, sa construiasca ceva in loc sa il tragi in jos
    Prietenie
    Sa nu-l grabesti pe celalalt.
    Primul pas cred in a-l respecta pe aproapele tau e acela de a te respecta pe tine insuti...

    Inchei prin a spune ca " cele mai fascinante schimbari ale viitorului nu vor avea loc datorita tehnologiei, ci datorita extinderii conceptului a ceea ce inseamna sa fii OM" (John Naisbitt).

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos,Eliza,imi place ca ai dezvoltat foarte bine acesta calitate,asa as numi-o eu,asa e,fara stima de sine,chiar nu putem sa spunem ca ne respectam,fara increderea oferita,dar si libertate in gandire.Bine spus!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. "Un om are dreptul sa priveasca un alt om de sus in jos doar atunci cand il ajuta sa se ridice!" Am ratacit candva pe internet , cautand ceva anume , nu are sens acum sa spun ce cautam , dar stiu ca m-am oprit la "vorba" de mai sus si am zambit usor , cu mult respect inaintea acestor cuvinte atat de adevarate si profunde .
    Despre respect putem vorbi ore in sir dar pana la urma se poate vorbi chiar si o viata , pentru ca respectul imbraca nenumarate forme si timpuri .
    De mici invatam sa spune "buna ziua", "te rog", scuza-ma" , "multumesc" si multe alte forme de...respect fata de aproapele nostru ! Imi amintesc o intamplare din copilarie . Din ...viteza ...am uitat sa salut o vecina (profesoara ) , eram mult prea grabita sa-mi ajung prieteni de joaca . A doua zi la scoala am fost chemata la cancelarie si mustrata intr-un mod pe care nu-l voi uita nicicand ! Din acel moment , trebuie sa stiti dragii mei , ca ani la rand eram capabila sa salut si stalpii de telegraf ! Rusinea care am tras-o atunci o simt si acum dupa mai bine de...30 de ani ! A fost cea mai aspra dar totodata cea mai ...binevenita ...lectie despre respect . Si inca un amanunt ...acea doamna profesoara este plecata la...stele ...iar eu cand ma plec la mormantul ei cu o lumanare aprinsa ...o fac cu mult respect ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Respectul inseamna buna cuviinta, respectul inseamna bun simt si incredere in cel de langa tine! Pentru ca, vrem nu vrem, este normal sa respecti intimitatea cuiva, chiar daca respectiva persoana iti este foarte apropiata! Este un lucru normal, firesc! Respectul in colectivitate se bazeaza pe alte criterii (de performata la locul de lucru), daca imi permiti exprimarea.
    "Respecta si vei fi respectat!" Iata o alta fateta a aceleiasi probleme! Dar...pana la urma ce inseamna respectul? A saluta pe cineva pe strada? A deschide usa cuiva intr-un magazin? Greu de definit! Ce spui Tasha? Ne poti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Lili!!!! ce ma bucur ca ai intrat! ce mai e nou la Constanta?intri mai rar pe blog si tu...of!!! timpul asta cum zboara si ne obstructioneaza,nu ne ingaduie sa facem tot ce dorim!
    Eu zic ca ai mare dreptate atunci cand spui ca bunul simt,respectul se dobandesc in primii ani de viata,daca nu reusesti atunci,e mai greu sa-l asimilezi in timp,dar nu imposibil! nimic nu e imposibil cand vream! dar imi pun o intrebare...oare cati din noi vrem? asteptam sa fim respectati,dar uitam sa respectam!paradoxul nostru!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu cu e vremea la Constanta ?! Dar la mine in Bucovina e o vreme placuta pentru luna ianuarie ! ;)>:d<

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga anonimule,
    Subscriu!!!fara incredere in cel de langa noi,pierdem respectul,ii violam , invalidam cu buna stiinta sentimentele lui,de aici se ajunge la conflicte intre parteneri de foarte multe ori...respectul inseamna sa iei in considerare sentimentele, nevoile, ideile, dorintele si preferintele cuiva....daca nesocotim aceste lucruri,nu-i acceptam individualitatea,capriciile,(pentru ca toti avem si astfel de momente),atunci chiar ca se duce pe apa garlei totul...
    As spune ceva :e singurul lucru care nu se poate cumpara!!! oricati bani ai avea si orice situatie financiara ti-ar fi oferit soarta! si mai e ceva...nu poti sa-l obtii cu forta,este sau nu este! cam asta e!

    RăspundețiȘtergere
  10. Respectul se arata prin comportament si poate fi simtit. Ne putem purta in asa fel incat sa fim considerati respectuosi, putem simti respect fata de cineva si putem sa simtim ca suntem respectati. Pentru ca este posibilsa ne purtam astfel incat sa nu aratam ceea ce simtim cu adevarat, sentimentul de respect este mai important decat comportamentul fara acest sentiment. Cand apar sentimentele, comportamentul va deriva de aici.

    RăspundețiȘtergere
  11. buna olga,bine te am gasit..
    respectul... km rar intalnit in zilele noastre..
    eu una,respect pe cel ce ma respekta si ignor pe cel ce n o face ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca ar fi prea multe de spus cand vine vorba de respect, dar poate partea cea mai importanta e sa ne dam seama daca avem sau nu asa ceva si mai ales pentru cine...salutari Tasha:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Lili,te-am confundat cu Lili de la Constanta...ma iarta!Eu cred ca respectul se castiga! O persoana castiga respectul celeilalte in mod automat atunci cand se indeplinesc consideratiile de mai sus, cand ia in considerare sentimentele, nevoile si gandurile acelei persoane.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tot cei mai bun,

    Ma bucur ca ma citesti,asa cum mi-ai spus in privat, ma bucur ca ai reusit abia acum in tarziu sa-mi lasi un commment,off! ce ti-e si cu platforma de la blogspot,e poate mai dificila...nu stiu!
    Tu respecti pe cine te respecti,da! ai dreptate,incerci sa dai ce ti se ofera si mi se pare corect! eu incerc poate mai mult...sa-i fac pe unii sa inteleaga ce inseamna respectul,nu reusesc intodeauna dar,nu-i judec,ii las in apele lor,pentru ca mama avea o vorba:ia un fir de par din palma daca poti..." asadar....fiecare da ce poate si CAT poate!

    RăspundețiȘtergere
  15. nu stiu.. poate o data cu trecera anilor v oi deveni mai rabdatoare dect sunt dar nu vad rostu sa incerc sa conving pe cineva de ceva in kre nu cred.consider k e pierdere de timp
    vb aia nu ma leg la kp dak nu ma odare ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Respect... am stat si m-am gandit ce cuvinte ar descrie mai bine aceasta calitate. Pare simplu si ne dam toti cu parerea - Ala n-are pic de respect! - dar mi se pare mai profund de atat. Il "mostenesti", il capeti prin educatie, la ce nivele "rezoneaz"... Uite, eu respect cativa oameni, cu care nu vorbesc atat de mult pe cat mi-as dori, dar sentimentul persista profund in mine si sigur m-ar bucura sa le aflu parerile - chiar mai mult cele contrare, decat cele in concordanta cu ale mele! Dar, din respect, nu patrund cu bocancii in viata lor. Asta ar fi un aspect, pe langa cel mai familiar, al salutului si limbajului periat. Ti-ai redecorat "Cutiuta cu iluzii" de cand n-am mai fost pe aici... Mi-a fost dor de vorbele si subiectele tale.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am citit cu drag cateva postari si am invatat un lucru:"Respecta sa fi respectat"

    Pentru mine RESPECTUL are un rol important in viata mea ca persoana.Respectul faţă de alţii este o cerinţă creştină care favorizează o atmosferă paşnică în care oamenii vor accepta mai uşor ceea ce le prezinţi. În comunităţile mai mici se cere să schiţezi un gest de respect când te întâlneşti cu cineva cunoscut pe stradă sau când intri într-o încăpere. Acest gest poate fi un simplu salut, un zâmbet, o mişcare a capului sau chiar ridicarea sprâncenelor. A ignora prezenţa cuiva înseamnă a fi lipsit de respect.Totuşi, unii s-ar putea simţi nebăgaţi în seamă chiar şi atunci când sunt salutaţi. De ce? Deoarece consideră că nu sunt trataţi cu demnitate. În general, oamenii sunt categorisiţi în funcţie de trăsăturile fizice. Oamenii cu infirmităţi sau cu probleme de sănătate sunt deseori marginalizaţi. Dar Cuvântul lui Dumnezeu ne arată că aceste persoane trebuie tratate cu iubire şi respect. Toţi suntem afectaţi într-un mod sau altul de păcatul adamic. Te-ai simţi respectat dacă cei din jur te-ar cataloga întotdeauna după defecte? Nu ai vrea mai degrabă să fii identificat după multele tale calităţi?



    RăspundețiȘtergere